Kako odabrati platno za video projektor

Platno za projektor - Kako odabrati platno za video projektor

Platno za projektor - Kako odabrati platno za video projektor

Video projektor i platno su kombinacija koja će vam osigurati efektne sastanke, obuke, ali i posebno uživanje ukoliko ih koristite za gledanje filmova.

Ulaganje u projektor, a da pritom ne uzmete u obzir i kupovinu odgovarajućeg platna, nema smisla. Performanse projektora koje vam obećava proizvođač nećete moći do kraja da iskoristite ako kao površinu za projektovanje upotrebite običan beli zid ili neku drugu površinu.

Svako platno za projektor je izrađeno od posebnih materijala prilagođenih funkcijama koje imaju lampe projektora i samo na njemu će slika biti dovoljno jasna i kvalitetna.

Ipak, kada birate platno ne treba da to radite na brzinu i bez prethodnog promišljanja.

Ono treba da bude prilagođeno projektoru i prostoriji u kojoj će biti korišćeno.

Daćemo vam nekoliko smernica kako biste napravili pravi izbor i uložili u proizvod koji će vas dugo služiti.

Vrste platna

Na tržištu postoji više vrsta platna, što je veoma dobro jer ćete tako lakše pronaći baš ono koje vama odgovara.

Infograf Goti je u svoj asortiman svrstao najbolje primerke; možete verovati u naše izbore i prvo istražiti našu ponudu.

Prenosna platna

Prenosna platna su odlično rešenje kada ste unapred svesni da prezentacije nećete održavati uvek na istom mestu, uvek u istoj prostoriji. 

U obrazovnim ustanovama i kompanijama gde više ljudi koristi isti projektor i isto platno možete primetiti baš ovakva platna.

Ona se obično kupuju uz tronožac, koji je takođe lagan i lako prenosiv. Važno je da ovaj stalak bude stabilan i da platno na njemu sigurno i stabilno stoji. 

Ukoliko ne želite da koristite tronožac, postoje i tab screen, odnosno samostojeća stona platna, gde se potpora nalazi iza samog platna. Njega možete razvući i stavini na sto ili sličnu površinu.

Cene ovakvih primeraka su najčešće veoma povoljne, a način rukovanja izuzetno jednostavan.

Manualna (ručna, mehanička) platna

Manualna platna su takođe veoma povoljna, ali i izuzetno korisna. 

Njih je moguće fiksirati na zid ili plafon, posle čega se ručno izvlače u potpunosti ili na odgovarajuću dužinu. 

Ukoliko vam treba platno za određenu prostoriju i nije vam potreban mobilan proizvod smatramo da je ovo najekonomičnije i najpraktičnije rešenje za vas.

U roku od sekund, povlačenjem ručke ćete razvući platno i pripremiti ga za prezentaciju ili video.

Motorna (električna) platna

Električno platno zahteva profesionalnu montažu i spada u skuplje modele.

Njega jednom kad fiksirate na zid ili plafon, kutija ostaje u tom položaju, a samo platno izvlačite i uvlačite klikom na odgovarajuće dugme na daljinskom upravljaču.

Upravljanje ovim proizvodom je izuzetno lako, samo je montaža komplikovanija nego kod prethodno pomenutih modela.

Fast fold platna

Ova platna su korisna za veće događaje gde su ozbiljniji zahtevi za projekciju u pitanju. 

Platno se ovde nalazi na aluminijumskom ramu i obično podržava dve opcije - projekciju sa prednje strane, ali i sa zadnje.

Dimenzije platna

Kada kupujete platno osim toga da li vam treba mobilno ili fiksirano razmislite i o dimenzijama platna.

Ukoliko kupite preveliko ili premalo čitav efekat koji treba da imaju prezentacije ili snimci može biti ugrožen.

Imajte na umu dimenzije prostorije gde će najčešće biti korišćeno platno, specifikacije projektora i udaljenost platna i projektora, pa na osnovu svega ovoga napravite konačan izbor.

Format platna

Format platna birajte na osnovu formata projektora. Projektor i platno moraju biti usklađeni kako bi rezultati bili najbolji.

  • 1:1 - platno ovog formata vam može koristiti ako imate projektore SVGA i XGA rezolucije.
  • 4:3 - platno ovog formata je kompatibilno sa projektorima nativne rezolucije SVGA, XGA ili UXGA.
  • 16:10 - ovaj format platna spada u najpopularnije i odgovara većini modernijih projektora.
  • 16:9 - za gledanje filmova je ovo idealno platno. Ono se koristi uz projektore koji imaju isti (16:10) format.

Način projekcije

U kacelarijama, obrazovnim ustanovama i kućnim uslovima najčešće se koriste projektori koji emituju sliku na prednju površinu platna.

U nekim drugim situacijama, kada projektor koristimo za projekciju filmova i sličnog, korisniji mogu biti oni koji emituju sliku iz drugačijeg položaja. Naime, postoji opcija i da projektor bude smešten iza platna i tako odašilje sliku. Ta platna imaju drugačiju izradu nego obična i posebno su prilagođena za takve prilike.

Kako izabrati najbolje platno za video projektor?

Verujemo da ćete se složiti sa našom sledećom rečenicom.

