Pametni satovi - Kupite Pravi Za Sebe

Pametni satovi - Kupite Pravi Za Sebe

Pametni satovi - Kupite Pravi Za Sebe

Pre svega nekoliko godina pametni satovi su bili interesantna novina koja nije bila lako dostupna svima. Njihove početke je obeležio i pomalo robustan izgled, koji je pored cene često bio razlog zbog kog su ljudi odustajali od kupovine.

Danas je situacija značajno drugačija, pa je postalo uobičajeno da na svakoj drugoj osobi primetimo baš neki pametni sat iz široke ponude koja postoji.

Cene su sada mnogo pristupačnije, a što se tiče samog izgleda, napredak je takav da postoji velika šansa da biste i na najsvečanije događaje pre izabrali da ponesete neki od pametnih satova, nego klasični.

I estetika, i vrednost i funkcionalnost su kategorije u kojima se ističu novije generacije pametnih satova.

Ukoliko razmišljate o tome da i sebe obradujete jednim, daćemo vam smernice kako biste izabali pravi pametni sat.

Šta su pametni satovi?

Pametni satovi su mali kompjuteri koji mogu stati na vaš zglob. Njihova funkcija podrazumeva merenje vremena, ali ne samo to. 

Uparivanjem pametnog sata i vašeg telefona vi otvarate svet novih mogućnosti na ovom uređaju. 

Smart satove možete koristiti za komunikaciju, praćenje određenih parametara i slično.

Koji smart sat kupiti sebi?

Kada je ponuda ovako široka nije lako odlučiti se koji smart sat kupiti, tako da vas razumemo ukoliko niste sigurni gde da gledate, šta da tražite i koje karakteristike da stavite na listu prioriteta.

Što se tiče konkretnog mesta gde vas čekaju najbolji pametni satovi, bez lažne skromnosti preporučujemo vam da istražite našu ponudu. Infograf Goti ima u svom asortimanu android satove svih istaknutih proizvođača.

Pokušaćemo da vam pomognemo u procesu konačnog odabira i kupovine navođenjem nekih najvažnijih osobina koje treba da vam budu u fokusu kada birate pametan sat za sebe.

Ukoliko vam smernice u ovom tekstu ne budu dovoljne, ne oklevajte da nas kontaktirate. Rado ćemo vam dati dodatne savete i objašnjenja, ukoliko su vam potrebni.

Podudarnost sa telefonom

Da biste otključali i koristili sve opcije koje vam pametni sat nudi treba da ga povežete sa svojim telefonom. Najčešće se to čini korišćenjem Bluetooth opcije. 

Bitno je da se operativni sistem telefona i sata podudaraju, pa će ovo biti prva stavka koju ćete uzeti u obzir.

Ukoliko je vaš pametni telefon iPhone, tada će vam biti potreban Apple Watch. Apple Watch radi samo uz iPhone telefone, sa drugim markama ne.

Ako ste vlasnik telefona koji poseduje Android operativni sistem, tada je vaš izbor znatno širi. Većina proizvođača pravi satove koji se uparuju sa svim telefonima koji imaju Android operativni sistem, a čak i neki Android satovi mogu da se upare sa iPhone telefonima.

Samsung, kao i iPhone ima svoju opciju, odnosno svoj operativni sistem pod nazivom Tizen OS i on je u identičnom rangu kao i Android Wear (operativni sistem na android satovima).

Naravno, uvek je korisno da proverite u napomenama da li vaš telefon spada u podudarne sa određenim satom.

Moguće je pronaći i satove kojima nije potrebno povezivanje sa telefonom, ali su oni obično skuplji.

Budžet

Budžet je zaista veoma važna stavka, premda najjeftinije satove možete naći za svega 1000-1500 dinara, a najskuplje za mnogo veći iznos.

Kada odredite koliko ste spremni da potrošite i kad znate koji operativni sistem vam dolazi u obzir, već ćete značajno suziti izbor.

Posle toga sledi proces poređenja ponuđenih funkcija i odabir opcije sa vama najkorisnijim.

Funkcije

Što se tiče funkcija koje mogu imati pametni satovi one zaista variraju. 

Kako biste zaista bili zadovoljni svojim novim smart satom dobro razmislite zbog čega vam je sve potreban, pa u odnosu na to što želite da dobijete od njega birajte onaj sa najboljim spiskom funkcija za vas.

