Konfiguracija Računara: Kako odabrati pravu?

Konfiguracija Računara: Kako odabrati pravu?

Konfiguracija Računara: Kako odabrati pravu?

Kupovina računara je postala pravi izazov! Broj proizvođača i to onih kojima možete verovati nije mali, kao što ni njihova ponuda nije siromašna. 

Veoma je lako izgubiti se u mnoštvu informacija i zato malo pripreme i istraživanja pred kupovinu nije na odmet bez obzira da li kupujete komponente za računar ili već gotov, unapred sklopljen desktop računar.

Kada kupujete računar treba da vodite računa o nekoliko stavki koje će vas dalje usmeriti na pravi put do pronalaska savršenog kompjutera za vaše potrebe.

Najskuplje nije uvek i najbolje za svakoga.

Namena računara

Prvo što treba da definišete jeste razlog zbog kog vam treba kompjuter.

Ako vam treba za posao koji podrazumeva rad u MS Office paketu i sličnim programima za rad u tabelama i obradu teklsta, neće vam biti važne iste stvari kao nekome kome je kompjuter potreban za rad u programima za grafički dizajn, 3d dizajn, arhitekturu i obradu videa. 

Takođe, ako uzimate računar za lične potrebe koje podrazumevaju surfovanje internetom, gledanje filmova, slušanje muzike i zabavu uopšte, biće vam prioritet neke druge stavke nego u prethodno navedenim slučajevima.

S obzirom na namenu, biraćete računar sa komponentama koje odgovaraju tim namenama. 

Za profesionalce dizajnere, arhitekte, gejmere će jačina procesora, na primer, igrati veoma važnu ulogu, i bez odgovarajućeg ovog dela oni od kompjutera neće moći da dobiju ono što žele, dok za one koji će mahom raditi obradu teksta, ova stavka nije najbitnija, pa mogu izabrati neki sa srednjim ili slabijim procesorom, njihov posao neće mnogo trpeti.

Osim namene i cena kod većine kupaca igra važnu ulogu i zato želimo da vam pomognemo da za novac koji ste spremni da uložite u nov računar dobijete najbolje!

Koje kompjuterske komponente postoje?

Svaki desktop računar se sastoji od više komponenti i veoma je dobro ako o svakoj znate osnovne podatke, kako biste znali na šta treba da obratite pažnju pri izboru novog računara. Čak i ako ne znate i ne želite da se zamarate time, možete nas kontaktirati i mi ćemo vam pomoći da donesete pravu odluku i izaberete najbolje komponente za kompjuter.

Za one koji bi želeli da znaju više kako bi i samostalno mogli da uvide šta mogu da očekuju od koje konfiguracije računara izdvojićemo najvažnije.

Procesor

PC procesor u rukama strucnjaka

Centralni procesor spada u jako važne kompjuterske komponente i njega volimo da nazivamo još i mozak računara jer je njegova uloga procesuiranje i obrada podataka.

Unutar procesora se vrši obrada baš svih informacija i zahteva koji su poslati računaru od strane korisnika.

U našoj internet prodavnici možete pronaći Intel i AMD procesore različitih karakteristika.

Važne karakteristike procesora su: dužina procesorske reči, brzina procesora, radni takt i interni keš.

  • dužina procesorske reči - predstavlja broj bitova koje je moguće istovremeno preneti i obraditi u procesoru. U odnosu na ovo svojstvo postoje 8-bitni, 16-bitni, 32-bitni i 64-bitni. Pre su se koristile prve dve vrste, dok se danas koriste samo 32-bitni i 64-bitni.
  • brzina procesora - izražava se u MIPS (Milion Instruction Per Second) i odnosi se na to koliko operacija on može obraditi u jednoj sekundi.
  • radni takt - se odnosi na to koliko često se dobijaju impulsi koje generiše sat. Procesor na kontolnoj magistrali preko jedne linije dobija takt signal. Radni takt se izražava u GHz.
  • interni keš - predstavlja keš memoriju i važna je stavka za brzinu procesora.

Uređaji za čuvanje podataka

Postoje dve opcije koje mogu odgovoriti na ove zahteve za skladištenje podataka: HDD (Hard Dics Drive) i SSD (Solid State Drive), a ako razmišljate koja je opcija bolja za vas treba da imate neke informacije na umu.

HDD je povoljniji od SSD, pa za manje novca možete dobiti disk na kom možete sačuvati istu količinu podataka kao na nekom SSD koji je skuplji. 

Ali ako vam je i brzina važna stavka, onda će za vas pravi izbor biti SSD. 

Osim brzine još jedna prednost ovih diskova je i to što je korišćenje dosta tiše, nego što je slučaj s HDD.

Moderne konfiguracije računara često podrazumevaju to da je moguće kombinovati ove dve komponente, pa je na taj način moguće iskoristiti prednosti i jedne i druge.

Generalno što se tiče prostora za čuvanje podataka, više u većini slučajeva jeste bolje.

Radna memorija (RAM)

Radna memorija i prostor za čuvanje podataka nisu isto. RAM predstavlja kratkoročnu memoriju.

Radna memorija je u direktnoj vezi sa brzinom kompjutera, pa što više RAM-a ima vaš računar, on će brže raditi.

Danas su aktuelni računari čija se radna memorija kreće od 2GB do 16GB.

Bez obzira da li sami pravite svoju konfiguraciju računara ili kupujete gotov desktop računar ovo je veoma važna stavka i od nje će sigurno zavisiti da li ćete biti zadovoljni novim uređajem.

