Kako pojačati Wi-Fi signal kod kuće?

Kako pojačati Wi-Fi signal kod kuće?

Kako pojačati Wi-Fi signal kod kuće?

Ako vam se čini da je bez interneta danas nemoguće živeti, niste daleko od istine. 

Većina ljudi razmišlja slično kao vi, i mnoge svoje poslovne i privatne aktivnosti ostvaruje zahvaljujući internetu i Wi-Fi mreži. U potpunosti smo se navikli na net, to je činjenica.

Da biste neometano surfovali internetom, koristili društvene mreže, igrali igrice, gledali Smart TV i slično, morate imati dobar izvor signala i zato vam je bitan ruter za Wi-Fi!

Najčešće ruter dobijamo od svog provajdera posle sklapanja ugovora o korišćenju mreže. 

Ti uređaji gotovo nikada ne spadaju u iznad prosečne, ali predstavljaju dobro rešenje za većinu korisnika.

Ipak, može se desiti da niste zadovoljni jačinom signala, da on ne dopire do svih delova vaše kuće ili kompanije ili da se često prekida. U tim slučajevima možete posumnjati na više problema, čijom eliminacijom ruter može dobiti potreban polet.

S druge strane, nekada će svi uslovi za dobar rad ovog uređaja biti ispoštovani, a on i dalje neće odgovarati vašim potrebama, tada je već u pitanju on sam i verovatno će vam trebati novi, neki dodatni ruter za Wi-Fi ili pojačivač signala.

Pre nego što se odlučite za kupovinu drugog uređaja, uvek proverite da li je sve u redu sa vašim.

Daćemo vam detaljne podatke na osnovu kojih ćete moći da procenite ima li nade za vaš ruter ili vam je potreban drugi.

Ruter 

Pre nego što se upustite u potragu za novim, proverite da li ste uradili sve što možete da bi postojeći radio kako treba.

Osvrnućemo se na sve što može uticati na vašu internet konekciju i objasnićemo vam kako pojačati Wi-Fi signal.

Karakteristike rutera

Kako obično ruter dobijamo kada zaključimo ugovor sa provajderom, ne razmišljamo mnogo o njemu samom i o tome da bismo ipak mogli nekada i da ga promenimo.

Velika je verovatnoća da vam je signal slab jer je ruter zastareo i spor. 

Pogledajte svoj uređaj i pročitajte oznake, ako primetite sledeće natpise: 802.11b i 802.11g standard, slobodno počnite da tražite novi. 

Ovi uređaji spadaju u starije i sporije, pa čak i ako vam je računar koji koristite nov, zbog ovakvog rutera internet će i na njemu biti nestabilan ili usporen. 

Svi saveti za pojačavanje Wi-Fi signala koje ćemo dati u daljem tekstu mogu nešto malo pomoći da vaše korisničko iskustvo bude bolje, ali ako ste u mogućnosti - kupite novi.

Preporučujemo vam da obratite pažnju na rutere iz serija: 802.11n standard ili 802.11ac.

Infograf Goti u svojoj ponudi ima savršen ruter za svaki dom!

 

Položaj rutera

Lokacija rutera i te kako može uticati na signal koji odašilje. 

Ako se nalazi na podu, iza nameštaja ili u nekoj skrajnutoj prostoriji, sigurni smo da neće moći da ostvari svoj pun potencijal. Generalno, što je bliži kompjuteru to bolje i što manje zidova ima između njega i bilo kog drugog uređaja s kojim se povezuje, to bolje!

Ruteru treba prostor, njegove signale remete zidovi i krupni nameštaj, a prašina sa poda dodatno otežava njegovo funkcionisanje. 

Odignite ga na neku policu ili stočić i smestite u sredinu doma ili u najveću prostoriju. 

Oni koji žive u kućama na sprat, trebalo bi da ga postave na gornji sprat, a ne u prizemlje, a ako ni to nije dovoljno da internet bude dostupan u svim delovima doma, neophoni su pojačivači signala.

Antene rutera

Većina rutera koji su danas dostupni imaju jednu ili dve antene. 

One su tu da bi uticale povoljnije na signal i ne treba da budu usmerene horizontalno ili ka podu. 

Bez obzira da li imate jednu ili dve, usmerite ih ka gore. 

Okretanjem jedne antene na jednu stranu, druge na drugu, nećete pojačati, niti usmeriti signal.

Neki ruteri imaju mesto predviđeno za dodatnu antenu, ako vaš spada u takve, dodavanjem nove antene možete pojačati signal. Iskoristite ovu opciju!

Frekvencija rutera

Većina rutera danas još uvek radi na frekvenciji 2.4 GHz. Ova frekvencija je sama po sebi preopterećena i zagušena, pa vam savetujemo ako kupujete novi da frekvencija bude 5GHz

Razlika će biti ogromna! Konačno ćete moći da gledate streaming utakmice ili film bez zamrzavanja ekrana!

Kako pojačati Wi-Fi signal - dodatni saveti

Ako ste sve što smo naveli u prethodnim pasusima proverili i isprobali, a i dalje problem postoji i internet veza se prekida možda je kod vas u pitanju neka druga situacija:

  • Wi-Fi ne koristite samo vi, nego i komšije - proverite da li vam je Wi-Fi mreža zaključana, ako nije, ne čekajte, postavite šifru i ograničite korišćenje vaše mreže. Vrlo je moguće da je neko takođe koristio vašu mrežu, zbog čega je i bila zagušena.
  • Povezani ste na preopterećene kanale - retko ko proverava ovo, ali smo mahom svi na 1. ili 6. kanalu, jer nas tako provajderi opredele. Ako veliki broj stanova u zgradi ima istog dobavljača interneta šansa da su svi na istom kanalu je ogromna.

