Kako odabrati procesor za kompjuter? | Infograf Goti

Kako odabrati procesor za kompjuter?

Kako odabrati procesor za kompjuter?

Ukoliko se malo više razumete u kompjutere sigurni smo da kupovinu novog računara ili delova za računar shvatate veoma ozbiljno.

Kada sklapate svoj računar od početka ili želite da unapredite stari, procesor je deo o kom je potrebno posebno razmišljati.

Dobar procesor za kompjuter pružiće vašem računaru neophodnu brzinu i efikasnost.

Pre nego što se odlučite za proizvođača i seriju procesora, podsetite se nekih najvažnijih detalja o kojima treba voditi računa pre kupovine.

Šta je procesor?

Processing Unit (CPU) odnosno procesor predstavlja deo računara u kom se obrađuju svi zadaci koje računar obavlja.

Brzina rada računara će umnogome zavisiti od jačine procesora, mada to nije jedini faktor o kom je neophodno misliti kada sastavljate računar.

Ipak, za korisnike koji imaju veće i ozbiljnije zahteve od računara, štednja na procesorima ne dolazi u obzir. Ako koristite komplikovanije programe i radnje, slabiji procesori vam praktično mogu onemogućiti normalan rad.

Najbolji kompjuteri često jesu oni koje sami sklopite u odnosu na svoje želje i potrebe, pa je sklapanje svog računara proces u koji se zaista vredi upustiti.

Šta treba znati pre kupovine procesora?

Skuplje je uvek bolje.

Ne možemo ovo okarakterisati ni kao potpuno tačnu ni kao potpuno netačnu konstataciju kada su u pitanju prcesori.

Da, ako želite jači procesor novije generacije treba da izdvojite više novca. Skuplji procesori jesu jači, brži i pogodniji za osobe koje se bave modelovanjem, montažom videa, arhitekturom, gejmingom i tako dalje.

Da li to znači da su najskuplji procesori i najbolje rešenje za sve? Ne nužno. Ukoliko ćete računar koristiti za rad u programima za obradu teksta, za surfovanje netom i gledanje filmova, onda nema smisla da ulažete u nešto što nećete moći u potpunosti da iskoristite.

Pre nego što počnete potragu za ovim proizvodom sagledajte što realnije koje su vaše potrebe, za šta ćete koristiti računar i koliko ste novca spremni da izdvojite, a potom se potrudite da u proizvodu koji kupujete dobijete najviše moguće za uloženo.

Svesni smo da ovaj savet samo zvuči jednostavno i da je potrebno uložiti nešto vremena i truda da biste u širokoj ponudi ostvarili zacrtane ciljeve. 

Kako bismo vam bar malo pomogli, izdvojili smo najvažnije karakteristike procesora o kojima treba voditi računa. 

Ukoliko vam posle ovoga budu potrebne bilo kakve dodatne informacije ili vam treba prodavnica gde ćete imati veliki izbor proizvoda, posetite Infograf Goti.

Važne karakteristike procesora

  • Broj jezgara

Broj jezgara je veoma važan podatak za procesor, pa uvek pažljivo čitajte specifikacije. Jezgra se ponašaju kao zasebni procesori, pa što ih više imate možete više radnji da obavljate a da pritom ne usporite svoj računar.

Procesori sa jednim ili dva jezgra spadaju u slabije, pa će većina jačih modela imati četiri, pa čak i šest, osam i više jezgara. Među onim sa 2, 4 ili 6 jezgara pronaći ćete povoljne i dobre modele.

  • Brzina procesora

Brzina procesora će biti izražena u MIPS (Milion Instruction Per Second) i odnosi se na količinu operacija koje procesor može obraditi u samo jednoj sekundi. 

Brzina procesora koji kupite nekada može biti na visokom nivou u teoriji, a u praksi može biti sporiji ako se desila greška u izboru nekih drugih delova računara.

  • Kompatibilnost procesora i matične ploče

Matična ploča računara vam sužava izbor procesora i obrnuto. 

Šta to zapravo znači?

Ukoliko kupite AMD procesor on će moći da se poveže samo sa određenim matičnim pločama. Socketi na matičnoj se razlikuju i pravljeni su za procesore određenog proizvođača, pa čak i za određene tipove i serije. 

Kada želite da unapredite svoj računar i kupujete povodom toga novi procesor, morate paziti i na to da li će procesor odgovarati nešto starijoj matičnoj ploči.

Najbolje bi bilo da sami proverite na svom računaru šta je moguće koristiti. Ako koristite Windows, informaciju ćete naći kad otvorite Podešavanja, zatim Sistem i O programu.

  • Hlađenje procesora

Kako bi procesor funkcionisao bez problema neophodno mu je obezbediti hlađenje, premda se on u toku rada prilično mnogo zagreva. Od dobrog hlađenja procesora zavisi njegova funkcionalnost i vaš računar uopšte.

Kada birate hlađenje za procesor vodite se specifikacijama procesora, odnosno tražite Thermal Design Profile/Power (TDP). Trenutno na tržištu dominiraju procesori kod kojih je TDP između 65W i 95W.

  • Integrisana grafika

Integrisana grafička kartica je dobra ideja ako želite da olakšate sebi posao sklapanja novog računara. 

