Sve što treba da znate o tonerima za štampač | Infograf Goti

Sve što treba da znate o tonerima za štampač

Sve što treba da znate o tonerima za štampač

Štampači svoje mesto vrlo lako mogu naći i u domu i u kancelariji. 

Ukoliko posedujete štampač nema nepredviđenih situacija za vas. U svakom momentu ste spremni da odštampate dokument koji vam je potreban, pa ne morate u svoje obaveze da pokušavate da ugurate i odlazak do kopirnice.

S druge strane ne postoji kompanija, bez obzira na to koliko je mala, koja može neometano funkcionisati bez štampača. 

Njihova primena je vrlo široka, a modeli prilagođeni i najjednostavnijim zadacima i veoma zahtevnim situacijama, tako da vrlo lako možete naći jedan za sebe i to u okviru budžeta koji ste spremni da izdvojite.

Ipak, pre donošenja konačne odluke vredi proveriti i kakav toner za štampač se nalazi u samom uređaju, premda su toneri deo koji se najbrže troši i menja.

Šta su toneri i ketridži? 

Toneri za štampače predstavljaju plastične kasete u kojima se nalazi prah. Ovaj prah može biti crn ili u nekoj boji i on ostavlja trag na papiru prilikom štampanja. Kasete tonera u koje se ubacuje prah su izrađene od poliestera. 

Kada koristite tonere imajte na umu da dokumenta štampana na taj način nisu večna. Godine mogu ostaviti svoj trag na njima, a i fizički ih možete oštetiti.

Ketridži za štampače su plastični rezervoari koji se pune mastilom. To mastilo je obično od ulja (lanenog ili sojinog) ili nekih derivata nafte.

Koje vrste tonera postoje?

Na tržištu postoji više verzija tonera, a kada kupujete toner za štampač koji vi posedujete uvek imajte na umu marku i vrstu štampača. 

Neće svaki toner ili ketridž odgovarati svakom štampaču, pa čak ni ako je u pitanju ista marka. 

Dimezije i oblik kasete, odnosno ketridža su bitni, ali i sastav boje koja se nalazi u njima.

Infograf Goti je mesto gde ćete sasvim sigurno pronaći baš onaj model koji vama odgovara.

Podela prema vrsti proizvodnje

U odnosu na to na koji način se proizvodi boja za štampač imamo osnovnu podelu na:

  • mehaničke 
  • hemijske
  • biotonere

Mehanički su već zastareli i gotovo su izbačeni iz upotrebe jer ne zadovoljavaju ekološke norme. Čestice u sastavu boje su oštrih ivica i sačinjeni su od polimernih baza, SSA aditiva, površinskih aditiva, modifikatora, pigmenata i magnetita.

Hemijski toneri su nešto bolje rešenje kada govorimo o životnoj sredini i manjoj štetnosti, pa se i mnogo češće koriste. Oni se sastoje od parafinskog jezgra, pigmenata, polimerne školjke, aditiva koji kontrolišu električni naboj itd.

Biotoneri su sve popularniji jer su najmanje štetni za životnu sredinu, a prave se od nekih prirodnih sastojaka kao što su kukuruz, soja, trska i slično. Obično je oko jedne trećine praha skup prirodnih sastojaka.

Magnetni i nemagnetni toneri za štampače

Tonere za laserske štampače možemo podeliti na dva tipa. 

Magnetni tip tonera ima u svom sastavu oksid gvožđa, pa oni reaguju sa magnetnim valjkom iz štampača. Ovakvim tonerima ne trebaju drugi mehanizmi da bi se preneli na bubanj.

Nemagnetni toneri trebaju pomoć, pa se na jedinicu bubnja prenose zahvaljujući razvijaču.

Kako odabrati pravi toner za štampač?

Bilo bi dobro da već kada kupujete štampač istražite mogućnosti koje imate kada se prvi toneri ili ketridži potroše.

Na taj način od stručnog lica možete dobiti najtačnije informacije o tome koja boja za štampač vam je neophodna, koje karakteristike treba da ima, kakvog je sastava i slično.

Ako to niste uradili i dalje nije strašno, i dalje je situacija u kojoj ste se našli lako rešiva.

Zapišite marku i model štampača i vodite se tim pri izboru novih ketridža.

Imajte na umu da je kupovina novih sasvim sigurno dobra investicija, posebno ako vam je kvalitet štampe važan.

Ukoliko nemate posebnih zahteva vezanih za kvalitet štampe i želite da prođete jeftinije, tada će za vas biti bolja opcija punjenje tonera.

Kada ponovo punite ispražnjenu kasetu, ne možete očekivati apsolutno iste rezultate kao sa novom, ali to ne znači  da ćete biti nezadovoljni.

Ipak, kako bi rezultati bili što bolji imajte na umu vrstu punjenja i vrstu vašeg štampača. 

Kako zameniti toner?

Ukoliko ste kupili novi toner ili želite stari da napunite, morate svakako da znate i kako da ga izvadite iz štampača.

