Top Procesori u 2022 - Intel ili AMD kako odabrati

Top Procesori u 2022 - Intel ili AMD kako odabrati

Top Procesori u 2022 - Intel ili AMD kako odabrati

Ne verujemo da ćete imati razumevanja i strpljenja ako vaš novi kompjuter ne radi dovoljno brzo ili ga usporava više radnji istovremeno. 

Brzina rada računara je danas jako bitna i ako se spremate da kupite novi, sigurni smo da vam je ova stavka visoko na listi prioriteta.

Kako biste bili sigurni da ćete biti zadovoljni efikasnošću vašeg računara treba da vodite računa o tome koji procesor se nalazi u njegovom sastavu.

Mnogi ljudi će radije birati kompjutere koji su već unapred sastavljeni, dok će oni koji se nešto više razumeju u tehnologiju probati da sami naprave svoju konfiguraciju, ali bez obzira na način kupovine, procesori zavređuju više pažnje i pažljivo ih birajte.

Šta je pocesor i zašto je važan?

Procesor, odnosno Central Processing Unit (CPU), je mesto gde se obrađuju svi podaci, svi zadaci koje vaš kompjuter obavlja.

Što je procesor za kompjuter bolji i jači i sam uređaj je brži. Baš zato je neophodno da kupite procesor u skladu sa vašim potrebama, inače nećete biti zadovoljni kompjuterom kakve god ostale karakteristike da ima.

Oni koji koriste računar za rad u Word-u i sličnim programima, ne moraju da biraju među novijim i skupljim generacijama, ali ukoliko radite zahtevnije zadatke ili se bavite gejmingom, neki iz standardne ponude neće biti dovoljno dobri za vas.

Najvažnije karakteristike procesora su:

  • dužina procesorske reči - odnosi se na broj bitova koji se mogu istovremeno preneti i obraditi u procesoru. Na osnovu dužine procesorske reči postoji nekoliko vrsta procesora: 8-bitni, 16-bitni, 32-bitni i 64-bitni. Prve dve vrste su u potpunosti prevaziđene, polako ka tome se kreću i 32-bitni, dok 64-bitni predstavljaju najbolji izbor.
  • brzina procesora - ova vrednost je izražena u MIPS (Milion Instruction Per Second) i predstavlja broj operacija koje procesor može obraditi u jendoj sekundi. Što je brži procesor, to je naravno bolje. Mada će u nekim situacijama i druge stavke iz konfiguracije kompjutera takođe biti bitne kako bi ta brzina bila iskorišćena do kraja.
  • broj jezgara - jezgra se ponašaju kao zasebni procesori i dobro je ako imate onaj sa više jezgara, jer u slučaju da jedna radnja zaokupi jedno jezgro, druga su vam dostupna za druge aplikacije. Danas postoje procesori sa jednim, dva, četiri, pa čak i šest, osam i više jezgara. Korisnicima koji imaju neke standardne zahteve od računara su dovoljni računari sa 2, 4 ili 6 jezgra.
  • interni keš - predstavlja keš memoriju i bitan je za brzinu procesora. Memorija od 1 do 8 MB je u redu za prosečne korisnike.

 

Intel procesor

Koji procesori se izdvajaju na tržištu?

Definitivno su na tržištu najpopularniji Intel i AMD procesori. Postoje dobri razlozi za to. Obe kuće nude širok raspon procesora koji mogu zadovoljiti sve kupce, od onih sa minimalnim do onih sa ogromnim zahtevima. 

Infograf Goti u svojoj ponudi ima širok izbor procesora oba ova proizvođača.

Bez obzira na vaš budžet i zahteve, naći ćete sigurno nešto što vama odgovara.

Intel procesori

  • Celeron - ova serija procesora spada u veoma pristupačne, pa je za one sa skromnim budžetom, ali i skromnijim potrebama. Za ozbiljnije i komplikovanije zadatke, jednostavno neće biti dovoljan, pa vam preporučujemo da u slučaju većih zahteva tražite svoj idealan procesor u Core (i5, i7, i9) serijama.

Celeron je moguće pronaći već za 5-6000 dinara i to sa dva logička i dva jezgra procesora i keš memorijom od 4MB, što u potpunosti odgovara kupcima koji imaju neke standardne zahteve od kompjutera. Za surfovanje internetom i rad u osnovnim programima, ovo je sasvim dobra i povoljna opcija.

  • Pentium - ukoliko vaši zahtevi i dalje nisu veliki, ali na primer više volite da gledate filmove i serije preko neta, ova opcija je nešto bolja od prethodne. 

Ovi Intel procesori su skuplji par hiljada dinara, ali vrede, jer jesu naprednija verzija. 

Broj jezgara procesora je ovde obično 2, a broj logičkih jezgara 4, što svakako utiče na brzinu rada računara i brzinu obavljanja i obrade zadataka.

  • i3 - ukoliko ste spremni da uložite malo više u procesor, kao važan deo kompjutera, a zadaci koje obavljate na njemu i dalje ne spadaju u previše zahtevne onda je Intel Core i3 super opcija za vas. Ovo je svakako naprednija verzija od prethodne dve, pa samim tim i efikasnija i rado je preporučujemo prosečnim korisnicima koji kompjuter koriste za zabavu i rad u jednostavnijim programima.

Ovi procesori imaju 4 jezgra procesora i 4 logička jezgra, spadaju u nešto skuplje, oko desetak hiljada i naviše, ali se ulaganje u njih isplati.

