Zašto je hlađenje računara bitno? | Infograf Goti

Zašto je hlađenje računara bitno?

Zašto je hlađenje računara bitno?

Što su komponente kompjutera naprednije i jače to je veća i potreba da se hlađenje kompjutera ozbiljnije shvati.

Ukoliko sami pravite svoju konfiguraciju, nikada nemojte da zanemarite kuler za procesor, mada u poslednje vreme i hlađenje grafičke ploče, ali i nekih drugih delova računara postaju veoma važne stavke.

DeepCool kuleri su definitivno pokupili naše simpatije, pa vam rado preporučujemo da kada krećete u potragu, prvo pogledate njihove primerke.

Još jednom podvlačimo - kada planirate budžet za računar nikako ne zaboravite na kulere. Bez dovoljno dobrih hladnjaka jaka grafička ploča i procesor ne mogu doći do izražaja.

Šta su kuleri?

Kuleri

Kuleri su uređaji koji snižavaju temperaturu delova računara kako bi on mogao neometano da funkcioniše.

Sve komponente računara koje koriste električnu energiju emituju toplotu. Onog momenta kada temperatura postane previsoka računar može značajno usporiti, ali može doći i do oštećenja njegovih delova.

Iz tog razloga, nikada nije loše ponoviti koliko je hladjenje kompjutera bitno za njegove performanse i dugovečnost.

Koje vrste kulera postoje?

Kuleri koji se dobijaju u okviru računara čija konfiguracija je fabrički sklopljena najčešće koriste vazdušno hlađenje i mogu biti sasvim dovoljni za prosečne korisnike.

Pa čak i ako sami pravite konfiguraciju, Infograf Goti ima vazdušne hladnjake za svačije potrebe i za svačiji budžet.

Ipak, za one koji igraju igrice koje imaju veći uticaj na rad grafičke kartice i procesora, nekada vazdušni kuler nije dovoljan, pa tad može pomoći vodeno hlađenje.

Dakle, osnovna podela kulera je na one koji imaju vazdušno i vodeno hlađenje.

Vazdušno hlađenje se postiže pomoću ventilatora koji vazduhom rashlađuje komponente računara, a vodeno hlađenje podrazumeva korišćenje demineralizovane, destilovane vode koja teče kroz delove kulera i tako rashlađuje prostor oko sebe.

Uvek možete uz hladnjak koristiti i termalnu pastu, koja će poboljšati hlađenje kompjutera.

Termalna pasta se nanosi u veoma tankom sloju, praktično samo kap na vrh procesora i to na sredinu, ne mora da se razmazuje. Ona dodatno hladi procesor. 

Kuler za laptop treba takođe da bude na vašem spisku dodatnih ulaganja ukoliko imate jedan takav prenosni računar. Oni su posebno podložni pregrevanju, jer načini hlađenja koji se nalaze u sklopu njih prosto nisu dovoljno efikasni.

Vazdušno hlađenje kompjutera - prednosti i mane

Prednosti

  • Spektar veličina i dimenzija je veći i lako je naći pogodan za svaki model računara.
  • Generalno su efikasni, ali ipak treba imati na umu ostale komponente računara i u odnosu na njih birati. Jači procesor zahteva i jači i bolji kuler za računar.
  • Cene su pristupačne, pa čak i ako vam treba više kulera, to ne mora biti velik udar na budžet.

Mane

  • Kada su u pitanju jači računari, nekada je potrebno više kulera ovog tipa, dok sa druge strane jedan na vodeno hlađenje može rešiti sam skoro svaku situaciju.
  • Mogu biti veoma bučni, pa obratite pažnju koliko decibela buke emituju. Ovaj podatak mora postojati u specifikacijama.

Vodeno hlađenje kompjutera - prednosti i mane

Prednosti

  • Učinkovitost je na izuzetno visokom nivou. Možemo uočiti veliku brzinu spuštanja temperature čak i kod veoma zahtevnih procesora i računara uopšte.
  • Buke gotovo da nema, veoma su tihi i ne ometaju nas dok radimo.
  • Imaju izuzetno pozitivan uticaj na brzinu procesora baš zbog konstantnijeg održavanja normalne temperature određenih kompontenti računara.

Mane

  • Dimenzije ovih hladnjaka su veće, mada se na tome već radi i u skorije vreme sve veći broj kućišta će moći da primi jedan ovakav hladnjak.
  • Trenutno zbog oblika i veličine ne odgovaraju baš svakom računaru.
  • Cena je nešo veća nego kod vazdušnog hlađenja.

Kako održavati kulere?

Odrzavanje Kulera

Imajte na umu da i kuleri zahtevaju pažnju i proveru s vremena na vreme.

Ako ventilatori uvlače više vazduha u kućište nego što ga izbacuju, doći će do stvaranja pozitivnog pritiska. Kada je obrnuto i kada postoji više ventilatora koji izbacuju topao vazduh, nego onih koji svež vazduh uvlače, stvoriće se negativan pritisak u kućištu.

Posledica ovoga je najčešće uvlačenje prašine koja zapravo smeta čitavom sistemu kulera i otežava njegov rad.

Kuleri koji koriste ventilatore za pokretanje vazduha moraju da se čiste od prašine koja se skuplja. Ukoliko primećujete da vam je računar topliji nego što treba da bude, obavezno proverite u kakvom stanju su ventilatori i očistite ih.

