Kako odabrati monitor za kompjuter po Vašoj meri?

Kako odabrati monitor za kompjuter po Vašoj meri?

Kako odabrati monitor za kompjuter po Vašoj meri?

Kupovina delova za kompjuter iz godine u godinu postaje sve komplikovaniji zadatak zbog zaista širokog izbora proizvoda.

U tom procesu istraživanja pred kupovinu mogu vam mnogo pomoći tekstovi stručnjaka i recenzije kupaca o traženim proizvodima.

Mi želimo da vam pomognemo pri izboru najboljeg monitora za kompjuter premda će od njega jako zavisiti celokupan doživljaj korišćenja računara. 

Koliko god da su druge komponente koje čine vaš računar dobro izabrane i pažljivo iskombinovane, ako nemate dobar ekran za kompjuter, ne možete biti zadovoljni u potpunosti!

Kupovina monitora ne treba da bude impulsivan čin, nego dobro promišljen, kako biste dobili najbolji monitor za kompjuter za novac koji želite da izdvojite i kako bi mogao da vam koristi na najbolji mogući način. Zato pre nego što donesete odluku, treba da imate nekoliko stvari na umu.

Svrha korišćenja kompjutera

U odnosu na to da li ćete kompjuter, pa i ekran za kompjuter kao njegov važan deo koristiti samo za pregledanje pošte, čitanje novina, surfovanje ili za posao koji na primer spada u oblast dizajna, zavisiće i to šta treba da tražite od njega. 

Ako ste profesionalni dizajner, vaši zahtevi će biti značajno veći i specifičniji, pa ćete birati veći ekran, ili više ekrana određenih dimenzija, biće vam izuzetno važna rezolucija, kontrast, osvetljenje.

Oni kojima monitor treba za igranje igrica posebno obraćaju pažnju na odziv i uglove vidljivosti.

Dakle, način na koji ćete koristiti kompjuter diktiraće i zahteve za odgovarajući monitor. 

Rezolucija monitora

Shot of Multiple Personal Computer Monitors Showing Coding Language Program with System Monitoring Interface.

Kvalitet slike je u direktnoj vezi sa rezolucijom monitora! 

Rezolucija predstavlja broj tačaka ili piksela koje sadrži slika ili monitor. Što je veća rezolucija, slika je oštrija i bolja, detalji su vidljiviji. 

Ipak, to ne znači da je svakom korisniku neophodan monitor sa najboljom rezolucijom, niti je velika rezolucija dobra za sve monitore u odnosu na njihove dimenzije.

  • Full HD (1080P) - ova rezolucija je savršena za manje ekrane do 24”. Takvi ekrani imaju i najpovoljnije cene.
  • QUAD HD (1440p) - ova rezolucija monitora je pogodna za one dimenzija između 27” i 32”. Slika je bolja nego kod prethodnih, a ne zahtevaju previše jaku grafičku karticu. 
  • 4K/UHD (2160p) - ekrani sa ovom rezolucijom su pravi izbor za gejmere i dizajnere, ali oni zahtevaju i kompjuter sa jačom grafičkom karticom.

Njihova cena je znatno povoljnija u odnosu na pre nekoliko godina, ali je i dalje veća od prethodne dve vrste. 

  • 5K - za nijansu su kvalitetniji ovi monitori i spadaju u najbolje i najskuplje.

Kada birate rezoluciju morate da imate na umu i veličinu monitora koja vam odgovara, ali i to kakvu grafičku karticu imate.

Veličina ekrana, odnosno dijagonala ekrana monitora

Kod nas u ponudi možete naći ekrane dijagonale od 17 do 43 inča. U okviru filtera označite koje dimenzije vas zanimaju i na taj način suzite izbor i olakšajte sebi odluku.

  • Ekrani od 17” do 20”

Ako se pitate koji monitor kupiti za svakodnevne potrebe, surfovanje internetom, rad u programima MS Office paketa ekrani ovih dimenzija su svakako među prvima koje ćemo vam preporučiti.

Njihova cena je povoljnija, ne zauzimaju mnogo prostora na vašem radnom stolu, a za navedene potrebe su sasvim dovoljni.

  • Ekrani od 21” do 26”

Ovi ekrani većih dimenzija osim što mogu da se koriste za posao, mogu vam pružiti i bolje iskustvo kada gledate filmove ili igrate igrice. Ako vam treba monitor i za zabavu i za posao, ali vam je važno i da cena bude u redu i da ne premašuje vaš budžet, u okviru ovih dimenzija možete naći neke koji ispunjavaju sve navedene uslove.

  • Ekrani od 27” do 43”

Ekrani za kompjutere ovih dimenzija odgovoriće na potrebe profesionalaca koji koriste najrazličitije programe za obradu fotografija i videa. Pored njih, za ove ekrane treba da budu zainteresovani i gejmeri kojima je izuzetno važno da imaju kvalitetnu i detaljnu sliku.

Widescreen i Ultrawide ekrani 

Widescreen ekrani su u poslednje vreme posebno popularni, ali i lakše dostupni nego pre nekoliko godina. Oni su veoma slični televizorima jer im je odnos stranica 16:10 ili 6:9 (širina/visina) i zato su idealni za gledanje filmova i igranje igrica.

Kod Ultrawide ekrana odnos je 21:9 i zato je na njima jako lako gledati više dokumenata u isto vreme i otvarati više prozora.

Zakrivljen ekran

Ovi ekrani su najinteresantniji gejmerima jer pružaju nezaboravno iskustvo, lakše je udubiti se u sadržaj. Oni su bolji za oči jer ih ne zamaraju toliko kao drugi ekrani.

Njihove dimenzije su od 30” i naviše, ali treba znati da što je veća dijagonala, doživljaj je bolji.

