Bar Kod Čitač: Kako odabrati pravi za vašu firmu?

Bar Kod Čitač: Kako odabrati pravi za vašu firmu?

Bar Kod Čitač: Kako odabrati pravi za vašu firmu?

Trgovinu je danas nemoguće zamisliti bez pomagala kakav je bar kod čitač.

On će vam umnogome ubrzati proces rada i svesti potencijalne greške na minimum. 

Zbog svega ovoga, uopšte ne treba da nas iznenadi činjenica da će čak i manje trgovine i manja preduzeća doneti odluku da investiraju u ovakav uređaj.

Ako ste se i vi odlučili za kupovinu ovog čitača, imajte na umu da ćete se susresti sa veoma raznovrsnom ponudom i da će vam mnogo lakše biti da potragu uspešno okončate ako ste bar malo istražili ovu tematiku.

Šta je bar kod čitač?

Čitač bar koda je ulazni uređaj, pomoću koga veoma brzo, lako i što je najvažnije - tačno unosimo podatke o proizvodima u računar.

Šta treba da znam pre odabira bar kod čitača?

Pre nego što krenete u kupovinu čitača neophodno je da razmislite o sledećim stvarima:

 

  • Da li vam je potreban čitač bar koda ili QR koda 

 

Na samom početku morate da znate tačno koji tip kodova treba da očitavate - bar kod ili QR kod. S obzirom na vrstu koda, suzićete izbor na određene modele.

 

  • Da li će vaši bar kod čitači u toku dana imati mnogo posla ili ne

 

Ukoliko kupujete čitač za manju prodavnicu ili manji biznis uopšte, tada performanse ne moraju biti tako dobre kao kada kupujete čitač za izuzetno prometne trgovine ili za namene u velikim magacinima ili u industriji.

 

 

Imajte na umu tip proizvoda koje prodajete, izgled kase, obaveze kasira i slično, pa se opredelite za skener koji će najviše odgovarati baš situaciji koju imate na poslu. Ako fiksirani skener može značajno da olakša zaposlenima rad na kasi, onda se odlučite za njega. Vodite se praktičnošću, jer u krajnjoj tački čitač i kupujete da biste ubrzali, automatizovali i olakšali deo posla sebi ili svojim zaposlenima.

 

  • Definišite budžet

 

Obavezno razmislite o budžetu koji ste spremni da izdvojite za čitač bar kodova jer je raspon cena na tržištu izuzetno širok. Najjeftiniji modeli koštaju nekoliko desetina eura, a neki bolji modeli i po nekoliko stotina, pa čak i hiljadu eura.

Ukoliko kupujete uređaj za prometno mesto, gde se svakodnevno prodaje izuzetno veliki broj proizvoda, budite svesni da na njemu ne smete štedeti.

Infograf Goti ima u svojoj ponudi nešto za svakog kupca.

Koje vrste bar kod čitača postoje?

Osnovna podela bar kod čitača se svodi na to koji kod mogu da očitaju. U tom pogledu postoji dva tipa čitača: 

  • 1D - očitavaju bar kodove sa linijama (linearni barkodovi)
  • 2D - očitavaju QR kod (matrični barkodovi) 

Čitači za 1D barkodove imaju širu primenu i spadaju u nešto povoljnije u odnosu na čitače 2D kodova.

Kakvi modeli bar kod čitača postoje?

Ako u obzir uzmemo način korišćenja čitača bar koda možemo ih svrstati u tri grupe:

  • Ručni čitač - kada je roba koju očitavate raznovrsna u pogledu oblika i dimenzija pakovanja, ručni čitač može biti od pomoći. Na taj način ćete lakše pronaći ugao pod kojim je moguće skenirati bar kod, a i lako ćete podesiti udaljenost na kojoj će očitavanje biti uspešno.
  • Stoni čitač - stoni čitač je fiksiran, pa njega ne možete pomerati, ali će vam biti veoma koristan ukoliko rukujete kabastijom ili težom robom, pa su vam ruke zauzete i ne možete baš najlakše da upravljate ručnim čitačem. 
  • Ugradni čitač - ugradni čitač je najskuplja verzija i za njim nemaju potrebe manji biznisi. Ovakvi čitači se obično nalaze na neki način u okviru kase, pa je dovoljno na primer samo staviti robu na predviđeno mesto i bar kodovi će biti učitani. Oni moraju imati dobar domet i širok spektar uglova pod kojima registruju bar kod.

S druge strane ukoliko razmišljamo o načinu na koji je čitač povezan sa računarom razlikujemo dve vrste:

  • Žičani - žičani skeneri su fizički povezani sa računarom zbog čega su veoma pouzdani. Ukoliko nemate potrebe da se udaljavate od mesta gde skenirate robu, onda vam preporučujemo ovaj tip čitača.
  • Bežični - bežični čitači se povezuju sa drugim uređajem (računarom ili mobilnim telefonom) preko prijemnika.Ovde je neophodno da vodite računa o dozvoljenoj distanci između prijemnika i drugog uređaja kako veza ne bi bila ugrožena. Ukoliko vam je neophodan čitač bar koda koji ćete nositi kroz magacin ili prodavnicu birajte među ovakvim modelima.

Načini povezivanja bar kod čitača sa računarom

U odnosu na način na koji je povezan čitač bar koda sa računarom razlikujemo sledeće vrste:

  • RS 232 Bar-kod skener
  • USB Bar-kod skener
  • WiFi Bar-kod skener
  • Bluetooth Bar-kod skener

Pre nego što se odlučite za to koji je pravi model za vas razmislite o tome koji tip veze najviše odgovara vašem poslovanju i vašem radnom mestu.

