Šta vam je potrebno za savršen gaming setup

Šta vam je potrebno za savršen gaming setup

Šta vam je potrebno za savršen gaming setup

Ako ste ikada pogledali neki snimak profesionalnog gejmera sigurno ste primetili i njegovo okruženje, odnosno koje uređaje i gedžete koristi u svrhu efikasnije i udobnije igre.

Igranje igrica i kao razonoda i kao posao zahteva dobru opemu kako bi sama igra tekla glatko i uspešno i kako biste se pritom osećali opušteno i komforno.

Ukoliko planirate da prilagodite kutak u svom domu za ovu aktivnost sigurno vas zanima odakle početi i u koju opremu je potrebno uložiti novac.

Istaći ćemo vam stvari od krucijalne važnosti za vaš gaming setup i pomoći ćemo vam da izaberete idealne rekvizite i opremu za vaše potrebe.

Gejming stolice

Može vam se učiniti čudno što smo na prvo mesto prioriteta stavili baš stolicu, ali ona je jako važna i za profesionalne i za rekreativne gejmere.

Veoma često je broj sati provedenih pred kompjuterom sličan i kod prve i kod druge grupe gejmera i zato su gejming stolice izuzetno bitne svima.

Znamo da previše sedenja nije dobro za našu kičmu, kardiovaskularni sistem i generalno naše zdravlje i zato ako svesno odvajamo toliko vremena za aktivnost koja podrazumeva sedenje, onda treba da biranjem idealne stolice na neki način smanjimo posledice sedenja na naše telo.

Nije svaka stolica idealna za svakoga i nije uvek najskuplja najbolji izbor. 

Sve zavisii od vaše visine, građe, položaja u kom igrate i slično. 

Bilo bi idealno ako biste mogli da isprobate stolicu i ostetite da li vam odgovara i proverite kako se prilagođava vašem telu.

Gejmerske stolice generalno spadaju u najudobnije, mnoge imaju dodatne jastučiće koji pružaju potporu vašem vratnom, lumbalnom delu ili glavi.

Obavezno proverite i da li vam nasloni za ruke odgovaraju, premda gejmerima često pate i ruke zbog specifičnog položaja u toku igre.

Podešavanje visine stolice je takođe važno, no sve stolice imaju tu opciju, zahvaljujući kojoj možete postići idealan položaj u odnosu na kompjuterski sto, tastaturu i miš.

Za one gejmere koji preferiraju igre koje simuliraju vožnju formule, postoje i stolice čiji položaj podseća na položaj vozača u kokpitu bolida. Ukoliko ste među njima, stavite ovu stolicu u listu želja.

Gejming slušalice

Gaming Slusalice

Još jedna naizgled sporedna stvar, ali isto veoma bitna za udobno i neometano igranje igrica su i gejming slušalice.

Zamislite da treba da igrate igricu a non-stop vam smetaju slušalice koje vam spadaju sa glave ili ispadaju iz ušnih školjki. Još gore je ako same slušalice nisu u stanju da eliminišu sporednu buku, pa ne možete da se koncentrišete na ono ispred vas.

Zato kada birate slušalice uzmite u obzir činjenicu da li vam stabilno stoje na glavi, odnosno u ušnim školjkama.

Verovatno ste i sami primetili da što se tiče gejminga slušalice koje idu u uho nisu najbolji izbor. Bolje je da tražite over the ear ili on ear slušalice. Među njima imate i bežične opcije, kao i opcije sa kabelom. Bežične opcije koriste najčešće Bluetooth za povezivanje i često je kod njih zvuk slabijeg kvaliteta.

Osim ovih stavki, obratite pažnju i na to da li želite slušalice sa mikrofonom ili bez.

Profesionalni gejmeri najčešće biraju slušalice koje su odvojene od mikrofona, pa mikrofon kupuju zasebno, jer je tako efekat bolji kada snimaju videe. 

To naravno ne znači da su one sa mikrofonom loše, one su i te kako dobra opcija čak i za profesionalce.

Gejming miševi

Za pravovremeno reagovanje kada igrate bilo koju igricu bitan vam je miš. 

Gejmerski miševi dolaze u različitim dimenzijama i oblicima tako da možete naći onaj na koji se najudobnije i najprirodnije naslanja vaša šaka.

Uvek je bolja opcija da kupite miš sa kabelom jer je tada vreme odaziva brže, nego kada koristite bežični.

Dodatni dugmići vam mogu pomoći u bržoj igri, ali i ne moraju, pa oni, kao i led svetla ne treba da vam budu visoko na listi prioriteta koliko odziv i udobnost.

Ako ste se potrudili da izaberete dobar gejmerski miš, onda obratite pažnju i na tastaturu. Ona takođe treba da ima brz odziv, mogućnost korišćenja tastera istovremeno i veliku otpornost, premda je ona često glavni instrument za igranje igrica.

Gejming računari

Osim što je korisno za vaše telo da vam bude udobno kada igrate igrice morate imati na raspolaganju i računar koji može podneti te igre koje igrate.

