i7 ili i5 procesori: u cemu je razlika?

i7 ili i5 procesori: u cemu je razlika?

i7 ili i5 procesori: u cemu je razlika?

Intel već dugo ravnopravno sa AMD-om čuva svoje mesto na tržištu procesora. 

Ove dve kompanije postavljaju nove zadatke jedna drugoj i veoma uspešno odgovaraju na njih, pa su njihovi procesori u većini računara i laptopova.

Čak i kada izaberete da sami sastavljate svoj računar, sigurni smo da će vaš izbor pasti na jedan od ova dva brenda.

Kada govorimo o povoljnim i dobrim procesorima u 2023. godini, ukoliko više preferirate Intel verovatno se dvoumite između Core i5 i Core i7 modela.

Pomoći ćemo vam da donesete pametnu odluku u skladu sa vašim potrebama i u odnosu na budžet koji ste spremni da izdvojite za procesor za kompjuter.

Šta su procesori i zašto su važni?

Po važnosti procesor se izdvaja u odnosu na ostale delove kompjutera. On obezbeđuje rad svih ostalih ploča smeštenih u kućištu. 

Procesori su u stanju da primaju instrukcije, čuvaju ih, dekodiraju ih i izvršavaju. 

Ukoliko želite brz i efikasan računar bez obzira na težinu i broj zadataka koje mu zadajete, onda vodite računa o tipu procesora koji će se u njemu nalaziti. 

Infograf Goti prati sve novine u domenu tehnologije, pa se kod nas u ponudi uvek najlakše pronalaze najbolji procesori za kompjuter.

 

Intel procesori

Za svakog kupca postoji odgovarajući Intel procesor.

Celeron, Pentium i Core i3 serije su za one koji žele jeftin procesor za neke najosnovnije zadatke.

  • Celeron procesori spadaju u najjeftinije i njihove performanse su u skladu sa cenom. Obično koštaju oko 5-6000 dinara i imaju dva logička i dva jezgra procesora i 4MB keš memorije.

Ukoliko su vam jedini ciljevi surfovanje internetom i rad u programima koji nisu zahtevni, možete istražiti našu ponudu Celeron procesora.

  • Pentium procesori su nešto bolji i malo skuplji i omogućiće vam i neometano gledanje tv serija i filmova pored zadataka navedenih u prethodnom pasusu. 

Imaju 2 jezgra procesora i 4 logička jezgra zbog čega su brži od Celeron serije.

  • Core i3 je još bolja i brža verzija procesora, ali ga ipak preporučujemo osobama koje ne planiraju da rade u programima za obradu videa i slično. Prosečni korisnici koji kompjuter koriste u svrhu zabave i za rad u jednostavnijim programima će biti zadovoljni. 4 jezgra procesora i 4 logička jezgra obezbeđuju efikasniji i lakši rad računara nego kod prethodnih modela.
  • Intel i5 - Intel Core i5 je već za neke ozbiljnije zadatke. Zahvaljujući Intel i5, moguće je raditi jednostavnija renderovanja, obradu videa, ali i igrati igrice na ozbiljnijem nivou. Imaju 4 ili 6 jezgara, a cene najjeftinijih se kreću oko cena skupljih i3, pa vam je jasno da je u toj situaciji uvek bolje uložiti u Intel i5.
  • Intel i7 je standard za one sa istančanijim ukusom i za one kojima posao zavisi od brzine i kvaliteta procesora. Editovanje videa, rad u 3D progradima i profesionalno igranje igrica teći će veoma glatko uz njega. 

Nekada su ovi procesori imali svega 4 jezgra, ali je danas lakše naći one sa 6, no postoje i modeli sa 8 i 10 jezgara.

  • Intel i9 će imati 8 ili 10 jezgara i zaista veliku brzinu, ali i cenu. Još uvek spadaju u luksuznije modele.

Razlika između Core i7 i Core i5 procesora

Mogli ste primetiti da smo posebno isticali koliko koji procesor ima jezgara.

Jezgro je izuzetno važan deo procesora. 

Ono je osnovni deo operativnog sistema zahvaljujući kom programi mogu da pristupe hardveru.

Jezgro upravlja procesima, pravi okruženje u kom oni uopšte mogu da postoje, dodeljuje procesor procesima i obezbeđuje mehanizme za komunikaciju među procesima.

Veći broj jezgara je u direktnoj vezi sa boljim performansama procesora. Zato ne čudi što jeftinije verzije imaju 2 ili 4 jezgra, a najskuplje i po 10 jezgara.

Ako uporedimo Intel i5 i Intel i7, prvo što ćemo primetiti jeste ta razlika u broju jezgara, i5 će imati manje, a i7 više što znači da će istovremeno moći da podrži obavljanje više zadataka.

Pokušaćemo da objasnimo malo detaljnije.

Intel i5 zbog manjeg broja jezgara može da isprati manje istovremenih thread-ova (istovremenih niti). Niti koristi softver u cilju multitaskinga, odnosno upravljanja većim brojem zadataka. Ipak i5 je u obavljanju većeg broja zadataka lošiji u odnosu na i7.

