Koji Laptop Kupiti u 2022?

Koji Laptop Kupiti u 2022?

Koji Laptop Kupiti u 2022?

Treba vam novi laptop i niste sigurni odakle da počnete potragu i na šta treba da obratite pažnju pri odabiru? 

Izbor je širok, gotovo nepregledan, i razumljivo je ako ste u nedoumici koji laptop kupiti. Zato smo izdvojili neke najbitnije stavke koje treba da imate na umu kada se pripremate za kupovinu!

Najbolji laptopovi koje možete pronaći u 2022. godini nalaze se u našem asortimanu, a uz sledeće savete, kao i našu pomoć, naći ćete savršen za vaše potrebe!

Za šta vam treba laptop?

Pre nego što se uopšte upustite u razgledanje novih laptopova, prvo definišite vaše potrebe, odnosno u koju svrhu ćete ga koristiti.

Na taj način ćete značajno suziti izbor. 

Imajte na umu da najskuplji nije uvek i najbolji za svakoga, kao i što najjeftiniji laptop nije loš izbor za svakoga.

Ako koristite laptop za ozbiljnije igranje igrica, za rad u zahtevnim programima, moraćete da tražite onaj čije specifikacije vam garantuju da ćete zaista moći na njemu da obavljate svoje zadatke.

Sa druge strane ukoliko ne planirate da na njega instalirate zahtevne programe, prosečan laptop će zadovoljiti vaše potrebe.

Budžet namenjen za kupovinu laptopa

Young Woman Buying a Laptop

U odnosu na to za šta vam je potreban i vaših ličnih mogućnosti treba da formirate okvirni raspon cena unutar kojih možete da birate laptop po svojoj meri.

Cena još značajnije redukuje i smanjuje izbor, a zatim u okviru njega treba da analizirate koji uređaj ima baš one specifikacije koje su vama korisne.

Na kraju dana svako želi da dobije funkcionalan, kvalitetan i pouzdan proizvod, koji će opravdati uloženi novac.

Osim što se trudimo da kupcima obezbedimo najbolje proizvode po povoljnim cenama prijavom na naš Newsletter možete blagovremeno dobijati informacije i o akcijama i drugim pogodnostima koje nudimo!

Specifikacije laptopa na koje treba obratiti pažnju

Procesor laptopa

Ovo je veoma važna stavka kada birate novi uređaj, posebno ako planirate da ga koristite za neke ozbiljnije projekte, rad u programima za obradu videa, 3D slika, gejming. 

Za najzahtevnije zadatke neophodan vam je jak procesor, a ako ćete uređaj koristiti za surfovanje na internetu i rad u programima za obradu teksta i slično, on ne mora biti toliko moćan, neki prosečan će biti sasvim dovoljan za neometan rad.

U 2022. godini procesor koji ima radnu frenkvenciju ispod 2GHz je previše spor!

Prosečni procesori imaju radnu frekvenciju 3.4GHz. 

Kod nas u prodavnci možete naći laptopove sa Intel ili AMD procesorima

Za najosnovnije potrebe su vam na raspolaganju AMD A ili Intel Celeron i Intel Pentium

Da li ćete odabrati slabije Intelove ili slabije AMD nije važno, kao što je slučaj i kada birate jače procesore. AMD i Intel su podjednako dobri u istim kategorijama.

Jači procesori su Intel i3, i5, i7 i AMD Ryzen 3, Ryzen 5, Ryzen 7.

Operativni sistem

Bez operativnog sistema ne možete koristiti laptop. Ne dolaze svi laptopovi uz operativni sistem, pa nekada sami morate da se snađete i instalirate neki od dostupnih. 

Ako vam je ovo dodatno opterećenje, jednostavno birajte one uređaje koji već imaju operativni sistem, pa ćete izbeći dodatno angažovanje.

Izbor se najčešće svodi na neki od sledećih operativnih sistema:

  • Windows - najrasprostranjeniji, za upotrebu na skoro svim laptopovima
  • Mac - samo za Apple uređaje
  • Chrome OS - na Chromebook prenosnim uređajima
  • Linux - besplatan operativni sistem, za upotrebu na skoro svim laptopovima

Veličina ekrana

Veličina ekrana na ovim prenosnim računarima se kreće od 11 do 18 inča. 

Ako vam je prioritet da laptop bude lak jer ga često nosite za sobom, a pritom vam sam doživljaj nije broj jedan pri izboru, možete biti zadovoljni kupovinom nekog manjeg, od 11 ili 13 inča. 

S druge strane, oni čija je veličina ekrana 15 ili 16 inča su prijatniji za korišćenje, pregledniji, ali malo teži, što opet mnogima ne predstavlja problem!

Gejmeri i osobe koje se bave editovanjem slika, videa i slično, pre će birati najveće.

Rezolucija ekrana

Kvalitet slike zavisi od rezolucije ekrana, pa što je veća rezolucija, to je slika bolja.

