Sve što treba da znate o vodenom hlađenju (Liquid Cooling)

Sve što treba da znate o vodenom hlađenju (Liquid Cooling)

Sve što treba da znate o vodenom hlađenju (Liquid Cooling)

Da li ste nekad pomislili da glasnije čujete svoj kompjuter nego film koji gledate ili muziku koju slušate?

Ako jeste, znate kako iritantno to može da bude. Neki kompjuteri su nešto tiši, ali i dalje se čuje zvuk, posebno kada je procesor više angažovan zbog nekih zadataka.

Sigurno vas zanima i zašto se to dešava i da li se tu može nešto učiniti?

Obično je taj monoton zvuk posledica rada ventilatora, koji jednostavno mora da rashlađuje kompjuter kako temperatura ne bi postala previsoka i rad na njemu nemoguć.

Ventilatori su više ili manje učinkoviti u obavljanju ovog zadatka rashlađivanja, a procesori i kompjuteri sve jači i sve zahtevniji i zato je bilo potrebno novo rešenje za ove probleme.

Vodeno hlađenje, odnosno uređaji koje nazivamo kuleri na vodeno hlađenje predstavljaju odličnu alternativu ventilatorima.

Liquid Cooling ili vodeno hlađenje je nešto što treba da vas interesuje ako očekujete najbolje performanse od svog računara.

Ovo je sve dostupnija i lakše primenljiva tehnologija hlađenja i nećete se pokajati ako je obezbedite svome računaru.

Objasnićemo vam kako funkcioniše vodeno hlađenje i koje su njegove prednosti i mane.

Hlađenje za kompjuter - koje opcije postoje?

Pre nego što se koncentrišemo na vodeno hlađenje, napomenućemo da ovo nije jedina opcija koju imate kada kupujete kompjuter.

Kuleri mogu raditi i na principu hlađenja vazduhom i verovatno je baš to ono što trenutno ima vaš kompjuter.

Ovaj tip kulera jeste efikasan u određenim uslovima, posebno kod standardnih računara, ali za one koji imaju naprednije verzije koje rade na mnogo većim frekvencijama i imaju veće snage, ovo često nije dovoljno.

Kako je hlađenje vazduhom još uvek jednostavnije i jeftinije, ne čudi činjenica da je ovo i dalje najčešći oblik hlađenja procesora. Posebno kada kupujete već kompletiran i sastavljen računar, ovo je prosto standard koji možete da očekujete.

Tehnologija se razvija zaista brzo, pa vodeno hlađenje više nije luksuz kao pre nekoliko godina i postepeno se pozicionira na mesto koje zaslužuje da ima.

Infograf Goti vam nudi širok izbor kulera i jedne i druge vrste. Posetite naš sajt i odaberite u okviru filtera da li želite kulere koji koriste vazduh ili vodu i odlučite se za onaj koji najviše odgovara vašem računaru.

U slučaju da su vam potrebne smernice ili bilo kakvi saveti, kontaktirajte nas, spremni smo da vam pomognemo.

 

Liquid Cooler

Šta je vodeno hlađenje za PC?

Vodeno hlađenje predstavlja proces pri kom se eliminiše preveliko zagrevanje komponenti računara i to zahvaljujući vodi.

Vodeno hlađenje je već ukorenjeno u auto-industriji, premda se koristi za hlađenje automobila, ali je njegova primena česta i u velikim postrojenjima različitih industrija, pa ne predstavlja ogromnu novinu.

Ipak, relativno skoro inženjeri su uvideli potencijal koji može imati ovaj način hlađenja i kod PC računara.

Kako funkcioniše vodeno hlađenje?

Kuler koji funkcioniše zahvaljujući vodi se sastoji od nekoliko delova:

  • vodenog bloka
  • pumpe
  • cevi
  • radijatora
  • rezervoara
  • ventilatora
  • spojnica

Vodeni blok je deo kulera koji mora biti u kontaktu sa onim što je neophodno rashladiti, a kod kompjutera je to procesor. Obično se pravi od aluminijuma, srebra ili bakra jer je neophodno da provodljivost materijala od čega je izrađen bude više nego odliča, u suprotnom sve gubi smisao.

Na vrhu vodenog bloka se nalaze cevi koje omogućavaju kretanje vode. Važno je da ove cevi budu žilave i da se ne savijaju da ne bi došlo do prekida cirkulisanja vode.

Te cevi moraju dodatno da budu ojačane spojnicama na spojevima sa ostatkom uređaja kako ne bi došlo do izlivanja rashladne tečnosti i havarije na kompjuteru. 

Obično su spojnice plastične i gotovo ih je nemoguće skinuti.

Rezervoar za rashladne tečnosti može i ne mora biti deo ovakvog kulera, ali je bolja opcija ako postoji. U njemu se nalazi rashladna tečnost i u njega može biti uronjena pumpa, koja treba da omogućava protok vode kroz uređaj, pumpa dakle gura vodu kroz sistem.

Nekada je pumpa van rezervoara, ali to ne menja njenu funkciju, ali menja način na koji se ona izrađuje i prilagođava funkcionisanju sistema.

Radijator preuzima tečnost koja je zagrejana i zahvaljujući ventilatorima koji se nalaze unutar njega obezbeđuje njeno hlađenje.

Što bolje gura vazduh kroz radijator, ventilator je bolji.

Nšta manje važna od svih ovih delova nije ni sama tečnost koja se uliva u kuler. 

