Mehanička tastatura - sve što treba da znate | Infograf Goti

Mehanička tastatura - sve što treba da znate

Mehanička tastatura - sve što treba da znate

Kada su u pitanju računari nećemo preterati ako kažemo da je svaki njihov deo važan. 

To naravno ne znači da je neophodno da izdvojite ogromnu količinu novca za svaki deo, ali znači da pri kupovini svakog dela obratite pažnju na specifikacije proizvoda.

Tastatura za kompjuter na primer može značajno uticati na brzinu vašeg rada ako se bavite poslovima koji zahtevaju mnogo kucanja, a posebno ako se bavite gejmingom.

Tada će vam biti neophodne pouzdane, udobne tastature koje odgovaraju baš vama, na kojima se vaši prsti najbolje snalaze.

Koje vrste tastatura za kompjuter postoje?

Ima više vrsta tastatura za kompjuter i najgrublja podela može da se izvrši u odnosu na nekoliko ključnih osobina: kakvi su dugmići za tastaturu, kakav je interfejs i koja je namena tih tastatura.

  • Vrsta tastera

Kada govorimo o vrsti tastera zapravo hocemo da kažemo da postoje tasteri za mehanicku tastaturu i tasteri za membransku tastaturu.

Mehanička tastatura je tako konstruisana da ispod svakog tastera postoji swich, tačnije mikroprekidač. Ovaj swich i ovakva mehanička tastatura omogućavaju korisnicima da razvijaju velike brzine kucanja, a da pritom intenzitet upotrebe tastature ne skraćuje i njen životni vek.

Membranske tastature imaju ispod tastera savitljivu membranu. Ovaj način proizvodnje tastatura je jeftiniji, pa su ovi modeli u jednom momentu gotovo istisnuli mehaničke tastature. I dalje je najveći broj tastatura na tržištu baziran na principu savitljive membrane, no mehaničke tastature su ponovo konkurentne i nekim korisnicima nezamenjljiva opcija.

Infograf Goti u svom asortimanu ima obe vrste tastatura za kompjuter. Kod nas ćete lako pronaći funkcionalno i estetski odgovarajuću tastaturu za sebe.

  • Interfejs

Što se tiče samog interfejsa tastatura za kompjuter podela se svodi na žičane i bežične. 

Žičane imaju zaista dobru i stabilnu vezu, ali se nekim korisnicima više dopadaju bežične iz estetskih ili praktičnih razloga, jer prosto smanjujete broj kablova oko svog računara.

Bežične tastature obično koriste Bluetooth ili Wifi za povezivanje.

Ukoliko vaš računar podržava Bluetooth biće vam izuzetno jednostavno da povežete taj tip bežične tastature. Za WiFi tastature će vam trebati i adapter, koji ćete priključiti na USB port vašeg računara. 

Bežične tastature zahtevaju baterije, to ne treba da zaboravite. 

Najčešće su membranske tastature bežične, dok tastature sa žicom mogu biti i membranske i mehaničke.

  • Namena

Namena je izuzetno važna tačka kada se odlučujete za novu tastaturu.

U odnosu na to za šta ćete je koristiti treba da birate tastaturu čije specifikacije najviše odgovaraju vašim potrebama.

Najgrublja podela tastatura po nameni je na mejnstrim, gejmerske i mobilne.

Mejnstrim tastature su najjednostavnijeg izgleda i najčešće nemaju nikakve dodatne funkcije ili tastere. One su pristupačne i u potpunosti su dovoljne za osnovne potrebe korisnika kojima vrsta tastature ne igra veliku ulogu.

Mobilne tastature su male i bežične, ali postoji mogućnost da će neki dugmići za tastaturu nedostajati, pa dobro proverite da li imaju sve što je vama potrebno. Ove tastature nisu mnogo otporne, niti udobne za kuckanje, ali ako ste često u pokretu njihova mobilnost će vam dobro doći. Za neke osnovne radnje su sasvim dovoljne.

Gejmerske tastature 

Gejmerske tastature su priča za sebe. U njih spadaju kvalitetniji i izdržljiviji primerci. Pogodne su za gejming zbog svoje udobnosti, dodatnih tastera i dodatnih funkcija, ali su često i vizuelno privlačnije od drugih. Što se tiče cena, raspon je širok, pa za atraktivnije i kvalitetnije primerke možete izdvojiti i nekoliko desetina hiljada dinara.

Mehanička tastatura

Već je ukratko pomenuto kako funkcioniše mehanička tastatura; ispod svakog dugmeta postoji opruga od metala, pa kada pritisnemo dugme ona reaguje. Tasteri za mehanicku tastaturu su izuzetno dobri baš zbog tog metala, koji je tanji i otporniji od silikona koji se nalazi ispod membranskih.

Ipak nisu sve mehaničke tastature iste i ne odgovaraju sve svima.

Na tržištu možete pronaći tastature sa različitim switch tasterima:

  • Linearni swich tasteri - omogućavaju konzistentno kuckanje
  • Taktilni - posle pritiska dobijate taktilnu povratnu informaciju
  • Taktilni sa zvukom - povratna informacija je i zvučna i taktilna

Swich tastere razlikujemo po bojama:

  • Crveni - najlakši za pritiskanje i najdraži su gejmerima
  • Crni predstavljaju najteže za pritiskanje, za njih je potrebno najveću snagu uložiti
  • Plavi swich tasteri su takođe veoma rasprostranjeni i popularni i spadaju u taktilne sa zvukom
  • Braon su samo taktilni i lako se pritiskaju

Zašto kupiti mehaničku tastaturu?

