Vodič za odabir najboljih slušalica za vas

Vodič za odabir najboljih slušalica za vas

Vodič za odabir najboljih slušalica za vas

Možemo slobodno reći da će vaše zadovoljstvo novim slušalicama biti u velikoj vezi sa tim koliko ste vremena uložili u izbor pravih.

U najvećem broju slučajeva se kupovina slušalica svodi na određivanje budžeta i na nasumično biranje onih koje se uklapaju u predviđenu cifru. 

Ovo je pogrešno iz više razloga. 

Može se desiti da odvojite više novca, a da ipak ne dobijete šta želite.

A još češći primer je situacija da izdvajate premalo, pa osim što je kvalitet zvuka i celokupni doživljaj u skladu sa niskom cenom, često i njihov vek bude izuzetno kratak. 

Na taj način niste uštedeli ništa, jer vam ubrzo trebaju druge.

Ako želite da pronađete najbolje slušalice za sebe, koje će zadovoljiti vaša očekivanja i po pitanju kvaliteta zvuka, ugođaja, udobnosti i dužine upotrebe, odvojte malo vremena za istraživanje o njima.

Spremili smo vam kratak vodič gde vam pružamo pregled najvažnijih stvari koje treba da imate na umu pre nego što kupite ovaj proizvod.

Razlog za kupovinu slušalica

Pre bilo kakve detaljnije pretrage treba da definišete razlog za kupovinu slušalica, kao i to na koji uređaj će biti mahom povezane.

Kada kupujete slušalice za telefon neće vam biti iste stvari bitne kao kada kupujete slušalice za neki drugi uređaj.

Nekome će biti jako bitno da te slušalice budu jake, jer putuje bučnim prevozom, nekome da imaju i mikrofon, kako bi koristile i za razgovor preko telefona, a nekome žica nije opcija, jer nema vremena da razmrsuje čvorove.

Ako kupujete slušalice za profesionalnije igranje igrica lista zahteva postaje drugačija, kao i u situacijama kada su vam mahom potrebne za obavljanje poslova koji podrazumevaju mnogo komunikacije putem telefonske veze.

Koje vrste slušalica postoje?

Devojka bira slusalice

  • In ear 

Ove slušalice su veoma popularne zbog svoje cene, ali i zbog moći blokiranja buke iz spoljašnjeg okruženja.

One imaju mekane silikonske krajeve koji se ubacuju u uši. 

Većina ljudi smatra da su ove slušalice udobne, ali i dalje one nisu univerzalno dobre i nekome mogu smetati ili ispadati iz ušiju.

Osim toga, kako se ipak apliciraju dublje i bliže su bubnim opnama, moraju se koristiti opreznije i zvuk treba da bude kontrolisan kako ne bi došlo do razvoja problema sa sluhom.

In ear su dobre na primer za trčanje jer ostaju u uhu čak i kada se osoba pomera, ali i kada se vozite na primer u bučnom autobusu jer redukuje zvukove spolja.

 Zbog veoma efikasnog izolovanja buke treba paziti na jačinu zvuka i u situacijama kada je neophodno da budete svesni okruženja zbog potencijalnih opasnosti.

  • Earbud

Nekada su svi dobijali ove slušalice za mobilni uz sam uređaj.

Ove slušalice spadaju u najjeftinije, pa je i njihova jačina, pokrivanje buke i udobnost na nižem nivou.

Earbud ne idu dublje u uho, nego u ušnu školjku i ovo je razlog zbog kog mnogima ispadaju u toku nošenja. 

Ipak, korisne su kada je važno da ste svesni okruženja, jer do vas dopiru drugi zvuci.

  • On ear

Ovaj tip slušalica leže na uho, podesive su, masivnije, ali je i kvalitet zvuka bolji.

Zvukovi iz okoline nisu u potpunosti potisnuti, ali su svedeni na minimum. Ako su pojačane, ove slušalice odašilju zvuk i spolja, pa nije preporučljivo koristiti ih u prostorijama gde treba da bude tišina.

  • Over the ear

Over the ear ili slušalice koje idu preko uha spadaju u najkvalitetnije i posebno poželjne ako vam trebaju slušalice za kompjuter

One pokrivaju uho i veoma efikasno izoluju spoljašnju buku. Možete u potpunosti da se uživite u svaki ton onoga što slušate.

Nisu baš praktične za povezivanje na telefon i slušanje u pokretu, ali za one koji se bave muzikom, filmom, igranjem igrica predstavljaju najbolji izbor.

Osim toga, ako želite bioskopski efekat zvuka kod kuće, priključite ih na vaš kompjuter ili SmartTv.

Slušalice sa kabelom ili bežične?

Žica ili ne? Većina slušalica koje smo naveli imaju obe opcije i ako se dvoumite treba da znate sledeće.

Bežične opcije su skuplje i zvuk je manjeg kvalitetea.

To naravno ne znači da je zvuk loš i da su sve teško priuštive, nego samo da postoje razlike u te dve kategorije. 

Za osobe koje se često nalaze u pokretu bežične će uvek biti bolja opcija, dok je za osobe koje povezuju slušalice sa kompjuterom kabel ono što preporučujemo, posebno ako je kvalitet zvuka prioritet.

