Kupovina projektora: Kako odabrati pravi?

Kupovina projektora: Kako odabrati pravi?

Kupovina projektora: Kako odabrati pravi?

Projektor je i dalje jako popularan uređaj! 

Zahvaljujući njemu šanse da će vaš poslovni sastanak proći uspešno su značajno veće. Slike, grafikoni, snimci pomažu da vaše izlaganje bude interesantnije, ali i bolje shvaćeno.

U učionicama ovo je i dalje veoma rado korišćen uređaj, jer je slikovit način predstavljanja gradiva uvek davao dobre rezultate.

No, projektori nemaju primenu samo u poslovnom svetu. 

Ako želite da gledate film kod kuće, a da pritom imate doživljaj kao da ste u bioskopu, on će vam to i omogućiti!

Bez obzira zbog čega ste se odlučili da kupite ovaj proizvod, kad krenete u potragu za njim može se desiti da se zbunite i izgubite u bogatoj ponudi. 

Ovo sigurno nije uređaj koji planirate da menjate za nekoliko godina, nego treba dobro i dugo da vam služi i zato treba da odvojite malo svog vremena za istraživanje o specifikacijama koje su važne za vas i vaše potrebe.

Najbolji projektori nalaze se u našoj prodavnici i sigurni smo da jedan od njih čeka baš vas.

Zbog čega kupujete projektor?

Pre nego što počnete da tragate za idealnim projektorom za vaše potrebe morate definisati te potrebe.

Neće svima odgovarati isti proizvod, pa je zaista važno to da li ga kupujete za kuću ili za kancelariju, veću salu za sastanke ili učionicu.

Kućni projektori

Ako volite da gledate filmove i želite bolji ugođaj, projektor može biti veoma dobro rešenje. 

U tom slučaju treba da obratite pažnju na rezoluciju i kontrast kako bi slika i boje bile jasne, lepe i kvalitetne. 

Full HD je nešto ispod čega ne bi trebalo da idete ako želite dobar prikaz.

Oni koji planiraju da pomoću njega gledaju utakmice, moraju biti još pažljiviji jer će im biti jako važno da prenos slike ne kasni mnogo. Sve ispod 16 sekundi se smatra dobrim.

 

Projektor za firme

Kada koristite projektor u firmi često ne možete zamračiti prostoriju, pa su vam neophodni oni koji će emitovati dobru sliku čak i u tim uslovima i ovo treba da vam je prioritetna osobina. 

Osim toga, obratite pažnju i na to da li je prostorija u kojoj ćete koristiti uređaj mala ili velika i u koji položaj ćete moći da ga postavite. 

Projektori dolaze u više dimenzija i njihova prenosivost se shodno tome razlikuje. 

Za škole je na primer jako važno da se projektor nalazi na nekom lako pokretnom stalku, ako se koristi isti u više učionica. Ista situacija će biti i u firmama, ako se koristi u različitim prostorijama. 

Kada ga kupujete samo za jedno mesto, na primer za salu za sastanke, tada je idealno ako ga trajno stavite na postolje koji će biti fiksirano. 

Ovo vam značajno skraćuje vreme potrebno za podešavanje pred emitovanje prezentacije.

Koje vrste projektora postoje?

U odnosu na tehnologiju prikaza postoji više tipova projektora, a mi ćemo izdvojiti najpopularnije:

  • LCD - ovi projektori funkcionišu zahvaljujući LCD matricama i možemo slobodno reći - stvaraju odličnu sliku i imaju odličnu rezoluciju! Osim šo je kvalitet prikaza izuzetno dobar i cena LCD projektora spada u pristupačne, zbog čega je baš ovaj tip među najprodavanijim.

I među LCD projektorima ima izvesnih razlika, pa možete naći one sa jednom matricom ili one sa tri matrice (3LCD), s tim da su ovi drugi nešto napredniji i skuplji.

Ako vam treba projektor za manje prostorije po povoljnoj ceni, preporučujemo da obratite pažnju na ovu vrstu.

  • DLP - ovi uređaji rade zahvaljujući matrici ogledala i u sličnom su cenovnom rangu kao i LCD projektori. Kao i prva vrsta i ova ima svoje prednosti i mane. Kontrast je kod njih bolji nego na LCD projektorima, ali je kvalitet slike manji.
  • LED - LED projektori spadaju u veoma popularne zbog uštete energije, kvaliteta slike, ali i zbog prenosivosti. Postoje praktično džepne verzije LED projektora, što ih čini izuzetno lakim za transport, ali i za rukovanje uopšte.

Infograf Goti nudi vam širok izbor projektora svih vrsta. Ako niste sigurni koji je najbolji za vas, kontaktirajte nas, rado ćemo vam pomoći.

Kako projektori rade?

Projektori predstavljaju uređaje koji ima mogućnost projekcije slike na unapred pripremljenu površinu. Ta površina može biti i beli zid, ali u idealnim uslovima to je platno za projektor. 

Slika se na površini stvara tako što snop svetlosti prolazi kroz sitno providno sočivo ili pomoću laserskih zraka.

Kako se montiraju projektori?

Projektor može biti položen na stolu ili polici, ali morate biti svesni da ovi načini njegovog postavljanja imaju određene mane.

Ako ga stavljate na policu, rizikujete da se uređaj preterano zagreva zbog skučenosti prostora. Ukoliko je ovo jedina vaša opcija, onda se potrudite da polica bude dovoljno prostrana kako bi projektor mogao da radi što optimalnije.