Grafička kartica

Zahvaljujuči grafičkim karticama vidimo sliku na ekranu, prikazivanje slike je njena primarna uloga, mada kod modernih kompjutera grafička kartica preuzima neke uloge koje su pripadale centranom procesoru. 

Kao posledica toga, centralni procesori postaju rasterećeniji, a sa druge strane grafičke kartice postaju jače, snažnije, imaju više tranzistora od CPU (procesora).

Dobra i snažna grafička kartica je jako važna kompjuterska komponenta osobama koje se profesionalno bave dizajnom, 3D dizajnom, dizajnom igara, arhitekturom i slično.

Delovi grafičke kartice su:

  • PCB - ploča na kojoj se nalaze ostali delovi
  • GPU - grafička procesorska jedinica čiji je zadatak da prevodi binarni kod u sliku
  • RAM (ili VRAM) - memorija na grafičkim karticama
  • hladnjak - danas su grafički procesori sve složeniji, pa im je neophodna neka vrsta hladnjaka zbog zagrevanja
  • konektori (PCI, AGP, PCI Express)
  • izlazi (VGA, DVI, VIVO)

Na našem tržištu su zbog svojih osobina, upotrebe i cene najpopularnije grafičke kartice proizvođača Nvidia i AMD. 

Operativni sistem

Bez operativnog sistema, odnosno softvera koji će upravljati kompjuterom sam uređaj ne znači ništa. Da biste mogli da koristite svoj računar morate instalirati operativni sistem, a najpopularniji su Windows i Mac OS X. 

Ako ste kupili Apple ili IOS uređaj, tada vam preporučujemo da na njega instalirate Mac OS X kako biste imali najbolje korisničko iskustvo, a za druge uređaje preporučujemo Windows operativni sistem.

Između ova dva operativna sistema nema nekih ogromnih razlika u smislu onoga šta nude, u konačnom odabiru treba da presudi vrsta računara koji ste kupili, pa se držite prethodnog našeg saveta.

Kada kupujete desktop računar veoma često on ne podrazumeva instaliran neki od ova dva operativna sistema, pa ih je potrebno naknadno ubaciti. Ako vam to predstavlja napor, možete pronaći i neke opcije koje unutar sebe ipak imaju i već ugrađen neki od ova dva operativna sistema ili jedan besplatni Free Doss.

Za sve savete o odabiru operativnog sistema, naknadnom instaliranju i sličnom, možete se obratiti nama.

Kako napraviti pravu kombinaciju?

Pokušali smo da vam ukratko saberemo na jedno mesto najbitnije činjenice koje treba imati na umu kada se odlučujete za kupovinu novog računara. 

Ova investicija nije mala i treba da dobijete konfiguraciju računara koja će vas služiti bez problema u narednim godinama. 

Konačna odluka treba da bude bazirana na osnovu toga zbog čega vam treba, da li vaš posao zahteva više ili manje od kompjutera ili vam treba za zabavu. 

Dakle, komponente za računar možete birati i kombinovati sami, a možete kupiti i već gotov, sastavljen desktop računar.

Biranje komponenti predstavlja zadovoljstvo onima koji se razumeju više u tehnologiju ove vrste, ali ako ne spadate u tu grupu, sigurnija opcija vam je kupovina sastavljenog računara, jer u takvom slučaju ne dolazi do greške, premda su stručnjaci iz vrhunskih kompanija smišljali i sastavljali kombinacije koje će nepogrešivo raditi.

U našoj online prodavnici su vam dostupni računari i komponente svih vodećih proizvođača po atraktivnim cenama. Istražite našu ponudu i osećajte se slobodno da kontaktirate naš korisnički servis ako imate neke nedoumice.

Registrujte se

Zato što zajedno možemo sve!

Još tekstova..

Da li ste znali?

Da li ste znali da, prema istraživanju Republičkog zavoda za statistiku, u Republici Srbiji čak 100% preduzeća koristi internet u...

Kako odabrati monitor za kompjuter po Vašoj meri?

Kupovina delova za kompjuter iz godine u godinu postaje sve komplikovaniji zadatak zbog zaista širokog izbora proizvoda. U tom...

Grafičke Kartice: Odličan izbor GPU za rudarenje

Rudarenje kriptovaluta je i dalje popularno i isplativo, ako se tome pristupi promišljeno i proračunato! Dakle, u majnovanje ne...

5 razloga zašto da kupite Smart TV

Ovo je doba pametnih uređaja, pametnih telefona, rasvete, kućnih aparata i naravno televizora! Smart televizori su sada sve...

Poštovani posetioci, cene na našem sajtu iskazane su u dinarima. Porez je uračunat u cenu. S obzirom na to da je u pitanju internet prodaja i da se ponuda na sajtu ne ažurira u realnom vremenu, potrebno nam je vreme da proverimo dostupnost naručene robe. Komercijalista će kontaktirati s Vama posle izvršene porudžbine, nakon čega se vrše uplata i realizacija. Trudimo se da prikazani sadržaj bude proveren, da artikli imaju tačne nazive i detaljne specifikacije, a sve u cilju Vaše lakše kupovine. Ne garantujemo za potpunu tačnost sadržaja, te Vas pozivamo da nas pozovete ukoliko postoji bilo kakva dilema u vezi sa procesom kupovine.

Infograf - Goti D.O.O Novi Sad © 2022. Sva prava zadržana. - Izrada internet prodavnice - Selltico.