Intel i7 ima hyper thread-ove. Hyper threading je proces kojim CPU deli svoja fizička jezgra u virtualna jezgra koje operativni sistem tretira kao da su zapravo fizička jezgra.

Ako kupite Intel i7, zahvaljujući hyper threading-u, njegov učinak će biti odličan, pa će duplirati broj niti koje se koriste u isto vreme.

Intel i5 i Intel i7 procesor za kompjuter

Razliku u broju jezgara ne moramo ponovo objašnjavati. Ona će najčešće postojati bez obzira da li je u pitanju desktop računar ili laptop.

Intel i5 možete naći sa 4 (starije generacije obično) ili 6 jezgara, a i7 mogu imati od 4 do 10 jezgara.

Osim toga, i dalje stoji tvrdnja da je i7 u većoj prednosti jer poseduje hyper threading.

Sledeća razlika je u količini keš memorije. Intel i7 je i ovde u prednosti, imaće više keš memorije i to je još jedan razlog zbog čega će raditi brže.

Intel i5 i Intel i7 procesori za laptop

Kada govorimo o laptopovima, priča je nešto drugačija.

Neki intel i5 procesori za laptopove imaju hyper threading mogućnost kao i7. Da budemo precizniji Dual-core i5 može imati hyper threading, zbog čega može da koristi četiri niti istovremeno za obradu zadataka. I5 sa četiri jezigra već nema tu mogućnost dupliranja niti.

Intel i7 za laptopove isto ima 2 ili 4 jezgra, što jeste manje nego za desktop verzije, ali i dalje ima hyper threading. 

Keš memorija je takođe veća kod i7, pa samim tim i brzina osnovnog takta.

Još jedna specifičnost vezana za laptop verzije procesora je i ta da nekada verzije sa četiri jezgra imaju manje brzine osnovnog takta nego verzije sa dva. Za aplikacije kojima ne treba mnogo jezgara je tada bolji Dual-core laptop sa većom brzinom.

 

Intel i7 ili intel i5 - koji kupiti?

Može vam se učiniti da je jedini mogući zaključak posle ovog teksta da kupite Intel Core i7, jer je očigledno da smo njega više nahvalili.

Ipak, odgovor nije tako očigledan ni jednostavan.

I7 jeste pravljen da bude bolja serija od i5, ali to ne znači da je idealan izbor za svakoga.

Kada kupujete procesor ne udaljavajte se od činjenice iz kog razloga ga kupujete.

Ukoliko ćete raditi u programima koji zahtevaju multitasking ili igrate igrice na višem nivou, ali vaš budžet vam ne dozvoljava i7, onda vam savetujemo da uložite u neku od novijih verzija i5 (koji su na nivou starijih i7). Ako cena ne igra ulogu u odluci, tada naravno preporučujemo neki noviji model i7.

I5 je takođe dobar izbor čak i za prosečne korisnike koji prosto žele bolji i brži računar. Veoma često možete naći neke starije verzije Intel i5 procesora cenovno na veoma bliskom ili istom nivou sa Intel Core i3.

U našoj internet prodavnici naći ćete više generacija obe vrste procesora. Pročitajte detalje, a ukoliko vam je nešto nejasno ili vam treba pomoć pri izboru ne oklevajte da nas kontaktirate. Dođite lično kod nas ili nas kontaktirajte preko sajta.

Sigurni smo da imamo procesor za vas.

Registrujte se

Zato što zajedno možemo sve!

Još tekstova..

Da li ste znali?

Da li ste znali da, prema istraživanju Republičkog zavoda za statistiku, u Republici Srbiji čak 100% preduzeća koristi internet u...

Konfiguracija Računara: Kako odabrati pravu?

Kupovina računara je postala pravi izazov! Broj proizvođača i to onih kojima možete verovati nije mali, kao što ni njihova...

Kako odabrati monitor za kompjuter po Vašoj meri?

Kupovina delova za kompjuter iz godine u godinu postaje sve komplikovaniji zadatak zbog zaista širokog izbora proizvoda. U tom...

Grafičke Kartice: Odličan izbor GPU za rudarenje

Rudarenje kriptovaluta je i dalje popularno i isplativo, ako se tome pristupi promišljeno i proračunato! Dakle, u majnovanje ne...

Poštovani posetioci, cene na našem sajtu iskazane su u dinarima. Porez je uračunat u cenu. S obzirom na to da je u pitanju internet prodaja i da se ponuda na sajtu ne ažurira u realnom vremenu, potrebno nam je vreme da proverimo dostupnost naručene robe. Komercijalista će kontaktirati s Vama posle izvršene porudžbine, nakon čega se vrše uplata i realizacija. Trudimo se da prikazani sadržaj bude proveren, da artikli imaju tačne nazive i detaljne specifikacije, a sve u cilju Vaše lakše kupovine. Ne garantujemo za potpunu tačnost sadržaja, te Vas pozivamo da nas pozovete ukoliko postoji bilo kakva dilema u vezi sa procesom kupovine.

INFOGRAF-GOTI DOO NOVI SAD © 2024. Sva prava zadržana. - Izrada internet prodavnice - Selltico.