Kupci mogu birati između sledećih opcija:

  • HD (1366 x 768 ) - nije više poželjna kao nekada, slika nije loša, ali ne staje mnogo sadržaja na ekran
  • HD+ - malo je bolja opcija, ali i dalje ne dovoljno dobra za ozbiljnije zahteve korisnika
  • Full HD (1920 x 1080) - kupci se najčešće odlučuju za ovu rezoluciju, slika je dobra i za potrebe posla, ali i za uživanje u filmovima i serijama
  • QHD i GHD+ (2.560 x 1.440 i 3.200 x 1.800) - pruža dobro iskustvo
  • 4K/UHD - sve je popularnija opcija, jer je slika još bolja i oštrija

Ram memorija za laptop

Ram memorija za laptop je bitna kako bi rad tekao glatko. Za bilo kakve potrebe čoveka danas 4GB memorije je malo, pa se preporučuju oni od 8GB kao standard, a sve preko (16GB, 32GB) će zadovoljiti potrebe i gejmera i osoba koja rade neke naprednije i zahtevnije stvari.

Čak i ako se odlučite za najjeftiniji laptop koji ima manju RAM memoriju, gledajte da nije integrisana sa matičnom pločom, kako biste u slučaju potrebe mogli da je nadogradite.

Unutrašnja memorija

Možete birati između SSD i hard diska, a najbolje je ako nađete laptop koji ima i jednu i drugu opciju, jer ćete tako moći da iskoristite najbolje od obe!

Hard disk je jeftiniji, pa ćete za istu količinu izdvojenog novca dobiti hard disk sa duplo većim prostorom za skladištenje, nego ako kupujete SSD.

S druge strane SSD omogućava kompjuteru da radi brže, tiše i na manjim temperaturama, jer ga ne guši i ne zagreva uređaj kao hard disk.

Grafička kartica

Grafička kartica može biti integrisana ili eksterna. Integrisana je super izbor za one koji kompjuter koriste za surfovanje, gledanje filmova i rad u programima koji nisu zahtevni, DOK za one koji se bave editovanjem videa, 3d modelovanjem, profesionalnim igranjem igrica ovo nije najbolja opcija.

Tastatura

Young Couple Sitting Between Boxes and Using a Laptop

Nije samo ekran važan kada kupujete ovaj tip računara, tastatura je takođe bitna stavka, jer ako vam ne odgovara, može prilično da vam pokvari ugođaj!

Postoje laptopovi koji nemaju standardnu postavku tastera, pa vam može biti teže da se snađete, ili su zbijeni, pa čak i podeljeni, zbog čega jednostavno nećete moći glatko da radite, posebno ako vaš posao podrazumeva mnogo kucanja.

Dobro pogledajte tastaturu kada je kupujete, proverite da li vam odgovara, da li je dovoljno jaka i obratite pažnju da li vam je odgovarajuće veličine i lako dostupno dugme za pokretanje računara.

Koji laptop kupiti?

Ukoliko obratite pažnju na stavke koje smo vam naveli, na kraju odgovor na pitanje koji laptop kupiti je prilično jednostavan!

Za svakodnevne potrebe koje ne podrazumevaju rad u komplikovanim programima ne morate da gledate najskuplje, jer vam neke od stvari koje oni nude uopšte neće uticati značajno na doživljaj. Dakle, sve što vam treba možete naći i na nekom prosečnom, a možda čak i najjeftinijem laptopu. Zavisi kakva su vam očekivanja.

Laptop veličine ekrana 15 ili 16inča, Full HD, ram memorije od 8GB zadovoljiće sve vaše potrebe u ovom slučaju.

Za bilo koji ozbiljniji rad trebalo bi birati veće i jače, pa samim tim i skuplje, kako biste zaista imali računar na koji možete da se oslonite.

Čak i ako i dalje niste sigurni ili se dvoumite i potrebna vam je pomoć pre nego što donesete konačnu odluku, obratite se nama. Rado ćemo vam pomoći da odaberete najbolji laptop!

Registrujte se

Zato što zajedno možemo sve!

Još tekstova..

Da li ste znali?

Da li ste znali da, prema istraživanju Republičkog zavoda za statistiku, u Republici Srbiji čak 100% preduzeća koristi internet u...

Konfiguracija Računara: Kako odabrati pravu?

Kupovina računara je postala pravi izazov! Broj proizvođača i to onih kojima možete verovati nije mali, kao što ni njihova...

Kako odabrati monitor za kompjuter po Vašoj meri?

Kupovina delova za kompjuter iz godine u godinu postaje sve komplikovaniji zadatak zbog zaista širokog izbora proizvoda. U tom...

Grafičke Kartice: Odličan izbor GPU za rudarenje

Rudarenje kriptovaluta je i dalje popularno i isplativo, ako se tome pristupi promišljeno i proračunato! Dakle, u majnovanje ne...

Poštovani posetioci, cene na našem sajtu iskazane su u dinarima. Porez je uračunat u cenu. S obzirom na to da je u pitanju internet prodaja i da se ponuda na sajtu ne ažurira u realnom vremenu, potrebno nam je vreme da proverimo dostupnost naručene robe. Komercijalista će kontaktirati s Vama posle izvršene porudžbine, nakon čega se vrše uplata i realizacija. Trudimo se da prikazani sadržaj bude proveren, da artikli imaju tačne nazive i detaljne specifikacije, a sve u cilju Vaše lakše kupovine. Ne garantujemo za potpunu tačnost sadržaja, te Vas pozivamo da nas pozovete ukoliko postoji bilo kakva dilema u vezi sa procesom kupovine.

INFOGRAF-GOTI DOO NOVI SAD © 2024. Sva prava zadržana. - Izrada internet prodavnice - Selltico.