HDMI kabl: sta sve treba da znate o njima | Infograf Goti

HDMI kabl: sta sve treba da znate o njima

HDMI kabl: sta sve treba da znate o njima

Uspostavljanje fizičke veze između dva uređaja je uvek najbolja opcija ako želite da kontakt i rad budu neometani. Da biste to postigli, trebaće vam odgovarajući kabl, koji je kompatibilan sa oba uređaja koja ste odlučili da povežete.

Hdmi kablovi su danas standard i moguće je povezati gotovo sve uređaje, posebno one novije generacije sa nekom vrstom ovog kabla.

Ako želite da saznate nešto više o HDMI tehnologiji i kako povezati laptop i tv, pročitajte pažljivo ono što smo izdvojili za vas.

Šta je HDMI kabl?

HDMI ili High Definition Multimedia Interface je posebna vrsta kabla pomoću kojeg se može preneti i audio i video signal.

Ono što čini HDMI boljim od drugih načina povezivanja jeste činjenica da on predstavlja spoj digitalnih konektora u jednom kablu koji može da prenosi veći broj digitalnih audio kanala i video signal visoke definicije.

U suštini, ako želite stabilnu vezu između dva uređaja, a da se pritom ne gubi na kvalitetu, neki od HDMI kablova ce sigurno biti rešenje za vas.

Inograf Goti u svojoj ponudi ima veoma povoljne primerke za sve kupce, bez obzira na listu njihovih zahteva.

Verzije HDMI kabla

HDMI Kabl

Prvi HDMI kabl je razvijen pre dvadesetak godina, tako da oni već dve decenije postoje na tržištu. Veoma brzo je prepoznata vrednost ove tehnologije, pa je povećanje broja uređaja koji podržavaju HDMI raslo iz godine u godinu.

Danas gotovo svi uređaji imaju HDMI ulaz. S druge strane, neki stariji modeli računara, televizora i sličnih proizvoda čak i ako nemaju HDMI ulaz, moguće ih je povezati sa jednim takvim kablom pomoću HDMI adaptera. 

HDMI adapter je uređaj zahvaljujući kom se se povezuju dva uređaja koji nisu kompatibilna, jer se atributi jednog uređaja pretvaraju u atribute drugog.

Naravno, za ovih dvadesetak godina HDMI kabl nije ostao isti. On je morao da ide u korak sa novim tehnologijama, kako bi pružio potrebnu podršku uređajima koji su imali sve bolju rezoluciju i kvalitet zvuka.

Zbog neprekidnog razdvoja, na svakih nekoliko godina imamo neku noviju, bolju verziju HDMI kabla, a mi ćemo vam pomoći da ih razlikujete.

Na početku bi trebalo da znate da se svaka serija označava brojevima i da u okviru jedne serije možete pronaći modele sa nekim manjim ili većim razlikama.

 

  • 1.0 - ova oznaka se odnosi na prve verzije HDMI kabla koje su korišćene još 2002. godine. Te prve verzije su brzo zadobile poverenje korisnika i od njih je sve počelo. HDMI 1.0 je podržavao Full HD rezoluciju, Blue-ray, LPCM 192kHz/24bit nekompresovani zvuk i HD DVD.
  • 1.1 - u skladu sa potrebama tehnologije u datom momentu, kod ovih HDMI kablova je dodata mogućnost podržavanja DVD-Audio. Ipak ovaj format muzike se nije dugo zadržao i ne koristi se već više od 15 godina.
  • 1.2/1.2a - ova verzija kabla usklađena je sa potrebama onih koji imaju istančaniji ukus za audio, pa podržava SACD i DSD Hi-Res.
  • 1.3/1.3a/1.3b - od ove serije više pažnje se posvećuje boji i kvalitetu slike koja se prenosi, rezolucija je povećana na 1600p, a sinhronizaciji zvuka i videa su automatizovani. Pored toga kod ovih modela postoji i podrška za audio formate Dolby TrueHD i DTS-HD Master.
  • 1.4 - za razliku od prethodne serije, novine u ovoj su: podrška za 3D, HEC, ARC i maksimalna rezolucija 4K Ultra HD.
  • 2.0 - spada u najnovije i tu naravno možemo uočiti više audio kanala i bolje palete boja, 4K UHD rezoluciju (60Hz), 4K 3D (24Hz), Wide format slike (21:9 ) i HDR.

 

Rezolucija

Rezolucija je jedna od važnih karakteristina HDMI kabla o kojoj vredi razmisliti pre kupovine iz prostog razloga što može značajno uticati na kvalitet sadržaja koji ćete gledati.

Kao što ste mogli primetiti u prethodnom odlomku, svaka nova serija je bolja i jača od prethode i svaka ide u korak sa novim tehnologijama, pa se između ostalog povećava i podržana rezolucija.

Trenutno svi na tržištu mogu podržati Full HD rezoluciju, ali ne i 4K, pa ako je vaš uređaj jedan od novijih koji ima 4K, onda obratite pažnju i na kabl koji kupujete.

Kako bismo vam još više pribliožili ovu problematiku, objasnićemo vam koja verzija HDMI kabla odgovara kojoj rezoluciji:

  • 1.0, 1.1 i 1.2 – Full HD, 16:10 -1920x1200p/60 Hz 
  • 1.3 – 2K ili 2.5K - 2560x1600p/60 Hz 
  • 1.4 – 4K Ultra HD, 1920x1080p/24 Hz za 3D - 4096x2160p/30 Hz
  • 2.0 – 4K Ultra Hz, 4096x2160p/24 Hz za 3D - 4096x2160p/60 Hz

Kako povezati laptop i tv?

