Vodič za kupovinu odgovarajuće memorijske kartice

Vodič za kupovinu odgovarajuće memorijske kartice

Vodič za kupovinu odgovarajuće memorijske kartice

Mobilni telefoni su već dugo mnogo više od telefona. Svi korisnici imaju ogroman broj fotografija i videa skladištenih u svom pametnom telefonu, a on koliko god da je napredan nikako ne može da nam sam pruži dovoljno memorije za sve što želimo da sačuvamo. 

Sigurni smo da se i vama desilo da vidite na ekranu obaveštenje da je memorija puna. 

Posle toga imate dve opcije: osloboditi memoriju telefona ili tražiti odgovarajuću memorijsku karticu.

Memorijske kartice su neophodne kao i maska za telefon, pa nije loše da je obezbedite u samom startu kada kupujete telefon. 

Ukoliko niste sigurni kakva kartica je idealna za vaše potrebe pročitajte pažljivo naše savete.

Memorijske kartice

Ukoliko ste započeli potragu treba da znate da na tržištu postoje: SD, SDHC, SDXC kartice.

Za SD je karakteristično da podržavaju do 2GB memorije, SDHC (Secure Digital High Capacity) podržavaju od 2GB do 32GB, a SDXC (Secure Digital Extra Capacity) je rezervisana za veće kapacitete počevši od 32GB, pa sve do 2TB. 

Ako uređaju odgovara SDXC kartica moći će da podrži i SDHC i SD kartice. S druge strane oni uređaji koji podržavaju SDHC krartice nemaju koristi od SDXC kartice.

Stariji i povoljniji mobilni telefoni često spadaju u tu grupu i mogu da prihvate samo SDHC.

Manje verzije memorijskih kartica, odnosno microSD kartice su trenutno najzastupljenije.

Za mobilne telefone je posebno pogodna microSD kartica jer ona obično dolazi sa adapterom SD veličine.

Infograf Goti vam nudi širok izbor kartica za vaše digitalne kamere, tablete ili telefone.

 

Šta je microSD kartica?

MicroSD karica spada u idealne memorijske kartice za telefon. 

Njena veličina nije u vezi sa njenim kapacitetom, pa u ponudi ima primeraka koji mogu primiti impozantnu količinu podataka.

Ovaj tip kartice se može koristiti i u drugim uređajima, premda dolazi sa SD adapterom.

 

Karakteristike microSD kartica

Već pri prvom pogledu na samu karticu možete saznati dosta važnih informacija o njoj, a između ostalog i to koja je brzina memorijske kartice i koliki je njen kapacitet.

Ovo su verovatno i najvažnije njene karakterisike i na osnovu ovih podataka treba da izaberete najbolju za vas.

  • Brzina memorijske kartice

Na karticama će biti istaknuto nekoliko slova i brojeva koji će vam reći nešto više o klasama kartice, odnosno o brzini pisanja, brzini videa i brzini čitanja kartice.

Slovo C posle kog slede cifre 2, 4, 6 ili 10 se odnosi na brzinu pisanja kartice. Normalna brzina memorijske kartice je označena brojevima  2, 4 i 6 i danas takve kartice smatramo previše sporim, dok C 10 ima veću brzinu pisanja (high speed). Ultra hight speed class memorijske kartice imaju oznake U1 ili U3. Minimalna brzina upisa kod U1 kartica je od 10MB/s, a kod U3 od 30MB/s. Naravno, kada birate karticu birajte onu sa većom brzinom upisa.

Brzina video zapisa je takođe istaknuta na samoj kartici i označava se slovom V posle kog slede brojevi 6, 10, 30, 60 ili 90. Ovde će važiti isto pravilo - što veći broj, to bolja microSD kartica. Ako kupujete karticu za digitalni aparat i pritom vam je cilj snimanje u 4K rezoluciji dolaziće vam u obzir samo V30 i V90, jer je tu minimalna brzina upisa od 30MB/s odnosno od 90MB/s.

Na kartici takođe možete videti oznake A1 i A2 što će značiti da je ta kartica pogodna za pametne telefone koji koriste razne aplikacije. A2 je bolja opcija i omogućava veću brzinu otvaranja odnosno čitanja aplikacija na tabletu ili pametnom telefonu.

  • Kapacitet 

Svaka microSD kartica ima na sebi istaknut kapacitet i to je obično najkrupnija cifra na njoj. 

Zapravo kapacitet je nešto o čemu kupci najpre razmišljaju jer je i sam cilj kupovine ovog proizvoda obežbeđivanje dovoljno memorije za sve podatke koje želimo da čuvamo. Ipak, ne treba zanemariti ni druge stvari koje smo u prvom delu teksta naveli, ako želimo brzu i pouzdanu dopunsku memoriju.

Kapacitet microSD-a se kreće od 32GB do 1 TB u zavisnosti od toga da li je microSDHC ili microSDXC u pitanju. 

SDXC (Secure Digital Extra Capacity) je poznata po većem rasponu memorije koji doseže do 1TB, dok SDHC (Secure Digital High Capacity) može imati do 32GB.