Savetujemo vam da to ne radite odmah posle korišćenja uređaja, jer će tada toner biti topao. U svakom slučaju, obavezno pre bilo kakve akcije isključite štampač na dugme predviđeno za to.

Podignite poklopac kako biste došli do tonera.

Obratite pažnju na to da li je u njemu ostalo još praha i vodite računa da ne prospete ništa po sebi, na sto ili pod. 

Uhvatite ručku tonera i izvucite ga pažljivo napolje. Pazite da ne povučete i bubanj za sobom, njega ne morate da vadite. Bubanj je nekad zajedno sa tonerom, a nekad ne, trebalo bi da znate kakva je situacija na vašem uređaju.

Ako stavljate umesto potrošenog sasvim novi toner slobodno ga malo protresite i okrenite horizontalno da se prah lepo rasporedi, a onda skinite poklopac i vrpcu koji služe kao zaštita od prosipanja. Rukujte pažljivo ovim stvarima kako vam ništa ne bi puklo.

Zapamtite kako je prošli toner stajao i tako postavite novi. Čućete klik kada je sve na svom mestu. 

Šta raditi sa praznim tonerima i ketridžima?

Prazne tonere i ketridže ne morate bacati, nego ih možete ponovo napuniti i koristiti. Pomenuli smo već da kvalitet štampe može posle toga biti nešto drugačiji nego kod novog, ali i dalje ova solucija ima više pozitivnih strana. 

Na ovaj način reciklirate i štedite novac.

Ukoliko želite da ponovno punjenje tonera ili ketridža bude uspešno obratite pažnju na nekoliko sitnica.

Ako imate injekt štampač ne čekajte dugo. Onog momenta kada ste primetili da boje za štampač više nema, izvadite je i uvijte u običan papir, a potom odnesite na provereno mesto gde možete ponovo napuniti kasetu. Nemojte više kaseta stavljati zajedno u istu kesu jer može doći do mešanja čestica različitih boja; umesto toga svaki zavijte u papir.

Takođe treba da izbegavate da poklopac ili vrpcu koju ste skinuli sa novog tonera ponovo vraćate na njega. Ovo nema smisla i može napraviti veću štetu nego što može koristiti.

Kod laserskih štampača ne morate odmah žuriti da napunite ispražnjen toner, ali ga svakako držite podalje od sunca i jakog svetla uopšte.

Jednom napunjene tonere što brže vratite u štampač i testirajte.

Vodite računa o štampaču, menjajte tonere po potrebi i ovaj uređaj će vam dugo služiti. 

Ukoliko ga kupujete za svoj dom, imajte na umu da je reciklaža tonera najbolja i najpovoljnija opcija, pa ako uradite sve po našem uputstvu, nema razloga da oštetite toner i da izgubite šansu da ga ponovo koristite. 

S druge strane za kompanije gde se štampač koristi svakodnevno i veoma intenzivno, čak i kupovina novih tonera može biti isplativa opcija, posebno ako je prioritet štampanje u boji.

Bez obzira na to kakve zahteve od štampača i tonera imate, posetite naš sajt ili našu prodavnicu, sigurni smo da imamo nešto za vas.

Registrujte se na naš portal kao fizičko ili pravno lice i budite u toku sa svim akcijama i pogodnostima koje smo vam pripremili.

Registrujte se

Zato što zajedno možemo sve!

Još tekstova..

Da li ste znali?

Da li ste znali da, prema istraživanju Republičkog zavoda za statistiku, u Republici Srbiji čak 100% preduzeća koristi internet u...

Konfiguracija Računara: Kako odabrati pravu?

Kupovina računara je postala pravi izazov! Broj proizvođača i to onih kojima možete verovati nije mali, kao što ni njihova...

Kako odabrati monitor za kompjuter po Vašoj meri?

Kupovina delova za kompjuter iz godine u godinu postaje sve komplikovaniji zadatak zbog zaista širokog izbora proizvoda. U tom...

Grafičke Kartice: Odličan izbor GPU za rudarenje

Rudarenje kriptovaluta je i dalje popularno i isplativo, ako se tome pristupi promišljeno i proračunato! Dakle, u majnovanje ne...

Poštovani posetioci, cene na našem sajtu iskazane su u dinarima. Porez je uračunat u cenu. S obzirom na to da je u pitanju internet prodaja i da se ponuda na sajtu ne ažurira u realnom vremenu, potrebno nam je vreme da proverimo dostupnost naručene robe. Komercijalista će kontaktirati s Vama posle izvršene porudžbine, nakon čega se vrše uplata i realizacija. Trudimo se da prikazani sadržaj bude proveren, da artikli imaju tačne nazive i detaljne specifikacije, a sve u cilju Vaše lakše kupovine. Ne garantujemo za potpunu tačnost sadržaja, te Vas pozivamo da nas pozovete ukoliko postoji bilo kakva dilema u vezi sa procesom kupovine.

INFOGRAF-GOTI DOO NOVI SAD © 2024. Sva prava zadržana. - Izrada internet prodavnice - Selltico.