Kada birate bežične slušalice obično imate sledeće opcije povezivanja:

  • Bluetooth - danas većina ima ovu opciju, što je dobro jer i gotovo svi telefoni podržavaju Bluetooth.
  • Radio - dobar signal, ali ga mogu ometati uređaji kao što je mikrotalasna.
  • Infrared - ova opcija je zastarela, premda malo telefona i dalje ima IR.

Slušalice koje idu u uho ili slušalice za glavu?

Slušalice za glavu, odnosno one koje su napravljene tako da idu preko glave su on ear i over the ear. Kvalitet zvuka je zaista dobar kod njih, posebno kod over the ear, ali one nisu udobne svakome, posebno ako ih nosi dugo i ako se kreće.

To i dalje ne znači da ih ne treba uzeti u tim situacijama, samo razmislite da li je to dobra opcija za vas, da li su vam opterećenje ili su udobne.

Slušačice koje idu u uho su earbud i in ear, druga opcija je jača i lakše se zadržava u ušima, manje ispada. Obe vrste su lake, ali ako vam non-stop ispadaju, onda ta lakoća i ne igra neku bitnu ulogu u vašem slučaju.

Važne karakteristike slušalica

Devojka koristi slusalice

  • Impendansa - ovo je otpor. Veći otpor podrazumeva da slušalicama treba veća snaga da naprave zvuk.

Kada kupujete na primer za uređaj koji ima otpor 4 oma, trebaju vam slušalice od 32, otpor slušalica treba da bude 8 puta veći od uređaja na koji se povezuje.

U prodaji su obično slušalice od 16, 32 i 64 oma.

  • Osetljivost - važno je da obratite pažnju na osetljivost jer ona zavisi od uređaja na koji se povezuje i samih slušalica. Ako uređaj ima veću snagu, treba vam i veća osetljivost slušalica.
  • Frekvencijski raspon - što je veći raspon frekvencije veći je i kvalitet zvuka.

Na šta još obratiti pažnju pre kupovine slušalica?

  • Budžet - jedna od prvih stavki pored definisanja namene slušalica je i određivanje budžeta. On treba da bude u skladu sa očekivanjima koja imate od slušalica.
  • Anatomija vašeg uha - ako možete probajte slušalice pre kupovine, posebno ako birate između onih koje se stavljaju u ušnu školjku. Nečija anatomija uha je takva da će mu većina slušalica odgovarati, dok drugi nemaju tu sreću.
  • Brend - nije najvažnija stavka, ali nije loše da istražite koji brendovi imaju dobre slušalice, posebno ako planirate da ih često i dugo koristite.
  • Estetika - kako su vam na raspolaganju slušalice različitih oblika, dizajna i boja, što ne biste izabrali i one koje su vam najlepše. Estetika ne treba da ima presudnu ulogu, ali nije na odmet imati je na umu.

Izabrati idealne slušalice nije lak zadatak, ali uz veoma malo dodatnog istraživanja možete ga odraditi perfektno, posebno ako dodatne savete potražite od pravih ljudi. 

Istražite ponudu na našem sajtu i obatite nam se za pomoć ako ste i dalje u nedoumici. Pomoći ćemo vam da izaberete slušalice koje ćete rado i dugo koristiti.

Registrujte se

Zato što zajedno možemo sve!

Još tekstova..

Da li ste znali?

Da li ste znali da, prema istraživanju Republičkog zavoda za statistiku, u Republici Srbiji čak 100% preduzeća koristi internet u...

Konfiguracija Računara: Kako odabrati pravu?

Kupovina računara je postala pravi izazov! Broj proizvođača i to onih kojima možete verovati nije mali, kao što ni njihova...

Kako odabrati monitor za kompjuter po Vašoj meri?

Kupovina delova za kompjuter iz godine u godinu postaje sve komplikovaniji zadatak zbog zaista širokog izbora proizvoda. U tom...

Grafičke Kartice: Odličan izbor GPU za rudarenje

Rudarenje kriptovaluta je i dalje popularno i isplativo, ako se tome pristupi promišljeno i proračunato! Dakle, u majnovanje ne...

Poštovani posetioci, cene na našem sajtu iskazane su u dinarima. Porez je uračunat u cenu. S obzirom na to da je u pitanju internet prodaja i da se ponuda na sajtu ne ažurira u realnom vremenu, potrebno nam je vreme da proverimo dostupnost naručene robe. Komercijalista će kontaktirati s Vama posle izvršene porudžbine, nakon čega se vrše uplata i realizacija. Trudimo se da prikazani sadržaj bude proveren, da artikli imaju tačne nazive i detaljne specifikacije, a sve u cilju Vaše lakše kupovine. Ne garantujemo za potpunu tačnost sadržaja, te Vas pozivamo da nas pozovete ukoliko postoji bilo kakva dilema u vezi sa procesom kupovine.

INFOGRAF-GOTI DOO NOVI SAD © 2024. Sva prava zadržana. - Izrada internet prodavnice - Selltico.