Zasto Kupiti UPS za kompjuter? | Infograf Goti

Zasto Kupiti UPS za kompjuter?

Zasto Kupiti UPS za kompjuter?

Nestanak električne energije može značajno uticati na naše poslovne ili privatne obaveze, posebno ako su one vezane za računare i slične uređaje. 

Iznenadna isključenja koja nastaju usled nepredviđenih problema nisu retkost iako je u većim gradovima češća situacija da možemo unapred znati da će u našem reonu doći do prekida napajanja zbog isplaniranih radova ili remonta mreže.

Međutim, čak i najavljeno isključenje struje će biti iznenađenje za nekog ko ne prati servisne informacije, zar ne?

Ukoliko posedujete UPS za kompjuter možete biti opušteniji jer ćete u bilo kakvim nepredviđenim okolnostima imati vremena da se organizujete i svedete negativne efekte ovog neprijatnog iznenađenja na minimum.

Šta su UPS uređaji?

Napajanje za kompjuter je veoma važan deo računara jer on snabdeva strujom sve delove kojima je struja potrebna. On pretvara naizmeničnu struju u jednosmernu i omogućava uređaju da neometano radi.

Onog momenta kada kompjuter ostane bez struje, on se naglo gasi. Ovaj događaj neće prijati ni uređaju, a ni vama, u to smo sigurni

UPS napajanje za kompjuter vam može pomoći da izbegnete nagle prekide u radu računara i situacije u kojima ostajete bez podataka jer ih niste sačuvali.

Ovaj uređaj će vam omogućiti da dobijete dodano vreme za završavanje poslova čak i kada je vaš računar ostao bez snabdevanja strujom.

UPS napajanje za kompjuter je posebno korisno kompanijama u kojima računari predstavljaju osnovno sredstvo za rad, ali postoje veoma dobri i povoljni modeli i za osnovne potrebe koje imate u svom domu.

Infograf Goti u svojoj ponudi ima širok izbor UPS uređaja, i sigurni smo da ćete kod nas pronaći onaj koji vama odgovara.

Vrste UPS uređaja

Postoji više vrsta UPS uređaja i raspon cena je zaista veliki, pa ih možete naći za nekoliko hiljada dinara ali i za nekoliko desetina ili stotinu.

Naravno cena je u vezi sa vrstom tehnologije koju koriste i sa performansama samih aparata.

  • Offline (Standby)

Offline UPS je već zastareo, ali ga pominjemo kao jednu od prvih opcija koje su postojale kada je reč o ovakvim uređajima.

Standby UPS je funkcionisao tako što je potrošač bio uključen na UPS koji je zatim bio povezan na izvor električne energije. Baterija takvog UPS uređaja se punila u toku rada računara, ali nije bila korišćena jer je i računar dobijao električnu energiju.

U slučajevima kada struja nestane ili kada napon padne ispod kritičnog nivoa baterija se aktivirala u roku od 2 do 5 ms i preuzimala je funkciju izvora energije. 

Naravno, dužina trajanja baterije je bila veoma kratka i imali ste malo vremena da sačuvate sve što je vredno čuvanja pre nego što se kompjuter ugasi.

Ukoliko je mreža snabdevanja električnom energijom u vašem gradu stabilna i izdvojili ste skroman budžet za ove potrebe ovakav uređaj može vam koristiti. 

Za osteljiviju opremu ili manje stabilnu mrežu moraćete da tražite u drugim kategorijama, jer kod ovih uređaja nema regulatora napona, pa vam se može desiti da se aktivira svaki put kad napon opadne čak i malo.

  • Line-Interactive

Ako razmišljate koje napajanje za kompjuter izabrati, a ne želite da potrošite previše novca za njega, uzmite u obzir ove modele.

Line-interactive UPS uredjaji su naprednije verzije prethodno navedenih uređaja. 

I dalje su neka vrsta posrednika između računara i struje, ali imaju bolje definisan napon ispod kog se aktiviraju, pa se neće uključivati tako često kao offline verzije.

Line-Interactive poseduje transformator koji može da pojača napon ako padne ispod nekog nivoa i baterija će se aktivirati samo kada je zaista potrebno.

Obično je potrebno od 2 do 4 ms za prebacivanje kada nestane struja.

Cene ovih uređaja su malo veće, korisniji su od offline verzija, ali i dalje priuštivi.

Zaštita koju dobijate od pada napona je na zavidnom nivou i uvek ćemo vam preporučiti da među ovim modelima birate ukoliko želite dobar uređaj po razumnoj ceni.

  • Online

Online verzije su najpouzdanije, najmodernije i najskuplje, ali su neophodne uređajima osetljivim na pad napona.

Ukoliko se odlučite za ovakav UPS za kompjuter, možete biti sigurni da je baterija u svakom momentu puna i spremna da preuzme ulogu napajača kada se desi nestanak električne energije.

Online UPS konvertuje AC u DC, čuva energiju a posle toga konvertuje DC u AC.

Baterija ovakvog uređaja je uvek u stanju rada, ne ide u offline mode i tu je najveća razlika.