Na stolu ne bi trebalo da dođe do zagrevanja, ali je na taj način postavljen nestabilno, pa može doći do slučajnih oštećenja. Osim toga, kada god neko prođe ispred njega, slika će nestati.

Idealno bi bilo da projektor fiksirate na plafonski nosač.

Ovako dobijate najbolji doživljaj, jer će slika biti u nivou očiju posmatrača, dovoljno je jednom da namestite gde će padati slika i sve će biti spremno za svaku priliku! 

A znamo koliko je ovo važno i koliko proces nameštanja slike može da se oduži, posebno ako nam je baš hitno i važno.

Da li moram imati platno za projektor?

Ne morate da imate platno, ali vam ga toplo preporučujemo. 

Daleko od toga da projektor ne može da se koristi na zidu ili tabli, može, ali platno je specijalno napravljeno kako bi sve ono što projektor može da vam pruži bilo iskorišćeno.

Ako emitujete sliku na zid, proizvođač ne može da vam garantuje potpuni doživljaj, dok je sa platnom drugačija stvar.

Ko god je u mogućnosti treba i njega da uvrsti na spisak za kupovinu.

Postoje platna koja možete prenositi, ali i ona koja je moguće fiksirati na jedno mesto. 

Najbolje je, naravno, ako možete fiksirati i platno i projektro jer tada skraćeujete vreme pripreme za korišćenje. Ovo je kombinacija koja daje najbolje rezultate!

 

Kako se povezuje projektor sa laptopom, telefonom ili TV-om?

Projektor ne može raditi sam. On samo projektuje sliku sa nekog drugog uređaja i zato je neophodno kada ga kupujete da obratite pažnju i na ulaze koje poseduje.

HDMI ulaz je obavezan na svim projektorima i zahvaljujući njemu je možda i najlakše izvršiti povezivanje sa laptopom, TV-om ili bilo kojim drugim uređajem koji takođe ima HDMI priključak.

Kada kupujete kućni projektor ovo može biti dovoljno, ali treba pomenuti da često uz HDMI mogu postojati i USB i VGA portovi.

Za poslovne video projektore su ovi portovi još važnija stavka, pa oni obično imaju USB, VGA, DVI i HDMI ulaz, a neki noviji poseduju i WiFi konekciju, što je veoma korisna stvar!

O čemu treba voditi računa pre kupovine projektora?

Daćemo vam još neke savete kako biste izabrali najbolji video projektor za vas:

  • imajte na umu veličinu prostorije u kojoj ćete koristiti projektor - ako je prostorija velika, mali projektor neće biti dovoljan, trebaće vam veći i jači, dok vam je za potrebe kod kuće dovoljan i onaj džepne veličine
  • domet projektora - projektor ne sme da bude na prevelikoj udaljenosti od platna, pa je jako važno da uzmete u obzir i to gde ga možete smestiti u odnosu na platno ili zid. Ako projektor mora biti blizu zida, birajte ultra short throw (20 cm od platna), short throw se postavlja na 1,6 metara od platna, standardni throw na 4 metra, a long throw na 11,4 metara
  • kontrast i rezolucija - rezolucija je u direktnoj vezi sa kvalitetom slike, a kontrast dodatno ističe detalje i zato ako želite kvalitetnu sliku treba da vodite računa i o ovome.
  • za svetle prostorije trebaće vam projektor koji ima od 4000 do 6000 lumena, dok je za tamne dovoljno oko 3000
  • ako kupujete projektor koji ćete prenositi potrudite se da nađete onaj kod kog je moguće pomerati sočivo kako bi bilo moguće podesiti ugao gledanja

Na našem sajtu i u našoj prodavnici čeka vas bogata ponuda projektora za različite namene. Nadamo se da ćete uz ove smernice i savete lakše izabrati pravi za vas, a ako vam je potrebna dodatna pomoć, ne oklevajte da nas pozovete ili da nam pišete. 

Registrujte se

Zato što zajedno možemo sve!

Još tekstova..

Da li ste znali?

Da li ste znali da, prema istraživanju Republičkog zavoda za statistiku, u Republici Srbiji čak 100% preduzeća koristi internet u...

Konfiguracija Računara: Kako odabrati pravu?

Kupovina računara je postala pravi izazov! Broj proizvođača i to onih kojima možete verovati nije mali, kao što ni njihova...

Kako odabrati monitor za kompjuter po Vašoj meri?

Kupovina delova za kompjuter iz godine u godinu postaje sve komplikovaniji zadatak zbog zaista širokog izbora proizvoda. U tom...

Grafičke Kartice: Odličan izbor GPU za rudarenje

Rudarenje kriptovaluta je i dalje popularno i isplativo, ako se tome pristupi promišljeno i proračunato! Dakle, u majnovanje ne...

Poštovani posetioci, cene na našem sajtu iskazane su u dinarima. Porez je uračunat u cenu. S obzirom na to da je u pitanju internet prodaja i da se ponuda na sajtu ne ažurira u realnom vremenu, potrebno nam je vreme da proverimo dostupnost naručene robe. Komercijalista će kontaktirati s Vama posle izvršene porudžbine, nakon čega se vrše uplata i realizacija. Trudimo se da prikazani sadržaj bude proveren, da artikli imaju tačne nazive i detaljne specifikacije, a sve u cilju Vaše lakše kupovine. Ne garantujemo za potpunu tačnost sadržaja, te Vas pozivamo da nas pozovete ukoliko postoji bilo kakva dilema u vezi sa procesom kupovine.

INFOGRAF-GOTI DOO NOVI SAD © 2024. Sva prava zadržana. - Izrada internet prodavnice - Selltico.