Najčešće funkcije koje mogu imati Apple Watch i Android satovi su:

  • notifikacije - kada se povežete jednom sa telefonom, kada vam je uključen sat dobijaćete notifikacije, odnosno poruke o aktivnostima koje su zabeležene i na vašem telefonu. U zavisnosti od samog sata, možete imati i mogućnost čitanja poruka, mejlova, pa čak i odgovaranja.
  • komunikacija - osim što je moguće razmenjivati poruke, većina pametnih andoid satova nudi i opciju javljanja na pozive, što je veoma praktična funkcija i treba da bude na vašoj listi prioriteta.
  • fitnes opcije - ako se bavite rekreativno ili profesionalno sportom značiće vam i mogućnost praćenja određenih parametara važnih za vaše treninge. Kao i fitnes narukvice mnogi satovi ovog tipa prate vaše korake, kalorije, dužinu trajanja treninga i slično. 
  • praćenje parametara vezanih za zdravlje tela - mnogi satovi nude mogućnost praćenja otkucaja srca, merenje nivoa stresa, a iPhone je otišao možda najdalje u tome pa je u Apple Watch seriju 4 ugradio EKG, koji je prilično precizan i pouzdan.
  • pokretanje glasom - u slučajevima kada nemate vremena da se koncentrišete na tipkanje po zaista malim ekranima pametnih satova ova funkcija pokretanja aplikacija glasom, odnosno glasovne komande mogu biti izuzetno korisne. Ovo još nije standard i nalazi se na malo skupljim modelima.

Ekran

Opcije ekrana koje su najčešće dostupne su: LED, OLED i AMOLED, s tim što moramo istaći da ako želite sat sa ekranom u boji treba da se pripremite na to da baterija neće trajati kao kod onih čiji je ekran skromniji.

Smart satovi se razlikuju i po tome da li im je na ekranu stalno prikazano vreme ili odlazi u sleep mood, što štedi bateriju, ali da biste videli vreme morate aktivirati ekran.

Takođe važna stvar jeste i to da li možete jasno videti podatke na ekranu kada je sunčan dan, pa su uvek bolji oni koji imaju ekran prilagođen toj situaciji.

Ovim uređajima možete upravljati na dva načina, dodirivanjem ekrana ili dodirivanjem tastera u sklopu sata. Neki satovi imaju dostupne obe opcije odjednom, pa je na vama da izaberete kada vam koja više odgovara.

Ipak, češći su modeli gde imate samo jednu opciju. Za one koji su navikli na telefone osetljive na dodir preporučujemo i takve satove, dok su satovi sa tasterima više za one koji imaju problem sa preciznošću zbog malih ekrana.

Baterija

Dužina trajanje baterije će uvek zavisiti i od toga koliko koristite pametan sat, da li je ekran u boji, koje aplikacije imate i koliko one crpe tu bateriju. 

Bez obzira na sve, uvek izaberite sat koji ima što bolju bateriju, kako vas ne bi izneverio kada vam najviše treba.

Bateriju uvek punite pomoću originalnog kabela kako biste izbegli bilo kakva oštećenja USB ulaza na satu.

Takođe treba da znate da ne možete koristiti sat dok se puni, ali sam proces nije dug, obično traje oko 2 sata.

Stil

Ova stavka je bitna koliko i prethodne. Pametni sat je i korisna stvar, ali i modni dodatak i sigurni smo da ne biste bilo šta stavili na svoju ruku.

Na svu sreću danas možete naći satove različitih boja, dimenzija oblika, pa bez obzira da li želite sportsku verziju ili svečanu, postoji nešto idealno za vas!

Iako je izbor ogroman, ako imate na umu ove savete lako ćete ga suziti na najbolje pametne satove za vas. Oni koji ostanu u poslednjem krugu će verovatno biti u sličnom cenovnom rangu, sa sličnim opcijama korišćenja, pa će verovatno estetika biti presudna. 

Izaberite lep i funkcionalan pametni sat na našem sajtu ili u našoj prodavnici. Obradujte sebe!

Registrujte se

Zato što zajedno možemo sve!

Još tekstova..

Da li ste znali?

Da li ste znali da, prema istraživanju Republičkog zavoda za statistiku, u Republici Srbiji čak 100% preduzeća koristi internet u...

Konfiguracija Računara: Kako odabrati pravu?

Kupovina računara je postala pravi izazov! Broj proizvođača i to onih kojima možete verovati nije mali, kao što ni njihova...

Kako odabrati monitor za kompjuter po Vašoj meri?

Kupovina delova za kompjuter iz godine u godinu postaje sve komplikovaniji zadatak zbog zaista širokog izbora proizvoda. U tom...

Grafičke Kartice: Odličan izbor GPU za rudarenje

Rudarenje kriptovaluta je i dalje popularno i isplativo, ako se tome pristupi promišljeno i proračunato! Dakle, u majnovanje ne...

Poštovani posetioci, cene na našem sajtu iskazane su u dinarima. Porez je uračunat u cenu. S obzirom na to da je u pitanju internet prodaja i da se ponuda na sajtu ne ažurira u realnom vremenu, potrebno nam je vreme da proverimo dostupnost naručene robe. Komercijalista će kontaktirati s Vama posle izvršene porudžbine, nakon čega se vrše uplata i realizacija. Trudimo se da prikazani sadržaj bude proveren, da artikli imaju tačne nazive i detaljne specifikacije, a sve u cilju Vaše lakše kupovine. Ne garantujemo za potpunu tačnost sadržaja, te Vas pozivamo da nas pozovete ukoliko postoji bilo kakva dilema u vezi sa procesom kupovine.

INFOGRAF-GOTI DOO NOVI SAD © 2024. Sva prava zadržana. - Izrada internet prodavnice - Selltico.