Rezolucija: Razlike između 4k i 8k

Rezolucija: Razlike između 4k i 8k

Rezolucija: Razlike između  4k i 8k

Kada se pripremate da kupite monitor ili televizor, jedna od važnih stavki o kojoj treba da razmišljate pre nego što donesete konačnu odluku jeste rezolucija ekrana.

Garantujemo vam da će od rezolucije ekrana u mnogome zavisiti vaše korisničko iskustvo, pa ako želite da iskoristite mogućnosti za uživanje koje nudi moderna tehnologija. birajte što bolju.

Danas je moguće i kod kuće uživati u odličnoj slici na ekranu i imati efekat bioskopa, samo treba pažljivo da izaberete proizvod u koji ćete uložiti novac.

Ako smo vas zainteresovali, ali i dalje niste sigurni šta je tačno rezolucija i šta se danas smatra odličnom rezolucijom, pokušaćemo u sledećim redovima da vam približimo ovu tematiku.

Šta je rezolucija?

In the Electronics Store Professional Consultant Shows Latest 4K UHD TV's to a Young Man

Rezolucija ekrana bilo kog uređaja meri se brojem sitnih tačaka koje se nalaze horizontalno i vertikalno na ekranu. Te sitne tačkice nazivamo pikselima.

Pikseli predstavljaju najmanje grafičke elemente na nekoj slici, ali se i oni sastoje od podpiksela. Podpikseli su još manje tačkice koje mogu biti crvene, zelene i plave boje, a njihovom kombinacijom nastaje čitav spektar novih boja.

Veći broj piksela znači veću i bolju rezoluciju ekrana. Dakle, u ovoj situaciji više je bolje!

Pored broja koji označava rezoluciju možete primetiti i oznake p ili i. One daju dodatne informacije o postavkama piksela. 

Oznaka p predstavlja progresivno skeniranje horizontalnih linija piksela, dok će oznaka i značiti interlaktilno skeniranje horizontalnih linija piksela.

Bolja je opcija kada se uz broj rezolucije nalazi oznaka p.

Osim rezolucije, za ekran su važni i refresh rate, kontrast i osvetljenje.

Refresh rate se odnosi na to koliko se puta ekran osveži u sekundi.

Koje vrste rezolucija postoje trenutno?

Kada birate monitor ili televizor danas možete naići na neku od sledećih rezolucija:

  • HD rezolucija (High Definition): 720X576 piksela - ova rezolucija je danas već retkost na modernim televizorima. 
  • HD Ready: 1280X720p piksela - ova rezolucija danas predstavlja standard, zadovoljiće potrebe većine korisnika, a i cena je prihvatljiva.
  • Full HD rezolucija: 1920X1080p piksela - Full HD je još bolja opcija jer ima mogućnost prikazivanja slike pune rezolucije. Posebno se preporučuje ova rezolucija za televizore većih dimenzija.
  • Ultra HD (Ultra High Definition): 3840X2160 piksela - rezolucija ove vrste podrazumeva 4 puta više piksela nego Full HD, tako da je slika još kvalitetnija i prijatnija za oko.
  • 4K rezolucija: 4096X2160 piksela
  • 8K rezolucija: 7680X4320 piksela

Šta je 4K rezolucija?

4k podrazumeva 4096 horizontalnih i 2160 vertikalnih piksela, što zvuči impresivno u odnosu na ostale rezolucije koje su već neko vreme zastupljene na tržištu i koje spadaju u povoljnije.

Detalji na ekranima koji imaju 4K tehnologiju su odlični i omogućavaju vam da zaista uživate bez obzira u koju svrhu koristite tv.

Igranje igrica i gledanje filmova na 4K ekranima je dosta bolje nego kada je u pitanju neka slabija rezolucija, kao što je na primer HD ili Full HD.

Na televizorima većih dijagonala posebno će doći do izražaja ova tehnologija i zato, ako ste u mogućnosti, odnosno ako ste spremni da izdvojite malo više novca za novi TV, to vam preporučujemo i da učinite. Bićete sigurno zadovoljniji.

Do skoro je jedan od razloga zbog kog su kupci odustajali od kupovine ekrana 4K rezolucije bio taj što nije bilo puno sadržaja prilagođenih njoj, ali se to veoma brzo promenilo i danas taj problem ne postoji.

Tehnologija se zaista velikom brzinom menja, a vi kada kupujete televizor ili monitor za kompjuter to radite u nameri da ga posedujete bar desetak godina, a u tom periodu će 4K sigurno postati novi standard, tako da će biti teško zamisliti gledanje sadržaja na manjim rezolucijama.

Sadržaji za 4K rezoluciju

Kao što smo gore u tekstu pomenuli, količina sadržaja namenjenih 4K ekranima raste velikom brzinom. Netflix, Amazon Prime, Rakuten i drugi VoD servisi zaista imaju bogatu ponudu stvari koje možete gledati u ovoj rezoluciji. Takođe imate striming servise, ali i na primer kamere kojima možete snimati videe u ovoj rezoluciji.

Čak i kad želite da gledate nešto što nije prilagođeno ovoj rezoluciji, proizvođači modernih televizora uveli su opciju skaliranja, zahvaljujući kojoj možete prilagoditi videe niže rezolucije svojoj na 4K ekranu. 