Ipak treba napomenuti da ova prečica može da vas košta, pa ukoliko sređujete sebi kompjuter za gejming ili dizajn i video editovanje, bolje je da grafičku karticu uzmete kao odvojen proizvod.

Za gledanje filmova, surfovanje netom i obradu teksta, integrisana grafika je dobro, jednostavnije i jeftinije rešenje.

AMD ili Intel

Verujemo da ste već mnogo puta čuli ovo pitanje, ali i odgovor: Svejedno je da li ćete izabrati AMD ili Intel.

Naravno, procesor treba da odgovara matičnoj ploči, ali ako prvo birate procesor, zaista je svejedno koji brend ćete izabrati.

Vaš izbor treba da se svodi zapravo na seriju koja vama odgovara.

  • Najpovoljniji procesori su iz A i Athlon serije kada govorimo o AMDu i Intel Celeron i Pentium serije kada govorimo o Intelu. Ovi proizvodi su ok opcija za korisnike koji ne očekuju previše od svog računara. Igranje igrica i rad u zahtevnijim programima ne dolazi u obzir, ali gledanje filmova, slušanje muzike, korišćenje interneta ne predstavlja problem za računare koje imaju neku od ovih serija.
  • AMD-ov Ryzen 3 i Intel Core i3 imaju slične karakteristike i cenu. Poseduju 4 jezgra, pa su bolja opcija od prethodnih serija, posebno za korisnike koji gledaju filmove i slično.
  • Intel Core i5 i Ryzen 5 (AMD) imaju 6 jezgara, brži su i bolji od prethodne serije, a cena im nije mnogo veća. Zapravo u ovim serijama se nalaze best buy proizvodi. Kupovinom ovih procesora dobijate bolji računar na koji možete da računate čak i ako vaši zahtevi prevazilaze osnovne.
  • Intel Core i7 i Ryzen 7 (AMD) procesori spadaju u elitnije i namenjeni su korisnicima koji imaju ozbiljnija očekivanja od svog računara. Ovakve karakteristike podrazumevaju i veću cenu, ali za rad u programima za montažu, 3d dizajn, igranje igrica na višem nivou, ovi procesori su najbolji izbor.
  • Ryzen 9 i Intel i9 imaju 8 ili 10 jezgara, pa je i brzina rada računara na zavidnom nivou. Trenutno ove serije spadaju u najskuplje. Kada uporedite detaljno njihove specifikacije i specifikacije drugih serija brzo će vam biti jasan razlog.

Da li mogu pogrešiti pri izboru procesora?

Najveće greške koje možete napraviti jeste da kupite procesor koji ne odgovara vašoj matičnoj ploči, kao i da ga ne ukombinujete sa dobrom grafikom (ako se niste odlučili za integrisanu grafiku). 

Pored tih tehničkih detalja, sledeća potencijalna greška je uzimanje previše slabog procesora koji neće moći da podrži i isprati sve zadatke koje ćete mu zadavati.

Zato pri izboru imajte na umu serije koje smo naveli i verujemo da ćete na taj način uspeti da ostanete u rangu onih koji su pravljeni za vaše potrebe.

Nije loše napomenuti da pored imena serije obično imate dodatne oznake koje vam govore nešto više o proizvodu. Prvi broj iza serije je broj generacije, a posle njega ćete videti broj modela. Što je veći broj generacije, to je noviji procesor. Nekada na kraju možete videti i slova, pa će slovo F značiti da grafika nije integrisana, a slovo K da je pogodan za overklokovanje.

Dobar izbor procesora je jedna od prvih stavki koje treba da budu zadovoljene za dobar i koristan računar. Kod nas ćete sigurno pronaći nešto što ispunjava vaše zahteve.

Registrujte se

Zato što zajedno možemo sve!

Još tekstova..

Da li ste znali?

Da li ste znali da, prema istraživanju Republičkog zavoda za statistiku, u Republici Srbiji čak 100% preduzeća koristi internet u...

Konfiguracija Računara: Kako odabrati pravu?

Kupovina računara je postala pravi izazov! Broj proizvođača i to onih kojima možete verovati nije mali, kao što ni njihova...

Kako odabrati monitor za kompjuter po Vašoj meri?

Kupovina delova za kompjuter iz godine u godinu postaje sve komplikovaniji zadatak zbog zaista širokog izbora proizvoda. U tom...

Grafičke Kartice: Odličan izbor GPU za rudarenje

Rudarenje kriptovaluta je i dalje popularno i isplativo, ako se tome pristupi promišljeno i proračunato! Dakle, u majnovanje ne...

Poštovani posetioci, cene na našem sajtu iskazane su u dinarima. Porez je uračunat u cenu. S obzirom na to da je u pitanju internet prodaja i da se ponuda na sajtu ne ažurira u realnom vremenu, potrebno nam je vreme da proverimo dostupnost naručene robe. Komercijalista će kontaktirati s Vama posle izvršene porudžbine, nakon čega se vrše uplata i realizacija. Trudimo se da prikazani sadržaj bude proveren, da artikli imaju tačne nazive i detaljne specifikacije, a sve u cilju Vaše lakše kupovine. Ne garantujemo za potpunu tačnost sadržaja, te Vas pozivamo da nas pozovete ukoliko postoji bilo kakva dilema u vezi sa procesom kupovine.

INFOGRAF-GOTI DOO NOVI SAD © 2024. Sva prava zadržana. - Izrada internet prodavnice - Selltico.