UPS napajanje za kompjuter jeste uređaj koji se uzima s razlogom i s namerom da se zaštiti oprema, pa ukoliko želite da taj zadatak obavite na najvišem nivou birajte online verzije, nećete se pokajati.

Na šta još obratiti pažnju pre kupovine UPS uređaja?

  • Voltaža i frekvencija

Ova stavka je važna ali se podrazumeva da su uređaji koji se prodaju na našem prostoru i prilagođeni našoj lokalnoj mreži.

Za svaki slučaj, naravno možete proveriti specifikacije, ukoliko stoji opseg 220-230V i 50/60 Hz, sve je u redu, možete koristiti taj proizvod.

  • Baterija

Obratite pažnju koje je predviđeno vreme trajanja baterije u odnosu na snagu vašeg računara.

Postoje kalkulatori na internetu koji vam mogu pomoći da proverite koliko će vam trajati baterija s obzirom na broj uređaja koji su priključeni na dodatno napajanje i s obzirom na opterećenost računara (aktivnim aplikacijama i slično).

  • Vreme prebacivanja

Vreme od 4 ms je gornja granica koju treba da tolerišete kada je u pitanju vreme prebacivanja sa izvora električne energije na UPS

Većina Line-Interactive modela zaista može to da ispoštuje, a online verzije su još bolje i brže.

  • Kapacitet

Proverite koliko vaš računar troši energije kako biste znali kakav UPS uređaj može da vam bude od koristi. Postoje brojni alati na internetu koji vam mogu pomoći da dođete do podatka koliko vaš kompjuter troši i koliki UPS vam se preporučuje.

  • Zaštita od velikog napona

Nije loše ukoliko imate i zaštitu od skakanja napona, jer su te situacije potencijalno opasnije nego iznenadan pad. U slučaju udara groma, na primer, ovo se može pokazati kao veoma dobra zaštita za vaše uređaje.

Dobra vest je da većina UPS uredjaja zaista ima takav vid zaštite, pa neće biti teško pronaći neki sa ovom karakteristikom.

  • Broj utičnica

Ukoliko planirate više stvari da spojite sa UPS uređajem, vodite računa da imate dovoljno mesta na utičnici da priključite sve. Obično kupci traže opciju koja može da podrži desktop računar i jedan monitor, ali ako su vaši zahtevi veći imajte i broj utičnica na umu.

  • Cena

Važno je da na samom startu odredite svoj budžet jer UPS uređaja imate i za 6000 dinara ali i za 86000 i više. Ne treba da vas obeshrabruje raspon, jer i za nekoliko hiljada dinara možete dobiti uređaj koji će vam pomoći da preventivno delujete na potencijalne šokove za vaš računar kada napon padne. Tako da za neke verzije UPS-a za kućnu upotrebu ne morate izdvajati previše.

Naša preporuka ako vam je budžet ograničen svakako jeste zlatna sredina i line-Interactive UPS uređaji za kompjuter.

Istražite našu ponudu, dosta modela možete dobiti na vašu adresu bez plaćanja poštarine, a neki su vam dostupni odmah za pick up.

Ukoliko su vam neophodne dodatne informacije, ne oklevajte da nas kontaktirate lično ili iskoristite chat na našem web sajtu.

Registrujte se

Zato što zajedno možemo sve!

Još tekstova..

Da li ste znali?

Da li ste znali da, prema istraživanju Republičkog zavoda za statistiku, u Republici Srbiji čak 100% preduzeća koristi internet u...

Konfiguracija Računara: Kako odabrati pravu?

Kupovina računara je postala pravi izazov! Broj proizvođača i to onih kojima možete verovati nije mali, kao što ni njihova...

Kako odabrati monitor za kompjuter po Vašoj meri?

Kupovina delova za kompjuter iz godine u godinu postaje sve komplikovaniji zadatak zbog zaista širokog izbora proizvoda. U tom...

Grafičke Kartice: Odličan izbor GPU za rudarenje

Rudarenje kriptovaluta je i dalje popularno i isplativo, ako se tome pristupi promišljeno i proračunato! Dakle, u majnovanje ne...

Poštovani posetioci, cene na našem sajtu iskazane su u dinarima. Porez je uračunat u cenu. S obzirom na to da je u pitanju internet prodaja i da se ponuda na sajtu ne ažurira u realnom vremenu, potrebno nam je vreme da proverimo dostupnost naručene robe. Komercijalista će kontaktirati s Vama posle izvršene porudžbine, nakon čega se vrše uplata i realizacija. Trudimo se da prikazani sadržaj bude proveren, da artikli imaju tačne nazive i detaljne specifikacije, a sve u cilju Vaše lakše kupovine. Ne garantujemo za potpunu tačnost sadržaja, te Vas pozivamo da nas pozovete ukoliko postoji bilo kakva dilema u vezi sa procesom kupovine.

INFOGRAF-GOTI DOO NOVI SAD © 2024. Sva prava zadržana. - Izrada internet prodavnice - Selltico.