Ubedljivo najbolji način za povezivanje laptopa i televizora je HDMI kabl. 

Čitav proces je izuzetno kratak i jednostavan. Prosto jedan kraj kabla stavite u odgovarajući port laptopa, a drugi u odgovarajući port TV-a.

Ukoliko se slika ne pojavi odmah na ekranu, nemojte se brinuti, postoji rešenje i za tu situaciju i samo ste nekoliko klikova od završenog posla.

Otvorite Control Panel opciju na vašem laptopu, kliknite na Display, zatim Adjust Resolutions, a tu ćete moći da izaberete TV za ekran, a potom i da podesite rezoluciju kako bi odgovarala TV-u koji ste povezali.

Prednosti HDMI kabla

Pokušaćemo da sumiramo sve razloge zbog kojih HDMI kabl jeste najbolji izbor za vas ako želite da povežete dva aparata:

  • isporučuje zvuk i video visokog kvaliteta
  • slika nema smetnji, paleta boja je bogata
  • HDMI se uparuje sa fixed-pixel prikazima (LCD, plazma ili DLP ekrani i projektori)
  • dozvoljava usklađivanje rezolucije ekrana sa bilo kojim izvorom sa kojim je spojen
  • može i automatski prebaciti sliku u odgovarajući format

Koji HDMI kabl kupiti?

HDMI kabl

Što se tiče izbora, on nije mali, ali se posebno ističe nekoliko kompanija koje proizvode ove kablove, a to su: E-Green, GEMBIRD, Kettz, TP-LINK i Velteh.

Kako želimo da vam pomognemo i suzimo izbor, izdvojićemo tri proizvoda iz različitih serija i različitog cenovnog ranga koji bi mogli da budu dobar izbor za vas.

HDMI Spliter E-Green 2.0 HDMI spliter 2-port

Ovaj HDMI kabl spada u najnoviju seriju i podržava 4K, 2K i 3D i toplo ga preporučujemo za sve novije uređaje, ako želite da prenesete sa laptopa na televizor kvalitetnu sliku i zvuk.

On spada u nešto skuplje, ali cena od 1990 dinara je potpuno opravdana s obzirom na to šta dobijate. Možete ga kupiti kod nas u prodavnici ili naručiti online.

Kabl E-Green DVI (M) 24+1-DVI (M) 24+1 2m

Ukoliko tražite HDMI sa muškim priključcima, ovaj E-Green-ov primerak može biti dobar izbor za vas. Za samo 890 dinara dobićete pouzdan i dugotrajan kabel.

Kabl E-Green HDMI 1.4v MM 2m

Serija 1.4 trenutno spada u povoljnije, ali i dalje dovoljno dobre za potrebe većine kupaca.

Kabl E-Green HDMI 1.4v MM možete naći u različitim dužinama, a njegova cena za 2 metra je 490 dinara.

Ukoliko uređaji koje želite da povežete podržavaju 4K rezoluciju ili 3D, onda izdvojte nešto više novca i kupite HDMI kabl novije generacije, koji će najbolje preneti sliku, ali i zvuk.

S druge strane, ako su uređaji stariji, onda nema potrebe da trošite novac na nešto što ne možete iskorititi, pa se odlučite za povoljnije kablove starije generacije.

Ako su vam potrebne dodatne informacije, ne oklevajte da nas kontaktirate.

Recite nam tačno čime raspolažete, šta želite da uparite i pomoći ćemo vam da izaberete najbolji HDMI kabl za to.

Registrujte se

Zato što zajedno možemo sve!

Još tekstova..

Da li ste znali?

Da li ste znali da, prema istraživanju Republičkog zavoda za statistiku, u Republici Srbiji čak 100% preduzeća koristi internet u...

Konfiguracija Računara: Kako odabrati pravu?

Kupovina računara je postala pravi izazov! Broj proizvođača i to onih kojima možete verovati nije mali, kao što ni njihova...

Kako odabrati monitor za kompjuter po Vašoj meri?

Kupovina delova za kompjuter iz godine u godinu postaje sve komplikovaniji zadatak zbog zaista širokog izbora proizvoda. U tom...

Grafičke Kartice: Odličan izbor GPU za rudarenje

Rudarenje kriptovaluta je i dalje popularno i isplativo, ako se tome pristupi promišljeno i proračunato! Dakle, u majnovanje ne...

Poštovani posetioci, cene na našem sajtu iskazane su u dinarima. Porez je uračunat u cenu. S obzirom na to da je u pitanju internet prodaja i da se ponuda na sajtu ne ažurira u realnom vremenu, potrebno nam je vreme da proverimo dostupnost naručene robe. Komercijalista će kontaktirati s Vama posle izvršene porudžbine, nakon čega se vrše uplata i realizacija. Trudimo se da prikazani sadržaj bude proveren, da artikli imaju tačne nazive i detaljne specifikacije, a sve u cilju Vaše lakše kupovine. Ne garantujemo za potpunu tačnost sadržaja, te Vas pozivamo da nas pozovete ukoliko postoji bilo kakva dilema u vezi sa procesom kupovine.

INFOGRAF-GOTI DOO NOVI SAD © 2024. Sva prava zadržana. - Izrada internet prodavnice - Selltico.