To nikako ne sme biti voda iz vodovoda, nego destilovana i demineralizovana voda. 

Ovakvu vodu možete kupiti tamo gde kupujete i kuler. 

Osim toga, možete je i obojiti kako bi vaš kompjuter izgledao interesantnije. Naravno, boje je moguće kupiti gde i kuler, ali treba da znate da ona podiže temperaturu za koji stepen.

Koje su prednosti i mane vodenih kulera?

Apsolutno svi uređaji imaju karakteristike koje se dopadaju korisnicima, kao i one gde je ostavljeno još prostora za unapređenje.

Prednosti vodenog hlađenja

Glavne prednosti vodenog hlađenja su efikasnost i odsustvo buke.

Kuleri koji rade na ovaj princip mogu da uspešno rashlade čak i one računare koji spadaju u visoku tehnologiju koja nije namenjena prosečnim korisnicima. 

Brzina spuštanja temperature i održavanje poželjne je mnogo bolje nego kod standardnih kulera koji funkcionišu po principu hlađenja vazduhom.

Baš zbog ovoga procesori mogu da rade optimalno, a njihova efikasnost podržava i potrebe overklokovanja, što znači da je moguće ubrzati rad procesora i van specifikacijskih garancija.

Tiši proces hlađenja spada takođe u prednosti ovog uređaja. Kao što smo rekli, prosečnim korisnicima ovo možda ne igra neku ulogu, ali onima koji rade na snažnijim računarima neke zadatke teže za procesor i te kako znači i ova osobina.

Mane vodenog hlađenja

Veličina ovih kulera može da bude jedna od mana, ali na tome se već intenzivno radi i već sada imate i te kako prihvatljive dimenzije mnogih kulera koji funkcionišu na ovaj način. 

Ono na šta morate obratiti pažnju jeste koji je idelan svojim oblikom i dimenzijama baš za vaš kompjuter i mesto gde ga držite.

U poslednje vreme se sve više govori o benefitima koje mogu imati i laptopovi od ove vrste hlađenja.

Za sada je to rezervisano za one naprednije verzije, ali čekajte još koju godinu, verujemo da će ubrzo biti dostupno svima.

Cena može, ali i ne mora biti mana, premda imate i ove uređaje skoro za svačiji budžet. I dalje je ponuda jeftinih standardnih kulera veća, ali i to će se ubrzo promeniti.

 

Liquid Cooler

Da li je vodeno hlađenje bezbedno?

Ako se pridržavate uputstava vodeno hlađenje jeste bezbedno, posebno ako kupujete kuler. Kada sami pravite uređaj koji će funkcionisati na ovaj način, tu već odgovornost preuzimate na sebe, sve će zavisiti od vaših veština.

Za najbolje efekte, preporučujemo da ipak kupite proveren kuler.

Izlivanje tečnosti je nešto što može da se desi, ali ne i ako rukujete kulerom po pravilima i održavate ga redovno.

Kako održavati kulere na vodeno hlađenje?

Održavanje je obavezno ako želite da učinak ovog uređaja ostane na istom nivou.

Povremeno proverite količinu tečnosti u uređaju, kupujte i ulivajte za to određenu tečnost.

Jednom godišnje proverite ima li znakova korozije i očistite prašinu sa ventilatora koja će se neminovno sakupiti.

Liquid cooling, odnosno vodeno hlađenje jeste nešto što će u budućnosti biti standard. 

U to smo sigurni. Međutim, vi ne morate da čekate budućnost, ako vam treba novi kuler izaberite neki na vodeno hlađenje već sada iz naše online ponude.

Vaš kompjuter će biti zahvalan vama, a vi nama. 

Registrujte se

Zato što zajedno možemo sve!

Još tekstova..

Da li ste znali?

Da li ste znali da, prema istraživanju Republičkog zavoda za statistiku, u Republici Srbiji čak 100% preduzeća koristi internet u...

Konfiguracija Računara: Kako odabrati pravu?

Kupovina računara je postala pravi izazov! Broj proizvođača i to onih kojima možete verovati nije mali, kao što ni njihova...

Kako odabrati monitor za kompjuter po Vašoj meri?

Kupovina delova za kompjuter iz godine u godinu postaje sve komplikovaniji zadatak zbog zaista širokog izbora proizvoda. U tom...

Grafičke Kartice: Odličan izbor GPU za rudarenje

Rudarenje kriptovaluta je i dalje popularno i isplativo, ako se tome pristupi promišljeno i proračunato! Dakle, u majnovanje ne...

Poštovani posetioci, cene na našem sajtu iskazane su u dinarima. Porez je uračunat u cenu. S obzirom na to da je u pitanju internet prodaja i da se ponuda na sajtu ne ažurira u realnom vremenu, potrebno nam je vreme da proverimo dostupnost naručene robe. Komercijalista će kontaktirati s Vama posle izvršene porudžbine, nakon čega se vrše uplata i realizacija. Trudimo se da prikazani sadržaj bude proveren, da artikli imaju tačne nazive i detaljne specifikacije, a sve u cilju Vaše lakše kupovine. Ne garantujemo za potpunu tačnost sadržaja, te Vas pozivamo da nas pozovete ukoliko postoji bilo kakva dilema u vezi sa procesom kupovine.

INFOGRAF-GOTI DOO NOVI SAD © 2024. Sva prava zadržana. - Izrada internet prodavnice - Selltico.