Pristupite ruteru (podatke vam ostavlja provajder) i promenite kanal, izaberite bilo koji drugi.

  • Provajder ne šalje signal dogovoren ugovorom - ovo se vrlo lako proverava, ali se često zaboravlja da je jedna od mogućnosti za spor net baš to! Naravno, provajderi obično u ugovoru obećavaju brzinu do 50 MB/s ili do 100 MB/s, čime ne isključuju da će nekad biti manja. Ipak, ako vam je često ili stalno brzina značajno manja, problem jeste u njima i ne ustručavajte se da dobijete ono što je obećano.
  • Loša mreža zbog problema sa računarom ili laptopom - nekada problemi sa uređajem koji koristite dovode do toga da je internet veza slaba ili isprekidana. Ako imate mogućnost za to, proverite signal kada vam je laptop na primer povezan kabelom, a posle i Wi-Fi-jem sa internetom, ako je razlika velika, znači da problem postoji, a u rešavanju njega vam može pomoći neki serviser.
  • Vi preopterećujete svoju mrežu - iako ovo stavljamo kao poslednju opciju, zapravo je vrlo česta. Ako skidate filmove, strimujete sadržaje, igrate zahtevne online igrice, vaši ukućani će verovatno zbog opterećenja mreže osetiti da je internet spor. Imajte na umu i ovo pre nego što otpišete ruter.

Pojačivač Wi-Fi signala

Kada svi trikovi koje smo pobrojali ne uspeju da daju dobar rezultat, i dalje nije sve izgubljeno i ne treba da se pomirite sa tim da film na miru gledati nećete!

Pojačivač Wi-Fi signala ili Wi-Fi Range Extender je pravo rešenje za vas ako signal nije jednak u celom vašem domu!

Ono na šta treba obratiti pažnju jeste mesto gde ćete ga postaviti.

Odvojte vreme za ovu aktivnost i testirajte ruter i pojačivač. Pojačivač treba da bude u reonu gde je signal od rutera još uvek jak, oko 80%, kako bi mogao da podjednako jak signal šalje dalje.

Ukoliko ga stavite na mesto gde se domet rutera već gubi, nećete imati nikakve koristi od njega.

Nije loše ni napomenuti da su ovi uređaji mahom bežični, pa se nećete saplitati o kablove da biste imali dobar internet.

Pojačivač Wi-Fi signala je dobra investicija!

 

Mesh sistem

Mesh sistem podrazumeva više rutera koji utiču jedni na druge i odašilju signale međusobno na većoj površini. 

Mahom će ova Wi-Fi oprema biti potrebna poslovnim prostorima, ali ako vaše domaćinstvo ima više objekata koje želite da povežete, ovo možda bude dobra opcija i za vas.

Ako ste se ikad našli u situaciji da vam se ekran zamrzne u trenutku kada očekujete gol omiljenog tima ili u toku kulminacije u filmu koji gledate znate koliko je stresno imati loš internet. Još gore je ako čekate važan mejl i jednostavno ne možete da učitate stranicu.

Kako biste izbegli ove situacije uložite u dobar ruter, jer je on preduslov za dobar internet signal. 

Kod nas ćete naći rutere različitih veličina i jačina. Posavetovaćemo vas kako da izvučete maksimalno dobre rezultate iz izabranog uređaja.

Registrujte se

Zato što zajedno možemo sve!

Još tekstova..

Da li ste znali?

Da li ste znali da, prema istraživanju Republičkog zavoda za statistiku, u Republici Srbiji čak 100% preduzeća koristi internet u...

Konfiguracija Računara: Kako odabrati pravu?

Kupovina računara je postala pravi izazov! Broj proizvođača i to onih kojima možete verovati nije mali, kao što ni njihova...

Kako odabrati monitor za kompjuter po Vašoj meri?

Kupovina delova za kompjuter iz godine u godinu postaje sve komplikovaniji zadatak zbog zaista širokog izbora proizvoda. U tom...

Grafičke Kartice: Odličan izbor GPU za rudarenje

Rudarenje kriptovaluta je i dalje popularno i isplativo, ako se tome pristupi promišljeno i proračunato! Dakle, u majnovanje ne...

Poštovani posetioci, cene na našem sajtu iskazane su u dinarima. Porez je uračunat u cenu. S obzirom na to da je u pitanju internet prodaja i da se ponuda na sajtu ne ažurira u realnom vremenu, potrebno nam je vreme da proverimo dostupnost naručene robe. Komercijalista će kontaktirati s Vama posle izvršene porudžbine, nakon čega se vrše uplata i realizacija. Trudimo se da prikazani sadržaj bude proveren, da artikli imaju tačne nazive i detaljne specifikacije, a sve u cilju Vaše lakše kupovine. Ne garantujemo za potpunu tačnost sadržaja, te Vas pozivamo da nas pozovete ukoliko postoji bilo kakva dilema u vezi sa procesom kupovine.

INFOGRAF-GOTI DOO NOVI SAD © 2024. Sva prava zadržana. - Izrada internet prodavnice - Selltico.