  • i5 - Intel Core i5 su veoma traženi procesori jer za uloženi novac dobijate najviše. Zahvaljujući njemu već na svom kompjuteru možete raditi i zadatke kao što su renderovanje, editovanje videa, ozbiljnije igranje igrica i slično. Broj jezgara kod njih je 6, a najjeftiniji spadaju u cenovni rang malo skupljih i3.
  • i7 - ako želite najefikasniji procesor za kompjuter za rad u programima za editovanje videa, u programima za 3 d, profesionalno igranje igrica, onda ne treba da tražite dalje Intel Core i7 serija je za vas.

Cena nije mala, ali za profesionalce ovaj procesor od 8 jezgara zaista može obezbediti dobar tok svih operacija koje se zadaju kompjuteru.

  • i9 - 8 ili 10 jezgara vam nude ovi procesori, kao i neverovatnu brzinu i efikasnost. Cena je velika, preko 50.000 dinara, ali postoje dobri razlozi za to, koje možete uvideti već posle prve upotrebe.

 

Osim što treba da znate koje serije postoje, nije loše ni da obratite pažnju na oznake koje dolaze posle i3, i5 i tako dalje. Sledeći broj je broj generacije, što je veći, znači da je novija generacija, posle njega ide broj modela, a na kraju možete nekada primetiti i neko slovo. Slovo F znači da u sklopu njega nema grafičke kartice, a slovo K da ga je moguće overklokovati (izvući maksimum mogućnosti iz procesora, čak i više nego što je naznačeno u specifikacijama).

 

Intel procesor

AMD procesori

  • A serija i Athlon predstavljaju pandane Intel Celeron i Pentium serijama. Takođe su namenjeni korisnicima čiji zahtevi nisu veliki i zaustavljaju se na surfovanju internetom, gledanju filmova i sličnim aktivnostima.
  • Ryzen 3 - ovi AMD procesori su najbliži Intel Core i3 seriji. Imaju 4 jezgra, veoma slične karakteristike kao i pomenuta Intelova serija, a i cena je gotovo ista.
  • Ryzen 5 - ako želite da vam se uloženi novac najbolje isplati, ovo je serija procesora za kompjuter u koju vredi uložiti. Zahvaljujući njima možete obavljati i neke teže i zahtevnije zadatke.
  • Ryzen 7 - ovi AMD procesori su pandani Intel Core i7 seriji i u sličnom su cenovnom rangu i sličnih karakteristika. Dizajnirani su za one sa većim zahtevima, ali i većim budžetom. Ako ste spremni da uložite više, uvek preporučujemo ove luksuznije serije.
  • Ryzen 9 - broj jezgara ovde je 10 ili 12, a broj logičkih jezgara do 24, s obzirom na to brzina i efikasnost ne mogu izostati. Ovi procesori spadaju u najnaprednije i nije ih lako priuštiti.

Koji procesor odabrati - Intel ili AMD?

Posle ovih podataka možete ostati zbunjeni jer je teško reći da li na kraju favorit u smislu proizvođača uopšte postoji. 

Zapravo, što se tiče samih proizvođača apsolutno nemamo favorita i jedan i drugi su na mestu lidera jer zaista proizvode dobre uređaje.

Ono čime vi treba da se vodite jeste vaš budžet i vaši zahtevi koji se tiču broja jezgara, brzine, ram memorije, keš memorije i sličnog.

Kada definišete svoje potrebe i novac kojim raspolažete, pronađite procesor koji zadovoljava najveći broj vaših potreba, ne gledajte na to da li je u pitanju Intel ili AMD.

Izabrati procesor nije lako, ali jeste nešto čemu treba posvetiti više pažnje. 

U slučaju da vam je potrebna dodatna pomoć kontaktirajte nas preko sajta, pozovite nas ili nas posetite. Uz našu stručnu pomoć, uskoro ćete imati najbolji procesor za vas.

Registrujte se

Zato što zajedno možemo sve!

Još tekstova..

Da li ste znali?

Da li ste znali da, prema istraživanju Republičkog zavoda za statistiku, u Republici Srbiji čak 100% preduzeća koristi internet u...

Konfiguracija Računara: Kako odabrati pravu?

Kupovina računara je postala pravi izazov! Broj proizvođača i to onih kojima možete verovati nije mali, kao što ni njihova...

Kako odabrati monitor za kompjuter po Vašoj meri?

Kupovina delova za kompjuter iz godine u godinu postaje sve komplikovaniji zadatak zbog zaista širokog izbora proizvoda. U tom...

Grafičke Kartice: Odličan izbor GPU za rudarenje

Rudarenje kriptovaluta je i dalje popularno i isplativo, ako se tome pristupi promišljeno i proračunato! Dakle, u majnovanje ne...

Poštovani posetioci, cene na našem sajtu iskazane su u dinarima. Porez je uračunat u cenu. S obzirom na to da je u pitanju internet prodaja i da se ponuda na sajtu ne ažurira u realnom vremenu, potrebno nam je vreme da proverimo dostupnost naručene robe. Komercijalista će kontaktirati s Vama posle izvršene porudžbine, nakon čega se vrše uplata i realizacija. Trudimo se da prikazani sadržaj bude proveren, da artikli imaju tačne nazive i detaljne specifikacije, a sve u cilju Vaše lakše kupovine. Ne garantujemo za potpunu tačnost sadržaja, te Vas pozivamo da nas pozovete ukoliko postoji bilo kakva dilema u vezi sa procesom kupovine.

INFOGRAF-GOTI DOO NOVI SAD © 2024. Sva prava zadržana. - Izrada internet prodavnice - Selltico.