Ima zaista dosta razloga zbog kojih vam savetujemo da kupite mehaničku tastaturu. Navešćemo vam nekoliko najznačajnijih.

  • Preciznost 

Zbog načina na koji funkcioniše i swich-eva koji postoje ispod svakog dugmena preciznost ovih dugmića za tastaturu je neverovatna. Možete se pouzdati da će svaki vaš pritisak biti registrovan, što kod membranske tastature nije slučaj.

  • Izdržljivost

Tasteri za mehanicku tastaturu su mnogo izdržljiviji jer su swich delovi od metala, koji je izuzetno otporan. Generalno svaki deo ovakvih tastatura je pravljen od kvalitetnijih materijala, što možete primetiti već prvi put kada ih videte i dotaknete.

  • Dugotrajnost

Ako uporedimo prosečan vek membranskih i mehaničkih tastatura biće vam sve jasno. Očekivanja su da membranske tastature mogu da izdrže 20 miliona pritisaka i to kvalitetniji modeli, a mehaničke oko 50 miliona. 

Kupovinom mehaničke tastature ste sasvim sigurno kupili proizvod koji ćete duže koristiti.

  • N-key rollover

Dosta mehaničkih tastatura ima N-key rollover, što znači da ćete na njima igrati uspešno i one igrice gde treba u isto vreme da držite više tastera pritisnutim. 

  • Mogućnost zamene oštećenih tastera

Kada oštetite membransku tastaturu velika je mogućnost da ćete s njom morati da se oprostite. Kada nastane neko oštećenje na mehaničkoj rešenje postoji i ne morate kupovati novu, nego samo zamenite taster koji je prestao da radi. Na taj način štedite novac i ne gomilate otpad.

  • Različiti modeli dugmića 

Ukoliko ste već počeli da tražite tastaturu za sebe, sigurno ste primetili ogroman izbor. Ako mnogo i brzo kucate smatramo da zaista treba da iskoristite priliku i izaberete dugmice za tastaturu koji su odgovarajuće veličine, nagiba, oblika uopšte, jer danas stvarno postoji savršen model za svakog.

 

Kao najveći razlog protiv kupovine mehaničke tastature za kompjuter je navođena cena, ali danas možete naći mnogo primeraka po izuzetno pristupačnim cenama, pa taj razlog protiv možete odmah ostaviti po strani.

Takođe njihova težina može biti mana, jer jesu teže od membranskih. Ukoliko ne nosite nigde tastaturu, nego stoji na vašem radnom stolu, onda vam ova karakteristika ne mora biti mana.

Za osobe koje brzo i mnogo kuckaju mehaničke tastature su neprevaziđene. 

Prosto osećaj koji imate dok radite na njima ne može da se poredi u odnosu na rad na membranskim. Ukoliko imate priliku, isporbajte ih pre kupovine i videćete o čemu pričamo.

Osim toga, sama činjenica da možete da birate i izgled tastera, to koliko su izbočeni, kao i otpor koji pružaju takođe govori u prilog tome koliko se vodi računa pri izradi ovih modela.

Naš asortiman je izuzetno bogat i prilagođen svakom kupcu. Pogledajte našu ponudu na sajtu ili nas posetite. 

Uvek možete dodatno uštedeti ako pratite naše akcije, a ukoliko kupujete opremu za vašu kompaniju, nudimo vam i posebne pogodnosti preko naše B2B platforme.

Registrujte se

Zato što zajedno možemo sve!

Još tekstova..

Da li ste znali?

Da li ste znali da, prema istraživanju Republičkog zavoda za statistiku, u Republici Srbiji čak 100% preduzeća koristi internet u...

Konfiguracija Računara: Kako odabrati pravu?

Kupovina računara je postala pravi izazov! Broj proizvođača i to onih kojima možete verovati nije mali, kao što ni njihova...

Kako odabrati monitor za kompjuter po Vašoj meri?

Kupovina delova za kompjuter iz godine u godinu postaje sve komplikovaniji zadatak zbog zaista širokog izbora proizvoda. U tom...

Grafičke Kartice: Odličan izbor GPU za rudarenje

Rudarenje kriptovaluta je i dalje popularno i isplativo, ako se tome pristupi promišljeno i proračunato! Dakle, u majnovanje ne...

Poštovani posetioci, cene na našem sajtu iskazane su u dinarima. Porez je uračunat u cenu. S obzirom na to da je u pitanju internet prodaja i da se ponuda na sajtu ne ažurira u realnom vremenu, potrebno nam je vreme da proverimo dostupnost naručene robe. Komercijalista će kontaktirati s Vama posle izvršene porudžbine, nakon čega se vrše uplata i realizacija. Trudimo se da prikazani sadržaj bude proveren, da artikli imaju tačne nazive i detaljne specifikacije, a sve u cilju Vaše lakše kupovine. Ne garantujemo za potpunu tačnost sadržaja, te Vas pozivamo da nas pozovete ukoliko postoji bilo kakva dilema u vezi sa procesom kupovine.

INFOGRAF-GOTI DOO NOVI SAD © 2024. Sva prava zadržana. - Izrada internet prodavnice - Selltico.