Na šta obratiti pažnju kada kupujete memorijsku karticu

Sad kada znate da pročitate oznake na kartici, verovatno vam je već malo jasnije u kom pravcu treba da tragate. 

To što smo istakli koliko brzina i kapacitet imaju važnu ulogu u funkcionisanju kartice ne mora automatski da znači da treba da gledate samo među najskupljim primercima. 

Sagledajte realno vaš budžet i vaše potrebe i vodite se njima.

Zašto kupujete memorijsku karticu?

Način na koji ćete koristiti memorijsku karticu će vam u samom startu pored budžeta odrediti kriterijume koje morate da zahtevate od ovog proizvoda.

Memorijske kartice za telefon gde ćete skladištiti vaše privatne videe i fotografije ne moraju da budu iznad 128GB.  Za neke korisnike je i 32GB dovoljno, ako ne fotografišu previše često ili imaju običaj da starije podatke prebacuju na neke druge uređaje ili aplikacije za čuvanje podataka.

S druge strane ako vam treba za posao i čuvanje velikih fajlova, 128GB je minimum i preporučujemo sve iznad toga.

Kompatibilnost sa vašim uređajem

Pre nego što kupite memorijsku karticu obavezno prvo proverite da li vaš uređaj ima neka ograničenja i da li može da primi bilo koji tip microSD kartice.

Stariji ili jeftiniji telefoni su obično kompatibilni samo sa SDHC i prosto ne mogu da prihvate kartice sa memorijom većom od 32GB.

Obično je uz sam proizvod istaknuto da li dolazi sa SD adapterom ili ne, pa ukoliko vam je on potreban, bolji izbor su oni modeli koje imaju uz sebe i taj dodatak.

Klase i kapacitet memorijske kartice

Bolja klasa i veći kapacitet znače i bolju karticu, ali smo već pomenuli da ne morate pošto-poto uzimati samo iz kategorija najboljih i najskupljih da biste bili zadovoljni.

Ukoliko vaše potrebe realno nisu velike onda nema potrebe da kupujete karticu koja ima 1TB memorije. Prosto je takva investicija promašena jer je nećete iskoristiti.

 

Koji brend izabrati?

Trenutno na tržištu postoji mnogo proizvođača koji u svojoj ponudi imaju memorijske kartice.

Sigurni smo da ste čuli za Transcend, Kingston, Silicon Power, SanDisk i Adata.

Za koji god brend da se odlučite ne možete pogrešiti. S razlogom ste čuli za ova imena čak i ako sebe smatrate laikom u domenu tehnologije.

Svi brendovi postoje već dugo i iza sebe imaju mnogo dobrih modela. Ako ste ikada pre posedovali microSD karticu najveća verovatnoća je da je upravo proizašla iz neke od ovih fabrika.

Kod nas možete pronaći različite modele svih ovih brendova sa različitim karakteristikama. Sigurni smo da će neka kombinacija brzine memorisjke kartice i kapaciteta ispuniti vaše želje. 

Pogledajte našu online ponudu i odaberite karticu već danas kako bi što pre bila u vašim rukama.

Ukoliko imate bilo kakva dodatna pitanja, ne oklevajte da nas kontaktirate. Uvek smo tu da vam pomognemo.

Registrujte se

Zato što zajedno možemo sve!

Još tekstova..

Da li ste znali?

Da li ste znali da, prema istraživanju Republičkog zavoda za statistiku, u Republici Srbiji čak 100% preduzeća koristi internet u...

Konfiguracija Računara: Kako odabrati pravu?

Kupovina računara je postala pravi izazov! Broj proizvođača i to onih kojima možete verovati nije mali, kao što ni njihova...

Kako odabrati monitor za kompjuter po Vašoj meri?

Kupovina delova za kompjuter iz godine u godinu postaje sve komplikovaniji zadatak zbog zaista širokog izbora proizvoda. U tom...

Grafičke Kartice: Odličan izbor GPU za rudarenje

Rudarenje kriptovaluta je i dalje popularno i isplativo, ako se tome pristupi promišljeno i proračunato! Dakle, u majnovanje ne...

Poštovani posetioci, cene na našem sajtu iskazane su u dinarima. Porez je uračunat u cenu. S obzirom na to da je u pitanju internet prodaja i da se ponuda na sajtu ne ažurira u realnom vremenu, potrebno nam je vreme da proverimo dostupnost naručene robe. Komercijalista će kontaktirati s Vama posle izvršene porudžbine, nakon čega se vrše uplata i realizacija. Trudimo se da prikazani sadržaj bude proveren, da artikli imaju tačne nazive i detaljne specifikacije, a sve u cilju Vaše lakše kupovine. Ne garantujemo za potpunu tačnost sadržaja, te Vas pozivamo da nas pozovete ukoliko postoji bilo kakva dilema u vezi sa procesom kupovine.

INFOGRAF-GOTI DOO NOVI SAD © 2024. Sva prava zadržana. - Izrada internet prodavnice - Selltico.