Skener mora biti dovoljno mobilan i dovoljno dobrog dometa kako bi imao svoju svrhu; osim toga mora i ostvariti kvalitetnu i neometanu vezu sa računarom.

Dodatne specifikacije bar kod čitača

  • Brzina očitavanja bar koda - brzina očitavanja koda uopšte nije zanemarljiva stvar ako kupujete čitač za prometan objekat. Kada znate da će guzve u prodavnici biti svakodnevica i da će ogroman broj kodova biti očitan u toku dana, onda treba da obratite pažnju na specifikacije u vezi sa brzinom rada uređaja.
  • Automatsko očitavanje - opcija automatskog očitavanja nije luksuz, ali je nemaju baš svi čitači. Morate priznati da je izuzetno korisno ukoliko ne morate svaki put da okinete prekidač za očitavanje, nego možete jednostavno da stavite skener na stalak i samo prinesete proizvod.
  • Distanca i ugao očitavanja - kada su kodovi koje očitavate blizu vas i kada je moguće da lično okrenete pakovanje kako odgovara čitaču, onda će i izbor biti lakši. Sa druge strane ukoliko vam treba mobilan uređaj pomoću kog ćete moći da skenirate i kutije koje su na većoj visini i udaljenosti uopšte i ne pod idealnim uglom, tada treba da birate modele koji u svojim specifikacijama imaju istaknute podatke koji govore u prilog prilagodljivom uglu i većoj distanci očitavanja.

Čitači sa ovim karakteristikama su skuplji, ali ako pokušate da uštedite i kupite neku slabiju verziju postoji mogućnost da ćete potrošiti novac na nešto što ne možete da koristite.

Koji bar kod čitač izabrati za firmu?

Ukoliko vam osim saveta u vezi sa osobinama proizvoda treba i neka konkretna preporuka izdvojićemo nekoliko bar kod čitača za koje smatramo da imaju najbolji odnos cene i kvaliteta.

XL-SCAN 9309B Wireless bar-kod čitač (skener)

Ovaj laserski čitač 1D kodova je veoma lagan i mobilan, premda se ne vezuje za računar žicom. Veoma je jednostavan za korišćenje i njegova brzina i ugao očitavanja su na zadovoljavajućem nivou.

XL-SCAN XL-3610A 2D bar-kod čitač (skener)

Ukoliko vam je potreban povoljan čitač 1D i 2D kodova  XL-3610A je pravi izbor za vas. Konekcija sa računarom se ostvaruje žicom, što znači da je veza stabilna i neometana. Brzina i ugao očitavanja sa ekrana ili papira su na zavidnom nivou.

Barcode Scan XL-SCAN XL-2610 omni

Za razliku od prethodnih verzija, ovaj primerak spada u skuplje, ali za to postoje dobri razlozi. Barcode Scan XL-SCAN XL-2610 omni možete koristiti za očitavanje 1D i 2D kodova, ima ultra širok ugao očitavanja i može da očita kodove sa veće distance. Podržava Linux, Android, Windows XP/7/8/10/MAC OS operativne sisteme.

Verujemo da će vam sada biti značajno lakše da odaberete pravi uređaj za vaše potrebe. Ulaganje u bar kod čitač će vam pomoći da svoje aktivnosti sprovodite brzo i tačno. Pogledajte našu ponudu i imajte na umu da za pravna lica imamo specijalne pogodnosti. Registrujte se na našem B2B portalu i uživajte u posebnim ponudama koje smo spremili za vas.

Registrujte se

Zato što zajedno možemo sve!

Još tekstova..

Da li ste znali?

Da li ste znali da, prema istraživanju Republičkog zavoda za statistiku, u Republici Srbiji čak 100% preduzeća koristi internet u...

Konfiguracija Računara: Kako odabrati pravu?

Kupovina računara je postala pravi izazov! Broj proizvođača i to onih kojima možete verovati nije mali, kao što ni njihova...

Kako odabrati monitor za kompjuter po Vašoj meri?

Kupovina delova za kompjuter iz godine u godinu postaje sve komplikovaniji zadatak zbog zaista širokog izbora proizvoda. U tom...

Grafičke Kartice: Odličan izbor GPU za rudarenje

Rudarenje kriptovaluta je i dalje popularno i isplativo, ako se tome pristupi promišljeno i proračunato! Dakle, u majnovanje ne...

Poštovani posetioci, cene na našem sajtu iskazane su u dinarima. Porez je uračunat u cenu. S obzirom na to da je u pitanju internet prodaja i da se ponuda na sajtu ne ažurira u realnom vremenu, potrebno nam je vreme da proverimo dostupnost naručene robe. Komercijalista će kontaktirati s Vama posle izvršene porudžbine, nakon čega se vrše uplata i realizacija. Trudimo se da prikazani sadržaj bude proveren, da artikli imaju tačne nazive i detaljne specifikacije, a sve u cilju Vaše lakše kupovine. Ne garantujemo za potpunu tačnost sadržaja, te Vas pozivamo da nas pozovete ukoliko postoji bilo kakva dilema u vezi sa procesom kupovine.

INFOGRAF-GOTI DOO NOVI SAD © 2024. Sva prava zadržana. - Izrada internet prodavnice - Selltico.