Što se tiče primeraka koji imaju vodeno hlađenje i tu postoje određena pravila. Proveravajte količinu vode i dosipajte ukoliko ima potrebe. Ukoliko uočite tragove korozije, reagujte. Čak i kod ovih modela, ventilator mora biti čist, pa ga kontrolišite i čistite po potrebi.

DeepCool proizvodi koje preporučujemo

I pored datih smernica verujemo da je i dalje teško odlučiti se za konkretan model kulera, pa ćemo izdvojiti za vas nekoliko primeraka u čiju efikasnost smo imali prilike da se uverimo.

Kuler VGA DeepCool V95

Ukoliko tragate za kulerom za grafičke kartice, pogledajte prvo Kuler VGA DeepCool V95.

On će odgovarati većem broju grafičkih kartica NVIDIA i ATI VGA. Detaljan spisak serija grafičkih kartica koje mogu imati koristi od ovog hladnjaka možete videti na našem sajtu.  Izgrađen je od aluminijuma i ima veliki protok vazduha (29.96CFM), a pritom nije jako bučan, oko 25.2dB(A)., što ga čini idealnim za većinu korisnika. Radni napon ovog kulera je 10.813.2VDC, a napon 12VDC.

Što se tiče cenovnog ranga, verujemo da će biti prihvatljiv većini kupaca.

Kuler DeepCool BETA 10 AM4

Jedan povoljan i dobar aluminijumski kuler za procesor je Kuler DeepCool BETA 10 AM4. Kod njega je u pitanju vazdušno hlađenje, protok vazduha je 40.9CFM, a brzina ventilatora 2200 RPM+10%.

Pogodan je za AMD procesore i nije bučan.

Kuler Notebook DeepCool N180FS

Ako posedujete laptop, svesni ste koliko se oni mogu zagrejati u toku rada i koliko je neophodno obezbediti i njima dobar način hlađenja. 

Kuler za laptop Kuler Notebook DeepCool N180FS je postolje sa ventilatorom i hidro ležajem. Brzina ventilatora kod njega je 1150±10%RPM, a maksimalni protok vazduha 84.7CFM, što ga čini veoma efikasnim. Nivo buke je svega 20dB(A).

Ukoliko niste sigurni odakle da započnete potragu, savetujemo vam da prvo pogledate ovaj povoljan i veoma dobra model.

Kuler za procesor DeepCool AK400 White

Kuler za procesor DeepCool AK400 je već za one kupce sa većim zahtevima u vezi sa hlađenjem procesora. Sigurni smo da će gejmeri biti veoma zadovoljni ovim modelom i njegovim performansama. 

Tip hlađenja kod njega je vazdušno hlađenje, s obzirom na jačinu, veoma je tih i uz njega dobijate hvataljku za još jedan ventilator.

Podržavaju ga procesori: Intel: LGA1700/1200/1151/1150/1155 i AMD: AM4.

Kuler pasta DeepCool Z3 silver

Rekli smo već da pasta za kulere takođe može biti korisna za poboljšanje efikasnosti kulera koji već posedujete. Kuler pasta DeepCool Z3 silver je pogodna za centralne i grafičke procesore i za temperature od 50°C do +300°C.

Nadamo se da smo vam pomogli da se odlučite za kuler koji će pomoći vašem desktop ili laptop računaru da bolje funkcionišu.

Ukoliko imate neka dodatna pitanja ili nedoumice, javite nam se. 

Vaše zadovoljstvo je merilo našeg uspeha.

Registrujte se

Zato što zajedno možemo sve!

Još tekstova..

Da li ste znali?

Da li ste znali da, prema istraživanju Republičkog zavoda za statistiku, u Republici Srbiji čak 100% preduzeća koristi internet u...

Konfiguracija Računara: Kako odabrati pravu?

Kupovina računara je postala pravi izazov! Broj proizvođača i to onih kojima možete verovati nije mali, kao što ni njihova...

Kako odabrati monitor za kompjuter po Vašoj meri?

Kupovina delova za kompjuter iz godine u godinu postaje sve komplikovaniji zadatak zbog zaista širokog izbora proizvoda. U tom...

Grafičke Kartice: Odličan izbor GPU za rudarenje

Rudarenje kriptovaluta je i dalje popularno i isplativo, ako se tome pristupi promišljeno i proračunato! Dakle, u majnovanje ne...

Poštovani posetioci, cene na našem sajtu iskazane su u dinarima. Porez je uračunat u cenu. S obzirom na to da je u pitanju internet prodaja i da se ponuda na sajtu ne ažurira u realnom vremenu, potrebno nam je vreme da proverimo dostupnost naručene robe. Komercijalista će kontaktirati s Vama posle izvršene porudžbine, nakon čega se vrše uplata i realizacija. Trudimo se da prikazani sadržaj bude proveren, da artikli imaju tačne nazive i detaljne specifikacije, a sve u cilju Vaše lakše kupovine. Ne garantujemo za potpunu tačnost sadržaja, te Vas pozivamo da nas pozovete ukoliko postoji bilo kakva dilema u vezi sa procesom kupovine.

INFOGRAF-GOTI DOO NOVI SAD © 2024. Sva prava zadržana. - Izrada internet prodavnice - Selltico.