Na taj način čak i nešto što nije nastalo u svrhe prikaza na ovoj rezoluciji može biti prilagođeno i poboljšano.

Nije svaki proizvođač skaliranje doveo do perfekcije, pa kada kupujete uređaj, proverite ovu opciju.

Šta je 8K rezolucija?

8K rezolucija je još bolja od 4K i još uvek se smatra luksuzom, koji ako možete da priuštite treba to i da uradite! Vlasnicima ovih televizora najveći problem će biti da se udalje od istog.

Žive boje, ogroman broj detalja, odličan kontrast u kombinaciji sa ekranom velikih dimenzija garantuje neponovljiv doživljaj. 

Kupovinom ovakvog televizora podižete gledanje sadržaja na viši nivo.

U našoj ponudi imate SAMSUNG i LG televizore sa 8K rezolucijom.

Kako ovi modeli spadaju u skuplje i luksuznije tako su i sve druge opcije pored rezolucije ovde veoma dobre, pa je i tehnologija osvetljenja obično OLED (bolja opcija od LED i QLED), a osim toga ovi televizori imaju veštačku inteligenciju koja im omogućava da na optimalan način prepozna i prilagodi sadržaje manje rezolucije na ovu.

Gledanje filmova, igranje igrica biće pravi užitak uz 8K!

Razlike između 4K i 8K?

Young Attractive Impressed Multicultural Couple Trying Out New Plasma TV They Want to Buy.

Pre nego što vam po kategorijama razvrstamo razlike između 4K i 8K rezolucije, želimo da vam istaknemo da su zaista i jedna i druga dobre i da predstavljaju trenutno najbolje opcije koje imate na tržištu.

  • Detalji - 8K rezolucija ima više piksela, pa samim tim i više detalja, slika je realnija i življa. Što naravno ne znači ni da je 4K loša, naprotiv.
  • Boje - spektar boja je veći na 8K, pa je samim tim i slika kvalitetnija i jasnija.
  • Inteligencija - 8K televizori i ovde odnose pobedu jer uspevaju na savršeniji način da prilagode sliku slabijeg kvaliteta svojim merilima, odnosno svojoj rezoluciji.
  • Cena - s obzirom na sve do sada navedeno, ne čudi činjenica da su televizori sa 8K rezolucijom skuplji. S druge strane televizori sa 4K rezolucijom su takođe veoma dobri, a njihova cena je trenutno mnogo povoljnija, pa čak i ako nemate previše veliki budžet, možete naći veoma dobar uređaj.

Rezolucija zaista jeste nešto na šta treba da obratite pažnju kada kupujete televizor ili monitor jer je dobra slika preduslov za vaše zadovoljstvo novim uređajem na kom treba da gledate različite sadržaje.

Kako tehnologija napreduje, rastu i kriterijumi kupaca. 

Ono što je pre nekoliko godina izgledalo kao luksuz, danas je lakše dostupno, jer već postoji nešto drugo, modernije i luksuznije. Na to se svodi i razlika između 4K i 8K. 8K je još naprednija verzija rezolucije, koja je trenutno rezervisana za kupce koji su spremni da izdvoje više novca za svoj televizor.

U zavisnosti od vaših potreba, budžeta i sličnog, zavisiće i naša preporuka. U svakom slučaju, ako možete, odaberite 8K, ako ne, savetujemo vam da vaš izbor bude 4K pre nego Full HD

Imajte na umu da televizor ne kupujete svake godine i zato se uvek odlučite za najbolju verziju koja se uklapa u vaš budžet.

Istražite ponudu na našem sajtu ili nas posetite. Rado ćemo vam pomoći da donesete konačnu odluku.

Registrujte se

Zato što zajedno možemo sve!

Još tekstova..

Da li ste znali?

Da li ste znali da, prema istraživanju Republičkog zavoda za statistiku, u Republici Srbiji čak 100% preduzeća koristi internet u...

Konfiguracija Računara: Kako odabrati pravu?

Kupovina računara je postala pravi izazov! Broj proizvođača i to onih kojima možete verovati nije mali, kao što ni njihova...

Kako odabrati monitor za kompjuter po Vašoj meri?

Kupovina delova za kompjuter iz godine u godinu postaje sve komplikovaniji zadatak zbog zaista širokog izbora proizvoda. U tom...

Grafičke Kartice: Odličan izbor GPU za rudarenje

Rudarenje kriptovaluta je i dalje popularno i isplativo, ako se tome pristupi promišljeno i proračunato! Dakle, u majnovanje ne...

Poštovani posetioci, cene na našem sajtu iskazane su u dinarima. Porez je uračunat u cenu. S obzirom na to da je u pitanju internet prodaja i da se ponuda na sajtu ne ažurira u realnom vremenu, potrebno nam je vreme da proverimo dostupnost naručene robe. Komercijalista će kontaktirati s Vama posle izvršene porudžbine, nakon čega se vrše uplata i realizacija. Trudimo se da prikazani sadržaj bude proveren, da artikli imaju tačne nazive i detaljne specifikacije, a sve u cilju Vaše lakše kupovine. Ne garantujemo za potpunu tačnost sadržaja, te Vas pozivamo da nas pozovete ukoliko postoji bilo kakva dilema u vezi sa procesom kupovine.

INFOGRAF-GOTI DOO NOVI SAD © 2024. Sva prava zadržana. - Izrada internet prodavnice - Selltico.