Podesivost monitora

Podesivost monitora je bitna stavka onim ljudima koji provode dosta vremena ispred kompjutera.

Postoje monitori kod kojih se može podešavati visina, nakrivljenost, koji se mogu rotirati, a neki se čak mogu okretati tako da iz horizontalnog položaja pređu u vertikalni (pivot opcija).

Vrste panela

Od panela će zavisiti slika na monitoru, a na tržištu je danas moguće naći tri vrste LCD tehnologije:

  • TN monitori - spadaju u najpovoljnije što se tiče cene, slika nije loša, ali nekad boje mogu izgledati bledo i uglovi gledanja nisu kao kod drugih tehnologija. Ono što je osim cene privlačno kod ovih uređaja jeste vreme odziva, koje je jako kratko, 2ms. To što slika nije idealna ne znači da nije dobra, za svakodnevno korišćenje kompjutera, za surfovanje, rad u MS office paketima i slično je odlična! 
  • IPS monitori - ovi ekrani su najbolji izbor za dizajnere i editore videa zbog kvaliteta boja i slike uopšte. Ipak vreme odziva je nešto sporije, pa to predstavlja svojevrsnu manu, koja ovim profesijama ipak ne mora igrati veliku ulogu. S druge strane, gejmerima vreme odziva ipak predstavlja razlog da se odluče za neku drugu vrstu monitora. IPS monitori spadaju u najskuplje.
  • VA paneli - oni uspevaju da iskombinuju dobru sliku i dobro vreme odziva, a što se tiče cena, skuplji su od TN monitora, a mogu biti povoljniji od IPS monitora.

 

Oštrina slike - rezolucija

Boje nisu iste kada gledate u monitor sa različite udaljenosti i različitih uglova. Ako vam je bitan kvalitet boje i slike treba da tražite one monitore kod kojih je ugao prikazivanja 178° ili više. Ovo se posebno savetuje gejmerima i dizajnerima, jer ako je ugao gledanja 180° to znači da nema razlike na ekranu u kvalitetu boja i slike bez obzira na položaj onoga ko gleda.

Vreme odziva ekrana

Professional Gamer Playing First-Person Shooter Online Video Game on His Powerful Personal Computer.

 

Vreme odziva ekrana se odnosi na brzinu koja je potrebna da dođe do promene boje jednog piksela iz bele u crnu, tj. iz jedne sive u drugu nijansu sive. Vreme se meri u milisekundama. Najbrži odziv imaju TN ekrani, samo 2 ms, ali svako vreme ispod 5 ms je dobro za gejmere, a ispod 10ms za ostale korisnike i njihove potrebe.

Brzina osvežavanja ekrana

Brzina osvežavanja ekrana se odnosi na brzinu smenjivanja slika u jednoj sekundi.

Brzina osvežavanja ekrana je najvažnija stavka za gejmere i zato oni posebno vode računa o ovome. Njima je potrebna brzina preko 100 herca, dok je svima ostalima u redu brzina oko 60 herca, što predstavlja standard.

Priključci koji se nalaze na ekranu

HDMI, DisplayPort i USB-C su standardni pruiključci koji se nalaze na svim ekranima koji se proizvode u poslednje vreme, na nekim starijim mogu se naći i VGA i DVI.

FreeSync/G-Sync

Ove stavke su važne za gejmere. Od grafičke kartice će zavisiti koji monitor je za vas.

FreeSync je za kartice AMD, A G-Sync za Nvidia.

Cena ekrana sa G-Sync je često veća, ali to ne znači i da su zato bolji, obe vrste su izuzetno dobre.

Kompletnu ponudu monitora možete naći na našoj web stranici. Zahvaljujući detaljnim filterima možete označiti one stavke koj su vama važne i na taj način suziti izbor.

Ako ste i dalje zbunjeni i neodlučni kontaktirajte našu korisničku službu.

Tu smo da vam pomognemo da napravite najbolji izbor i kupite najbolji monitor za kompjuter prilagođen vašim potrebama!

Registrujte se

Zato što zajedno možemo sve!

Još tekstova..

Da li ste znali?

Da li ste znali da, prema istraživanju Republičkog zavoda za statistiku, u Republici Srbiji čak 100% preduzeća koristi internet u...

Konfiguracija Računara: Kako odabrati pravu?

Kupovina računara je postala pravi izazov! Broj proizvođača i to onih kojima možete verovati nije mali, kao što ni njihova...

Grafičke Kartice: Odličan izbor GPU za rudarenje

Rudarenje kriptovaluta je i dalje popularno i isplativo, ako se tome pristupi promišljeno i proračunato! Dakle, u majnovanje ne...

5 razloga zašto da kupite Smart TV

Ovo je doba pametnih uređaja, pametnih telefona, rasvete, kućnih aparata i naravno televizora! Smart televizori su sada sve...

Poštovani posetioci, cene na našem sajtu iskazane su u dinarima. Porez je uračunat u cenu. S obzirom na to da je u pitanju internet prodaja i da se ponuda na sajtu ne ažurira u realnom vremenu, potrebno nam je vreme da proverimo dostupnost naručene robe. Komercijalista će kontaktirati s Vama posle izvršene porudžbine, nakon čega se vrše uplata i realizacija. Trudimo se da prikazani sadržaj bude proveren, da artikli imaju tačne nazive i detaljne specifikacije, a sve u cilju Vaše lakše kupovine. Ne garantujemo za potpunu tačnost sadržaja, te Vas pozivamo da nas pozovete ukoliko postoji bilo kakva dilema u vezi sa procesom kupovine.

INFOGRAF-GOTI DOO NOVI SAD © 2024. Sva prava zadržana. - Izrada internet prodavnice - Selltico.