Platno za projektor treba da bude:

  • prilagođeno projektoru
  • prilagođeno prostoriji u kojoj će biti korišćeno
  • povoljno

Ako su i vama sve ove stavke takođe važne, istražite našu ponudu LEXIN platna za projektor.

Platno za projektor LEXIN MH8080M zidno 203x203 1:1

Ukoliko tragate za platnom koje možete fiksirati na zid ili plafon i izvlačiti ručno, LEXIN MH8080M je dobar izbor za vas.

Dimenizije ovog platna su 203x203cm, a format je 1:1, pa ga možete koristiti i u nešto većim prostorijama kakve su sale za sastanke.

Za prilično povoljnu cenu, možete dobiti proizvod koji ćete dugo koristiti.

Platno za projektor LEXIN TS40VM Tab-screen 81x61 4:3

Tab-screen ili samostojeće stono LEXIN TS40VM platno je idealno za one kupce koji žele lako prenosiv i lako podesiv proizvod. Njegove dimenzije su 81x61, a format 4.3.

Kada posedujete ovakvo platno, prezentaciju možete održati u bilo kojoj prostoriji u svojoj kompaniji ili kod saradnika. Uz LEXIN TS40VM i neki lagan projektor, uvek ćerte biti spremni za izlaganje.

Platno za projektor LEXIN EH8080M zidno el.203x203

Za bolji efekat koji ćete ostaviti na slušaoce i još lakše upravljanje platnom, uvek možete da se okrenete električnim opcijama. 

LEXIN EH8080M električno platno je statično, potrebno ga je fiksirati na zid i povezati sa izvorom energije. Kada je jednom namešteno, svaki sledeći put ste spremni za sastanak, obuku ili uživanje u filmu u roku od nekoliko sekundi.

Platno za projektor LEXIN MH7070M zidno 180x180 1:1

LEXIN MH7070M platno odgovara potrebama većini ljudi, premda su njegove dimenzije 180x180cm. 

Bez obzira da li tragate za platnom kako biste filmove gledali u većem formatu ili za potrebe kancelarije ili obrazovne ustanove, ovo platno može biti dobar izbor.

Potrebno ga je fiksirati na mesto koje je na najboljoj udaljenosti od projektora. Kako spada u manuelna, nije potrebno nikakvo posebno održavanje posle fiksiranja.

Ukoliko pažljivo rukujete njim, služiće vas veoma dugo.

Platno za projektor LEXIN EH9696M zidno električno 244x244 1:1

Za one sa nešto istančanijim ukusom i za ljubitelje efekata izdvajamo LEXIN EH9696M zidno električno platno dimenzija 244x244cm.

Ove dimenzije platna nisu za manje prostorije, jer jednostavno neće biti iskorišćen pun potencijal proizvoda, ali u nešto većim će sjajno pristajati. 

Ako u kompaniji posedujete veću salu za sastanke, ovo je proizvod za vas. 

Iako spada u zidna platna koja zahtevaju trajno fiksiranje na zid ili plafon, veoma je diskretno i neće vam smetati. Njime možete upravljati veoma jednostavno pomoću daljinskog upravljača.

Verujemo da ste do ovih redova već značajno suzili izbor i da znate otprilike kakvo vam je platno potrebno. LEXIN proizvodi spadaju u povoljne, a kvalitetne i pouzdane i ukoliko se odlučite za bilo koje LEXIN platno, nećete pogrešiti.. 

Kod nas možete pronaći sve primerke koje smo vam nabrojali, ali i više od toga. Posetite nas ili istražite našu online ponudu.

Registrujte se

Zato što zajedno možemo sve!

Još tekstova..

Da li ste znali?

Da li ste znali da, prema istraživanju Republičkog zavoda za statistiku, u Republici Srbiji čak 100% preduzeća koristi internet u...

Konfiguracija Računara: Kako odabrati pravu?

Kupovina računara je postala pravi izazov! Broj proizvođača i to onih kojima možete verovati nije mali, kao što ni njihova...

Kako odabrati monitor za kompjuter po Vašoj meri?

Kupovina delova za kompjuter iz godine u godinu postaje sve komplikovaniji zadatak zbog zaista širokog izbora proizvoda. U tom...

Grafičke Kartice: Odličan izbor GPU za rudarenje

Rudarenje kriptovaluta je i dalje popularno i isplativo, ako se tome pristupi promišljeno i proračunato! Dakle, u majnovanje ne...

Poštovani posetioci, cene na našem sajtu iskazane su u dinarima. Porez je uračunat u cenu. S obzirom na to da je u pitanju internet prodaja i da se ponuda na sajtu ne ažurira u realnom vremenu, potrebno nam je vreme da proverimo dostupnost naručene robe. Komercijalista će kontaktirati s Vama posle izvršene porudžbine, nakon čega se vrše uplata i realizacija. Trudimo se da prikazani sadržaj bude proveren, da artikli imaju tačne nazive i detaljne specifikacije, a sve u cilju Vaše lakše kupovine. Ne garantujemo za potpunu tačnost sadržaja, te Vas pozivamo da nas pozovete ukoliko postoji bilo kakva dilema u vezi sa procesom kupovine.

INFOGRAF-GOTI DOO NOVI SAD © 2024. Sva prava zadržana. - Izrada internet prodavnice - Selltico.