Šta to znači? Ako igrate moderne i zahtevnije igrice moraćete da izdvojite više novca i da uložite u računar sa jačim procesorom i većom RAM memorijom.

Za skladištenje podataka SSD je uvek bolja opcija, ali ako ste ograničeni određenim budžetom neka kombinacija manjeg SSD-a i jačeg Hard Diska može biti u redu.

Za starije igrice će biti dovoljan i neki procesor srednje jačine.

Gejming monitori

Gaming monitori i setup

Monitor je uređaj preko kog dobijate sliku i krucijalna je stvar za gejmere kako bi mogli da uoče brzo promene na ekranu i da reaguju adekvatno.

Osnovne stvari koje treba da proverite kada kupujete gejming monitore ili monitor su:

  • Brzina odziva - predstavlja vreme koje prođe kada piksel prelazi iz jedne nijanse sive u drugu.

Brzina odziva od 2ms i ispod toga je idealna za gejming, a čak i 4ms je prihvatljiva.

  • Brzina osvežavanja - brzina osvežavanja se meri u Hz (hercima) i odnosi se na broj puta koliko se u sekundi osveži, tačnije promeni ceo ekran. 

Za gejming je prihvatljiva brzina odziva 75Hz, a još bolja 120Hz i 144Hz.

  • Veličina monitora - veći monitor u većini slučajeva jeste i bolji, ali ako igrate igrice koje zahtevaju da u fokusu svakog momenta imate više stvari birajte malo manje, kako biste mogli da ih obuhvatite pogledom i budete stalno svesni situacije u svakom uglu ekrana.
  • Rezolucija ekrana - rezolucija se odnosi na broj piksela, tj. tačaka koje sadrži ekran. Što je veća rezolucija kvalitet slike na ekranu je veći.

Monitori sa rezolucijom 4K/UHD (2160p) su idealni za gejmere, ali oni spadaju u skuplje, a zahtevaju i jaču, pa samim tim i skuplju grafičku karticu. 

U slučaju da niste profesionalni gejmer zadovoljavajuće korisničko iskustvo vam može pružiti i Full HD (1080p) rezolucija.

Web kamere

Kamera ne mora biti na vašoj listi za kupovinu ukoliko se samo rekreativno bavite gejmingom i ne želite da delite svoje rezultate i način igre sa drugima.

Onima koji snimaju svoje videe, web kamera je bitna, jer će zahvaljujući njoj i njenim performansama njihovi videi biti više ili manje primamljivi publici.

Nije bilo koja web kamera dovoljna, posebno zbog osvetljenja u sobi u kojoj se snima. 

Ako je prostorija tamnija ili namerno slabije osvetljena, obratite pažnju na kamere koje mogu da kompenzuju taj nedostatak svetlosti i idalje pruže dobar snimak.

Što veća rezolucija, to bolje (1080p je standard) a dodatne opcije kao što su mikrofon i slično su takođe poželjne.

Lista za savršen gejming setup je sastavljena. Pronađite kutak u vašoj sobi ili domu gde ćete imati dovoljno mira i privatnosti za igranje igrica i osmislite raspored stola, stolice i kompjutera. 

Kada ste ovo rešili, možete krenuti u kupovinu. Zapamtite, i udobnost i funkcionalnost su vam bitni, jer često ova aktivnost okupira dosta vašeg vremena.

Sve što vam treba naći ćete u našoj prodavnici Infograf Goti ili na našem sajtu.

Registrujte se

Zato što zajedno možemo sve!

Još tekstova..

Da li ste znali?

Da li ste znali da, prema istraživanju Republičkog zavoda za statistiku, u Republici Srbiji čak 100% preduzeća koristi internet u...

Konfiguracija Računara: Kako odabrati pravu?

Kupovina računara je postala pravi izazov! Broj proizvođača i to onih kojima možete verovati nije mali, kao što ni njihova...

Kako odabrati monitor za kompjuter po Vašoj meri?

Kupovina delova za kompjuter iz godine u godinu postaje sve komplikovaniji zadatak zbog zaista širokog izbora proizvoda. U tom...

Grafičke Kartice: Odličan izbor GPU za rudarenje

Rudarenje kriptovaluta je i dalje popularno i isplativo, ako se tome pristupi promišljeno i proračunato! Dakle, u majnovanje ne...

Poštovani posetioci, cene na našem sajtu iskazane su u dinarima. Porez je uračunat u cenu. S obzirom na to da je u pitanju internet prodaja i da se ponuda na sajtu ne ažurira u realnom vremenu, potrebno nam je vreme da proverimo dostupnost naručene robe. Komercijalista će kontaktirati s Vama posle izvršene porudžbine, nakon čega se vrše uplata i realizacija. Trudimo se da prikazani sadržaj bude proveren, da artikli imaju tačne nazive i detaljne specifikacije, a sve u cilju Vaše lakše kupovine. Ne garantujemo za potpunu tačnost sadržaja, te Vas pozivamo da nas pozovete ukoliko postoji bilo kakva dilema u vezi sa procesom kupovine.

INFOGRAF-GOTI DOO NOVI SAD © 2024. Sva prava zadržana. - Izrada internet prodavnice - Selltico.